(13.50 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Přivolala jsem kolegyně a kolegy z předsálí. O procedurálním návrhu, který tady zazněl, tudíž budeme hlasovat bezprostředně.

 

Připomenu, že se jedná o hlasování, že o tomto tisku, který je teď otevřen, tedy sněmovní tisk 301, bychom hlasovali a jednali i po 14. hodině - jelikož se jedná o třetí čtení - do doprojednání tohoto tisku. Všichni víme, o čem hlasujeme.

Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 28 je přihlášeno 149 přítomných, pro 136, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Vracíme se tedy ještě do probíhající rozpravy. Nyní s přednostním právem vystoupí pan ministr Jurečka. Následuje paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já už jenom velmi stručně. Jak jsem tady avizoval, aby to bylo formálně procesně správně, dávám návrh, aby potom bylo hlasováno o stažení mého pozměňujícího návrhu pod označením A2. Je to sněmovní dokument 1419. Je to ten návrh, který se týká úpravy struktury České správy sociálního zabezpečení. Prosím, aby mně bylo vyhověno, aby tento pozměňující návrh byl stažen, ani aby o něm nebylo potom v závěru hlasováno. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji, určitě i pan zpravodaj si zaznamenal.

Nyní tedy z místa byla přihlášena paní poslankyně Peštová jako zatím poslední přihlášená v rozpravě. (Silný hluk v sále.) Prosím, kolegyně a kolegové, abychom se ztišili. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji, že tady je taková velká účast najednou. Já bych ráda, pane ministře, slyšela od vás - a proto jsem se znovu přihlásila - co vás motivovalo k tomu, abyste dal ten pozměňující návrh, o kterém jsem zde mluvila. Viděla jsem, že vás, když jsem o něm hovořila, tak vás rozesmál nebo jste měl takový poťouchlý úsměv, a mě by to opravdu zajímalo. Mě by opravdu zajímalo, co vás k tomu motivovalo. Bavíme se tady o tom - já jsem řekla, kolik mě bylo v tom osmdesátém devátém roce. Já jsem si vás vygooglila, takže vím, že jste o nějakých deset let mladší než já, takže jestliže mně bylo osmnáct, tak vám bylo osm. Další předkladatelé, kteří jsou tam napsáni, jsou ještě mnohem mladší, takže ve své podstatě tu dobu pořádně nezažili. Teď se bavíme o lidech, kterým je 85 a více let, skoro 90. Mě to prostě zajímá, já chci vědět, co vás k tomuto vedlo, proč se to neudělalo v devadesátých letech, proč se to dělá 33 let po revoluci. Ty lidi chcete dostat na dávky, chcete je dostat pod most? Protože když si vezmete - a já jsem ten příklad tady řekla, řekla jsem vám příklad okresního tajemníka, který má v současné době 19 500 korun i s vdovským důchodem, protože mu teď zemřela manželka, tak já se ptám, když jim teď seberete za každý rok 300 korun, tak kam je chcete dostat? Proč to řešíte teď, proč to řešíte populisticky teď?

Ta debata tady v těch devadesátých letech byla, já si ji pamatuju. Vidím tady starší poslance, takže určitě budou kývat se mnou, že ano, byla tady. A všichni si uvědomili - proto to byla ta sametová revoluce, protože kdyby ta debata tady nebyla, tak to dopadlo mnohem hůř. Já chci slyšet, co vás k tomu motivovalo. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan ministr se hlásí s faktickou poznámkou. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Legislativní proces ve Sněmovně má svá jasná pravidla, včetně toho, že především ve druhém čtení se odůvodňují jednotlivé pozměňující návrhy. Já jsem ve druhém čtení tento pozměňující návrh řádně odůvodnil. Vážená paní kolegyně, máte to odůvodnění napsáno i v textu tohoto pozměňujícího návrhu. To je smysl projednávání legislativního procesu, že obvykle ve třetím čtení, pokud to není záměrem nějakého obstrukčního jednání, se už dále pozměňující návrhy znovu neodůvodňují a nediskutuje se o nich, protože o tom se diskutuje a odůvodňuje se ve druhém čtení.

Nicméně na vaši poznámku, já jsem to v devadesátých letech opravdu předložit nemohl, protože v roce 1991 mně bylo deset let.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně Peštová se hlásí s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Pane ministře, určitě jste nebyl tak erudovaný v těch deseti letech, že byste něco změnil. To za prvé. V tom bodě předtím jsme také měli pozměňující návrhy ve třetím čtení, které byly staženy, tak já jsem si myslela, že do té doby jste zmoudřel a pochopil, že tento pozměňovací návrh je nesmysl a že ho stáhnete, a ne že to dotáhnete do konce. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se již nikdo v rozpravě nehlásí, proto rozpravu končím.

Je zájem o závěrečné slovo navrhovatele? (Ne.) Není. Zpravodaje? (Ne.) Také ne.

Prosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko.

Připomínám, že zde zazněl také požadavek, ono hlasování, na stažení pozměňovacího návrhu panem ministrem Jurečkou, pozměňovací návrh A2. (Silný hluk v sále.) Prosím ještě jednou, kolegyně a kolegové, o ztišení a vyslechnutí pana zpravodaje, prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Vážená paní předsedkyně, vážení ministři, kolegyně, kolegové, já bych právě i v návaznosti na slova paní předsedkyně navrhl, abychom ještě před schválením hlasovací procedury hlasovali o avizovaném stažení pozměňovacího návrhu A2, který v rozpravě přednesl pan poslanec Jurečka.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní tedy přistoupíme k hlasování o stažení pozměňovacího návrhu A2.

Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro stažení tohoto pozměňovacího návrhu? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 29 je přihlášeno 150 přítomných, pro 144, proti žádný. Návrh byl přijat. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Teď bych vás seznámil s návrhem hlasovací procedury tak, jak ji doporučil a schválil výbor pro sociální politiku. Je to sněmovní tisk 301/2. Návrh na zamítnutí tohoto tisku nebyl podán. Měli bychom jako první hlasovat návrhy legislativně technických úprav podle § 95 odst. 2 jednacího řádu přednesené ve třetím čtení. V tomto případě se to týká legislativně technických úprav, které navrhl pan poslanec Výborný a načetl v rozpravě. Potom bychom měli hlasovat pozměňovací návrh A1 pana poslance Mariana Jurečky. Dále bychom měli hlasovat návrh A2 pana poslance Mariana Jurečky, ale tento byl naším hlasováním stažen, takže se již hlasovat nebude. Dále to je pozměňovací návrh B1 poslance Víta Kaňkovského. Dále B2, opět můj poslanecký návrh společně s dalšími kolegy. Dále C1 pana poslance Jiřího Maška, potom C2 pana poslance Jiřího Maška. Dále B3 pana poslance - je to můj poslanecký návrh, B4 - taktéž můj poslanecký návrh. Pak za desáté budeme hlasovat o návrhu zákona jako celku. Ještě jsem zapomněl sdělit, že pokud bude schválen pozměňovací návrh B2, již nebude hlasovatelný pozměňovací návrh C1. Tolik návrh procedury.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Je nějaký protinávrh k této proceduře? Nikoho se hlásit nevidím.

Zahajuji tedy hlasování o předneseném návrhu procedury. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 30 je přihlášeno 149 přítomných, pro 145, proti žádný. Budeme tedy postupovat podle této procedury. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Jako první budeme hlasovat legislativně technické úpravy přednesené ve třetím čtení panem poslancem Výborným.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Stanovisko - u legislativně technické není potřeba.

Zahajuji tedy hlasování o leg techu. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 31 je přihlášeno 149 přítomných, pro 144, proti žádný. Legislativně technické úpravy byly přijaty. Prosím, pokračujme.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Nyní už budeme hlasovat jednotlivé pozměňovací návrhy. Já vždycky krátce okomentuji jejich obsah. Jako první budeme hlasovat pozměňovací návrh pod označením A1 pana poslance Mariana Jurečky. Jedná se o snížení důchodu u některých exponentů komunistického režimu. Garanční výbor doporučuje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP