(12.10 hodin)

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, vážené dámy, vážení pánové, dovolte, abych v této části rozpravy stáhl svůj návrh pod písmenem K ve sněmovním tisku 254/2. Jedná se o změnu zákona o daní z hazardních her. Ono to tolik otazníků vyvolávající snížení daně z loterií, nikoli z hazardních her - pokládám ten návrh do této chvíle za správný, věřím, že se k němu příští rok vrátíme, ale protože i němu nedošlo ke koaliční shodě, pokládám za nemožné, abychom o něm dnes hlasovali. Proto doporučuji, aby byl stažen, respektive ho stahuji, jenom s tím Sněmovna musí vyslovit souhlas.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, pane poslanče. Váš návrh jsem si poznamenal a před procedurou dám hlasovat o stažení vašeho návrhu. Já vám děkuji.

Nyní tedy pan poslanec Josef Kott a připraví se pan poslanec Jiří Havránek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuju za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, milé kolegyně a vážení kolegové, s vědomím toho, že teď už zde přítomný pan předseda zemědělského výboru učiní krok k načtení legislativně technické úpravy, přesto si dovolím upozornit na dva pozměňovací návrhy, které jsou v systému načteny jako 1473 a 1476. Jedná se o pozměňovací návrhy, které řeší záležitost týkající se v podstatě zemědělských podniků. Ta diskuse tady probíhala ve druhém čtení, pan ministr hovořil o tom, že v podstatě se nemusí obávat zemědělské podniky toho, že by se dostaly přes limit 2 miliard korun, s tím, že by měly své mimořádné zisky zdaněny, nicméně zdůvodnění ze strany Ministerstva financí se tedy ubírá pro mě neznámým směrem a je tady napsáno, že dopady snížení prozatímního dopadu zavedené daně z nečekaných zisků v řádu jednotek miliard by se promítlo v podstatě, a minulo by účinnost pozměňovacího návrhu, jak ho pan ministr předložil.

Já jsem na druhé straně velice rád, že bude načtena legislativně technická úprava, která z tohoto vyjímá energii a plyn, což je myslím velice dobrá zpráva, nicméně dovolil bych si vás požádat o to, abychom společně podpořili pozměňovací návrh pana předsedy zemědělského výboru Marka Kučery, který svou hranicí 50 % vlastně posouvá... nebo dle mého názoru je to čistší v tom, že v podstatě jak podniky ve skupině budou mít jistotu za předpokladu, že nedosáhnou vyššího jak 50% zisku z vybraných činností, že se nemusí obávat vůbec ničeho.

Ještě jednou děkuju, že bude načtena legislativně technická úprava a do jisté míry to uklidní zemědělskou veřejnost. Děkuju vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Jenom pro pořádek, pozměňovací návrhy pod písmenem F zůstávají dál jako hlasovatelné pozměňující návrhy? Děkuji.

Nyní tedy vystoupí pan poslanec Jiří Havránek, připraví se paní poslankyně Margita Balaštíková. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Havránek: Děkuji. Krásné poledne. Já jsem původně chtěl vystupovat pouze z pozice zpravodaje, nicméně zaznělo tady mnohé a rád bych na to ještě reagoval. Přiznám se hned na úvod, že mě trochu mrzí dnešní mediální titulky, kdy slyšíme pouze o zavedení nové speciální daně, a vypadlo to, co je důležité ještě v daňovém balíčku. A proto to tu moc rád zopakuji, protože tímto daňovým balíčkem dochází k rozšíření paušální daně, což je plus pro podnikatele, a dojde tedy vlastně k přijetí jednoho pozměňovacího návrhu paní kolegyně Schillerové, který ještě precizuje úpravy paušální daně, a z toho mám velkou radost, protože to je samozřejmě zjednodušení administrativy pro české podnikatele.

A doslova konečně dojde k posunu prahové hodnoty pro povinnost přihlášení se k platbě DPH. Proč říkám konečně? Tady zaznělo od paní kolegyně Schillerové, že je to dotažení její práce. Já si pamatuji, protože jsem psal tehdy pozměňovací návrhy, které zde předkládali kolegové, tehdy poslanci za ODS, a ty obsahovaly tehdy právě návrhy tohoto navýšení i s odkladným účinkem, aby právě byl prostor na to, projednat tuto věc na pozici nebo v prostoru Evropské unie. Tehdy jsme vycházeli z návrhu Slovinska, jemuž se podařilo tuto změnu udělat. Tak jsem rád, že po šesti těchto hlasováních a ještě jednom hlasování o doprovodném usnesení, kdy zaznělo ne dnes, věřím, toto dobře dopadne. A také vlastně máme obsaženo v tom daňovém balíčku, v tom původním návrhu, v neposlední řadě také prodloužení lhůt u kontrolního hlášení.

A nyní k tomu, co tu vlastně ještě dnes zaznělo, to srovnávání, superhrubá mzda a její rušení versus windfall tax a vztah k RUDu. Nyní obcím, městům, krajům, stát nic nebere a já děkuji i těm kolegům z opozice, od kterých to takto zaznělo, že stát nic nebere. Prostředky touto daní získané stát navíc používá na zastropování cen energií a další boj s energiemi, což samozřejmě pomůže i municipalitám, a po posledním rozšíření vládou ještě více. Toto, co říkám, zaznělo, ať už to bylo ve středu na rozpočtovém výboru, tak na výboru pro veřejnou správu, od pana náměstka Tylla a já věřím, že s touto pozicí v podstatě souzní i pan ministr, že opravdu tyto mimořádné příjmy budou použity na mimořádné výdaje.

A když už mluvím o tom projednávání sešitu G na výboru pro veřejnou správu z dnešní diskuse, která tady takhle probíhá a probíhala, mám pocit, jako by se nám blížil podle některých vystoupení krach financí měst, obcí a krajů. Není to pravda, není to vlastně ani možné, protože to není jenom o příjmech z této mimořádné daně. A já si dovolím čísla, protože včera jsme projednávali, a tuším jednomyslně na výboru pro veřejnou správu přijali, právě moji zprávu k sešitu G, salda hospodaření. Letošní rok: obce saldo v plusu 28,2 miliard, kraje 8,8 miliard, příští rok predikce obce plus 19,9 miliard, kraje 6,1 miliard. A dovolím si tady ještě jednu poznámku. Ano, dle odůvodnění obsaženého v sešitu G je to díky předloňské změně RUD a já tímto děkuju za tehdejší aktivitu Senátu.

A poslední část mého vystoupení: po dohodě se zbylými předkladateli a taktéž dohodě v koalici stahuji svůj pozměňovací návrh, který naleznete pod číslem 1487, tedy o tomto pozměňujícím návrhu nebudeme hlasovat.

Děkuji za pozornost a všem Karlům vše nejlepší k svátku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Poznamenal jsem si žádost o stažení vašeho pozměňovacího návrhu.

Nyní požádám o vystoupení poslankyni Margitu Balaštíkovou a připraví se pan poslanec Jan Jakob. Paní poslankyně Balaštíková není přítomna v sále. Pan poslanec Jan Jakob s faktickou poznámkou? Prosím, zaregistroval jsem vaši faktickou poznámku. Paní poslankyně není v sále, v tom případě poprosím pana poslance Jakoba o vystoupení. Připraví se pan poslanec Michal Kučera.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Omlouvám se za omyl s faktickou poznámkou. Chci vystoupit k svému pozměňovacímu návrhu, který jsem předkládal s kolegou Novým. Je pod písmenem H, v proceduře je to sněmovní dokument číslo 1467. Tento pozměňovací návrh stahuji, poprosím tedy, aby pak bylo hlasováno o stažení. Za jeho podstatou si stojím, leč nedošlo ke koaliční shodě, což respektuji.

Zároveň jsem velmi rád a děkuju za to koaličním partnerům, že jsme se dohodli, že v roce příštím budeme pečlivě sledovat, jak velké jsou ony mimořádné výnosy a jak velké na druhé straně jsou ony mimořádné náklady, a podle toho případně situaci vyhodnotíme a upravíme. Takže za to děkuji a tento pozměňovací návrh stahuji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Zaznamenal jsem si - návrh pod písmenem H.

Ještě k panu zpravodaji. Vy jste stahoval pozměňovací návrh pod jakým písmenem? N, dobře, 1487. Děkuji.

Nyní tedy pan poslanec Michal Kučera, připraví se pan poslanec Jakub Michálek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP