(14.00 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Stanovisko pana ministra? (Souhlas.) Zahajuji hlasování o předloženém pozměňovacím návrhu.

Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 32 přihlášeno 147 přítomných, pro 84, proti 10. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Pozměňovací návrh A2 byl stažen, proto přecházíme k pozměňovacímu návrhu B1. Je to pozměňovací návrh, který jsem předložil společně s dalšími kolegy a jedná se o legislativně technické úpravy. Garanční výbor doporučuje.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Stanovisko navrhovatele? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro předložený návrh? Kdo je proti?

hlasování číslo 33 přihlášeno 149 přítomných, pro 140, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Nyní budeme hlasovat pozměňovací návrh pod označením B2. Je to mnou podaný pozměňovací návrh s dalšími kolegy a tento pozměňovací návrh upřesňuje to, že za směnu zdravotnického záchranáře se v gesci tohoto zákona považuje 8 odpracovaných hodin.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Stanovisko? (Garanční výbor doporučuje.) Stanovisko navrhovatele? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování o předloženém návrhu. Ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 34 je přihlášeno 149 přítomných, pro 144, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Protože jsme schválili pozměňovací návrh B2, je pozměňovací návrh C1 nehlasovatelný. Proto přecházíme k hlasování o pozměňovacím návrhu C2 pana poslance Jiřího Maška a dalších. Tento pozměňovací návrh zmírňuje podmínky pro dřívější odchod do důchodu u zdravotnických záchranářů a souvisejících profesí, mezi tím základním nárokem na dřívější odchod do důchodu o 2,5 roku až tím maximem, což bude těch 5 let. Už to tady bylo avizováno. Vládní návrh mluví zhruba o 30 letech, pozměňovací návrh hovoří zhruba o 25 letech. Garanční výbor nepřijal k tomuto pozměňovacímu návrhu své stanovisko.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Stanovisko navrhovatele? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování o tomto pozměňovacím návrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 35 je přihlášeno 149 přítomných, pro 63, proti 9. Návrh byl zamítnut.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Nyní budeme hlasovat pozměňovací návrh B3 Víta Kaňkovského a dalších. Toto je problematika přiznání výchovného u osob, u kterých vzniká nárok na takzvaný transformovaný starobní důchod, to znamená, pokud ten člověk má invalidní důchod a nesplňuje klasické podmínky pro přiznání starobního důchodu, tak se mu transformuje ten invalidní důchod. V některých případech by i u takto přiznaných důchodů nebylo přiznáno výchovné, tento pozměňovací návrh tuto diskriminaci napravuje. Garanční výbor doporučuje.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Stanovisko navrhovatele? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování o předloženém pozměňovacím návrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 36 je přihlášeno 149 přítomných, pro 142, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: A poslední pozměňovací návrh pod označením B4, který jsem podal společně s kolegyněmi a kolegy, se týká opět výchovného, opět určité diskriminace, která by mohla nastat u vdovských a vdoveckých důchodů, u souběhu starobního a vdoveckého důchodu, kdy by se krátila základní výměra 500 korun na 250 korun. Tento pozměňovací návrh toto napravuje. Garanční výbor doporučuje.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Stanovisko navrhovatele? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování o předloženém pozměňovacím návrhu a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 37 je přihlášeno 149 přítomných, pro 140, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Pokud se nepletu, tak jsme hlasovali skutečně všechny pozměňovací návrhy. Je tomu tak, budeme tedy nyní hlasovat o návrhu zákona jako celku. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, podle sněmovního tisku 301, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou.

Zahajuji hlasování o předneseném návrhu usnesení. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 38 je přihlášeno 149 přítomných, pro 138, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Nyní se k hlasování hlásí ještě paní poslankyně. (Poslankyně Pastuchová mimo mikrofon.) To je potřeba dodat dříve než takto na místě.

Ale hlásí se taktéž - děkuji panu zpravodaji a panu navrhovateli a končím projednávání tohoto bodu - ale ještě se hlásí s přednostním právem pan předseda klubu Michálek. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vzhledem k tomu, že jsme vyčerpali čas určený na třetí čtení a nemůžeme pokračovat v projednávání této schůze, navrhuji jménem koaličních klubů přerušit tuto schůzi do středy 16. 11. do 9 hodin. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Budeme tedy hlasovat o předneseném procedurálním návrhu na přerušení této mimořádné schůze.

Zahajuji tedy hlasování, jak jej přednesl pan předseda Michálek. Ptám se, kdo je pro přerušení schůze? Kdo je proti?

hlasování číslo 39 přihlášeno 144 přítomných, pro 82, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že jsme projednávání této mimořádné schůze přerušili do 16. 11. do 9 hodin. Tímto tedy končím dnešní jednací den a přeji vám hezký zbytek nejenom dnešního dne, ale celý víkend. Na shledanou.

Ještě se omlouvám, nenačetla jsem všechny omluvy, takže ještě načtu zbytek omluv: Faltýnek Jaroslav od 13 hodin se omlouvá ze zdravotních důvodů, Hofmann Jan od 13.15 do 14 hodin z pracovních důvodů, Mračková Vildumetzová Jana od 13.30 z pracovních důvodů, Oulehlová Renata od 13.30 z pracovních důvodů.

A to už je opravdu vše, na shledanou.

 

(Schůze byla přerušena ve 14.07 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP