(9.40 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

A nyní přistoupíme k návrhu pana předsedy poslaneckého klubu SPD Radima Fialy o přerušení do 30. 6. 2023.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro toto přerušení? Kdo je proti?

hlasování číslo 41 bylo 175 hlasujících, pro 83, proti 89. Také tento návrh byl zamítnut.

 

Ještě chce k hlasování pan zpravodaj. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Já chci jen krátce. Přijde mi strašně divné, když tady pan Michálek gestikuluje a mluví o obstrukčních návrzích, a pak sám ani nepodpoří svůj vlastní návrh, tak to je fakt směšné. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já jsem se domnívala, že to bude k hlasování.

My se musíme vrátit k faktickým poznámkám, jak jsou řádně přihlášeni řečníci. Tam je řádně přihlášen pan poslanec Nacher, který chce reagovat na rozpravu. Prosím, nastal váš čas, vypořádali jsme se se všemi procedurálními návrhy. (Hlásil se jeden z poslanců.)

Opět? Ne, to není možné, tady jsou přihlášení další s faktickými, není možné, pouze jeden z přihlášených. Chcete-li vystoupit, máte dvě minuty, můžete zareagovat. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Chtěl jsem vystoupit fakticky k projevu pana ministra, kde jsem viděl dvě základní věci, které řadím do mého klasického dvojího metru, a to jak jde vznik této agentury ruku ruce s tím, že jste tady kritizovali vznik sportovní agentury v minulém období, to mě opravdu zajímalo. Obecně princip - vznik nové agentury, která má na starosti něco, co se dá řešit jiným způsobem, a ne že se tady zase budou vytvářet nějaké pozice pro někoho. Skutečně budou všichni v přímém přenose vidět, kdo bude šéfem té agentury a jestli bude mít nějakou spojitost s Pirátskou stranou.

A druhý dvojí metr je to, o čem vy tady mluvíte v posledním půl roku v souvislosti s energetickou krizí, to je, že lidé se mají uskromnit, že se má šetřit, jak mají být doma oblečeni a tak dále, a tady zatím pozoruji jedno rozhodnutí za druhým, kdy naopak roste počet různých úředníků, politiků, politických náměstků. Hodně je to spojeno s Pirátskou stranou, i přes váš počet poslanců tady, tak to jde naopak proti tomu. Tady vznikne nová agentura, noví zaměstnanci, nové nároky na státní rozpočet.

Mne by tedy opravdu zajímalo, jak to jde ruku v ruce s tím symbolem pro ty lidi, že se má šetřit, že budete škrtat, že budeme v návrhu státního rozpočtu na příští rok, že roste počet zaměstnanců ve veřejné sféře o 8 000. A vy jste mi ve všech televizních debatách mlátili o hlavu, když se to dělo v minulém volebním období.

To jsou dva základní body, dva základní dvojí metry, které vy máte. Jste přísnější k ostatním a sami k sobě jste benevolentní.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Pro informaci, nyní je s faktickou přihlášen ještě pan poslanec Volný, paní poslankyně Mračková Vildumetzová, pan poslanec Michálek a pak s přednostním právem pan ministr. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji, paní předsedající. Kolegové, kolegyně, dobrý den, já bych doplnil kolegu Patrika Nachera a dal bych třetí dotaz na dvojí metr, a opravdu mne to zajímá.

Já nejsem odborníkem IT, proto se do věcné stránky nebudu motat, ale proč na ředitele sportovní agentury musí být vysokoškolské vzdělání a proč na - podle mého názoru erudičně vyšší postavení - na ředitele Digitální agentury, který bude řídit inženýry, možná velice schopné lidi, proč to vysokoškolské vzdělání požadováno není? Děkuji, pane ministře, za odpověď. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji za dodržení času. Nyní paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Dovolte mi zareagovat na pana ministra pro místní rozvoj o transparentním výběrovém řízení. Tak si řekněme, jak je to ve skutečnosti. Takže 13. října řekl pan ministr pro místní rozvoj, že vypíše transparentní výběrové řízení. Sám ve své odpovědi přiznal, že toto výběrové řízení je vypsáno na nějakém LinkedInu, kam se budou moci přihlásit, nebo mají k tomu přístup jenom někteří, ne všichni - není to někde veřejně přístupné. Takový je fakt. Můžeme vyhlašovat výběrové řízení, když není ještě Digitální informační agentura schválená? To je moje otázka.

Druhá otázka: je transparentní výběrové řízení vyhlášené 11. listopadu a termín odevzdání je 22. listopadu? Je to transparentní, je to dostatečná doba? Je transparentní to, že pohovory už budou probíhat od 20. listopadu? Je transparentní to, že na obálce nebude "neotvírat", to znamená, že kdo to odevzdá, tak se hned tato obálka otevře? Je to transparentní? No, transparentní to v žádném případě není a je to v rozporu se vším. A vůbec mě udivuje, že takový postup předkládá ministr pro místní rozvoj a ministr pro digitalizaci. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní je s faktickou přihlášen pan předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já jsem chtěl poděkovat panu vicepremiérovi, že tak trpělivě odpovídá na dotazy opozice. Chtěl jsem poprosit i kolegy, abychom se lépe poslouchali, protože pan vicepremiér mluvil o těch titulech minule, mluvil o nich i dneska a znovu padají další dotazy na tu samou oblast. Prosím, kolegové, jestli se nepohybujete v oblasti informatiky, zeptejte se někoho, kdo se pohybuje v oblasti informatiky - je spousta skvělých informatiků, kteří nemají titul z oficiálního studia. Zeptejte se zakladatelů velkých firem, třeba Facebooku. Takže ředitel Facebooku by se tam nemohl přihlásit? Ne, fakt zjistěte si něco o té oblasti informatiky, než budete zacházet do takových záležitostí.

Pan ministr se samozřejmě schází s pracovníky, odborníky a je to mnoho měsíců, co jsme informovali v programovém prohlášení vlády a v koaliční smlouvě, že chceme zřídit centrální autoritu, aby se konečně pohnula v tomto státě digitalizace. A to snad nemyslíte vážně, že kvůli tomu, že odboráři napíšou dotaz, že s tím nesouhlasí, že všechno asi je sluníčkové, že digitalizace v této zemi funguje, takže se to přeruší. Já si myslím, že digitalizaci, pokud něco, tak bychom měli zrychlit. Je to zásadní problém, že se to takovýmto způsobem vleče. Myslím si, že bychom tady v Poslanecké sněmovně vůbec neměli operovat nějakými pomluvami, které tady zazněly od některých kolegů, a já jsem rád, že i oni to označili za pomluvy, které si vyslechli snad někde na nějakém záchodku. My potřebujeme výkon, aby v čele agentury pro digitalizaci byl člověk, který je manažer, který řídil velkou organizaci a který bude dodávat a vést tu digitální transformaci i podle programového prohlášení vlády. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nicméně musím konstatovat, že nyní vyvstalo šest dalších faktických poznámek. Takže abyste věděli, v jakém jste pořadí - přihlásila se paní poslankyně Ožanová, Mračková Vildumetzová, pan poslanec Bžoch, Volný, Nacher a paní poslankyně Peštová. Prosím, paní poslankyně, jste první přihlášená s vaší faktickou. Můžete reagovat, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP