(9.50 hodin)

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, asi jsem první s tou faktickou, protože reaguji na první část projevu kolegy Michálka. Víte, pro mě manažerská pozice a odborná pozice je opravdu rozdíl. Opravdu výborný ajťák bude výborným manažerem? Já se domnívám, že bychom tyto věci měli trošku rozlišovat, a právě proto by bylo vhodné, aby na takovou pozici bylo vysokoškolské vzdělání. Jinak pokud se toto nedomníváte, iniciujte změnu katalogu prací úřednických! Prosím vás, tam na jakoukoliv hloupost je potřeba vysokoškolské vzdělání. Já to řeknu s nadsázkou - snad i sekretářka musím mít vysokoškolské vzdělání na úřadě, ale ředitel agentury nemusí? Já opravdu tomu nerozumím. Odborník, ajťák, ano, může být odborník - a to mezi těmi odborníky není pár vysokoškolsky vzdělaných lidí, kteří jsou ještě navíc skvělými manažery? Opravdu, domnívám se, že tato disharmonie oproti třeba sportovní agentuře - promiňte, zvláště u sportu si dokážu představit, že tam nebude vysokoškolské vzdělání, ale u digitalizace by mělo být.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Jenom konstatování pro pana stále čekajícího vicepremiéra: buď se může přihlásit s faktickou, anebo s přednostním právem stále čekat, je to na jeho rozhodnutí.

Nyní pan poslanec Jaroslav Bžoch je s faktickou přihlášen, připraví se pan poslanec Jan Volný. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Bžoch: Děkuji za slovo. Vážený pane kolego Michálku, prostřednictvím paní předsedající, když už mluvíte o tom, abychom se poslouchali, tak taky poslouchejte. My jsme to tady, nebo mí kolegové, tady připodobňovali ke sportovní agentuře a dávali na rovinu tyhle dvě věci. A pokud u sportovní agentury musíme mít vysokoškolské vzdělání, a u takovéto agentury ne, tak to jsme dávali jako příklady. Protože když vezmu sportovní agenturu, například Pavel Nedvěd - já sice nejsem vůbec žádný fanoušek fotbalu - ale fungoval jako manažer v Juventusu. A tenhle člověk, který je velmi známý a očividně velmi zkušený, do agentury jít nemůže, protože nemá vysokoškolské vzdělání. Ale my jsme připravili pozměňovací návrhy a budeme rádi, když nám je podpoříte i u té NSA, aby tam to vysokoškolské vzdělání být nemuselo. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Pan poslanec Jan Volný, připraví se pan poslanec Patrik Nacher. Prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji, paní předsedající. Já vám v tom nechci dělat nepořádek, tak se neodhlásím, ale pan kolega Bžoch vlastně řekl, co jsem chtěl. Já jsem chtěl uvést ještě další příklady. Sebastian Coe byl předseda nebo šéf evropské atletiky a byla spousta předsedů celosvětových olympijských výborů, kteří také nebyli vysokoškolsky vzděláni. Pane Michálek, bojujete za pana Profanta dobře, ale vždycky si vymyslete nějaké relevantní ukazatele a informace. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Moc prosím o oslovování prostřednictvím řídících. A nyní pan poslanec Patrik Nacher a připraví se paní poslankyně Berenika Peštová jako poslední. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já bych také chtěl reagoval na kolegu Michálka. On se asi nepoučil z pražského zastupitelstva, že vždycky tam vystoupí jeho kolega Hřib a je tam najednou deset dalších přihlášených. On poděkoval panu ministrovi, že nám odpovídá, tak já se přidám. Já bych poděkoval panu ministrovi, že tady vůbec sedí a předkládá svůj návrh, to je velký úspěch, když už teda takhle, tak pojďme takhle poděkovat.

A ještě jedna reakce, pane kolego, prostřednictvím paní místopředsedkyně: no vy možná odpovídáte, to je možné, na moje otázky zatím tedy pan ministr neodpověděl - až přijde na řadu, předpokládám, ano, děkuji. Ale nevysvětlujete to, protože ty věci jsou stále ve vzduchu, a třeba to vysokoškolské vzdělání je jenom jedna z nich. Ale ty ostatní věci, o kterých já jsem třeba tady hovořil, ty vysvětlené doposud nebyly. Ta úplně nejzákladnější otázka je, kde vznikla ta změna o 180 stupňů vašeho pohledu na nové orgány, vznik na nové instituce, kde vy jste tady v minulém volebním období hrozně kritizovali sportovní agenturu, která měla také jasné úkoly, že to je vznik něčeho nového a že to je zbytečné. A kde se vzala ta změna o 180 stupňů, že najednou hájíte něco, co by se dalo dělat i jinak, co i odborníci vám říkají, že nebude fungovat? Vy to tady jenom relativizujete, že jde jenom o protest odborářů, a já, co jsem zaznamenal, jsou skeptičtí vůči tomu i odborníci. Tak kde se vzala ta změna, že najednou vám nevadí, že vznikne nový orgán s novými potřebami, nová instituce? A to najednou je v pořádku.

A já to chápu, kde ta změna: Předtím jste byli opozice, teď jste ve vládě a potřebujete prostě, aby vznikaly nové instituce. Takhle jednoduché to je.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Poprosím paní poslankyni Bereniku Peštovou, která je přihlášena, a připraví se paní poslankyně - opět s faktickou, s další faktickou - Jana Mračková Vildumetzová. Čímž jenom konstatuji, že stále čeká pan vicepremiér. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já už si myslím, že odpoví panu poslanci Nacherovi. Pan poslanec se poučil a radši odešel, aby právě nevznikly další faktické poznámky.

Ale v každém případě já jsem chtěla říct něco jiného: pokud nám něco nevyhovuje, tak si to upravíme tak, aby to vyhovovalo. To znamená, měli jsme služební zákon, upravili jsme si to tak, abychom mohli dosadit ty správné lidi. Teď máme jiný zákon, upravíme si to tak, abychom zase opět mohli dosadit ty lidi, které potřebujeme. A jakmile tady někdo - já vůbec nezpochybňuju lidi, kteří nemají vysokoškolské vzdělání, opravdu jsem se taky setkala s mnoha lidmi, kteří jsou fundovaní, mají mnohem třeba větší tah na branku, umějí - ale v každém případě je tady nějaká hierarchie, která něco říká. Na co teda, tak zrušíme vysoké školy, vždyť je vlastně, jestli se budu cítit, že ji nepotřebuji, tak ji zrušíme, ne? Vždyť je to přece úplně jedno, jestli mám vysokou školu! Proto asi studujeme, že tím, že získáme vysokoškolské vzdělání, se posouváme v životě dál, takže nemůžu říkat, že vysokou školu nepotřebuji. Jo, a pokud ji nepotřebuji, nemůžu zastávat funkci, kde prostě by to vysokoškolské vzdělání mělo být. To je celé. Prostě pokud si chceme upravit něco, abychom tam mohli dosadit svoje lidi, tak tomu rozumím, ale řekněme to tady na rovinu! Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Ještě je tady faktická poznámka paní poslankyně Mračkové Vildumetzové. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já bych byla velmi ráda, kdyby se pan ministr pro místní rozvoj vyjádřil k tomu vyhlášenému výběrovému řízení. On se možná hlásí předkladatel, má přednostní právo, ale faktická má přednost, takže bych vás požádala, zda byste nám k tomu tedy dal relevantní informace, protože tak, jak jsem to tady řekla, to v žádném případě transparentní výběrové řízení není, vyhlásit ho na tak málo dní, a ještě jsou tam specifické ukazatele typu, že už pohovory budou probíhat dříve, než je termín odevzdání, a tak dále. Takže to je k tomu výběrovému řízení, které je podle mého názoru velmi nestandardní. Otázkou je, jestli vůbec je možné vyhlašovat výběrové řízení, když ještě Digitální informační agentura nebyla touto Sněmovnou, potažmo i Senátem, schválena.

A chtěla bych reagovat na pana Michálka prostřednictvím paní předsedající, který se tedy zaštiťuje, že nějací odboráři na Ministerstvu vnitra s tím nesouhlasí. Nesouhlasí s tím ti zaměstnanci, myslím si, že komunikace s nimi měla být, ale co je horší, že s tím nesouhlasí Svaz měst a obcí České republiky! Prosím vás, já tady to stanovisko Svazu měst a obcí České republiky mám, nesouhlasí se zřízením Digitální informační agentury! Uvědomujete si, že se to všech měst obcí a krajů dotýká? Já si myslím, že toto stanovisko je klíčové, a mělo by být kladné.

Zároveň je tady velmi negativní stanovisko ICT Unie v čele s panem Zajíčkem. Je také velmi negativní a také říká - proto vás prosím, vraťme to do druhého čtení, napravme všechny ty věci, i co se týče veřejných zakázek, a nešijme tady něco horkou jehlou narychlo. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuju - jenom poprosím, může být člověk v tom ponořen velmi, ale někdy je to fakt příliš hlasité.

Co bych nyní konstatovala, pan ministr se celou dobu hlásí, ale s přednostním právem. Máme tady stále řadu faktických poznámek, takže bohužel zatím ty otázky nemohly být zodpovězeny. Hlásí se nyní pan poslanec Ivo Vondrák s faktickou a poté pan poslanec Karel Rais, taktéž s faktickou, a já předám řízení schůze. Prosím, vaše dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP