(11.00 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Ale evidentně, protože vy to neposloucháte, ani opozici, ani odborníky, tak já si aspoň, abychom zmírnili některé věci, dovolím načíst doprovodné usnesení v případě, že to projde, a to zní, že Poslanecká sněmovna ukládá Ministerstvu pro místní rozvoj vypsat transparentní výběrové řízení na ředitele nebo ředitelku DIA, které bude přístupné všem uchazečům, čímž narážíme na to, aby se to zveřejnilo na všech kanálech. Začal bych na webu MMR, a bude dostatečná doba na přihlášení. A pak mám dvě varianty - minimálně 60 dnů, kdyby vám to přišla příliš dlouhá doba, mně ne, tak minimálně 30 dnů. Já vám děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Mračková Vildumetzová, poté s přednostním právem pan vicepremiér Bartoš.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. To je dobře, že jsem ještě stihla faktickou. Já bych se chtěla omluvit, že jsem to špatně řekla. Já bych chtěla požádat pana ministra pro místní rozvoj, aby mi ukázal, že budeme dnes schvalovat pozměňovací návrh, který bude dovolovat NAKITu, který bude pod DIA, že bude moci in-house zadávat, že bude mít zmocnění in-house zadávat zakázky Ministerstvu vnitra. Tak jestli byste mi takový pozměňovací návrh ukázal, protože my jsme tam žádný takový pozměňovací návrh nenašli. A byl by to opravdu obrovský problém, proto znovu voláme po tom, vraťme to do druhého čtení a vyřešme to, aby to bylo správně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan vicepremiér Bartoš.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já bych jenom chtěl ještě reagovat - prosím, nesměšujme zákoník práce a služební zákon. Výběrové řízení, které zatím bylo zveřejněno na síti LinkedIn, a čekám, že se bude dále šířit, má ve svém textu, že je to podmíněné. Předpokládá, že vznik té agentury bude vázán na usnesení Sněmovny a následně Senátu a zapsání.

Jinak otázka peněz: tam my máme usnesením vlády samozřejmě náklady na ten transformační projekt a úplně si nedokážu představit, že by vznik nějaké agentury nebo čehokoliv začal až v momentě, kdy ten zákon je platný a schválený. Já si myslím, že tam z ničeho nic neporušujeme a máme samozřejmě peníze, které čerpáme na transformační projekt české digitalizace, neboť tento je i v programovém prohlášení vlády.

Žádné stránky DIA neexistují. Mě vždycky zaráží, když tady se okolo pultíku říká "zaslechl jsem" a "tady se povídá" a je to předem upečené. Já jsem ochoten reagovat na konkrétní věci, které mají konkrétní základ. Těžko se bojuje nebo těžko se vysvětlují věci "jedna paní povídala", těžko se obhajuje něco, co není ze své podstaty, protože jsou generovány pouze argumenty, proč by to tak mělo býti.

Ještě mám jednu věc k tomu. Šéf té agentury není zaměstnanec Ministerstva pro místní rozvoj. Já neobsazuji služební pozici, nemůžu dávat inzeráty na Úřad vlády nebo na Ministerstvo pro místní rozvoj. To je podle mě důležité si říct, že tady je furt podvázáno, agentura jako taková bude mít adekvátně postavení třeba tomu NÚKIBu. Pokud ta agentura pak již existuje, vede vlastní HR, samozřejmě ty pozice další již bude obsazovat ta agentura na svých stránkách. V tuhletu chvíli, s dostatečným předstihem, protože řešíme jednotlivé kroky, které vedou k tomu, aby byl - a bude to - transparentní proces, budeme seznámeni s uchazeči, vybrán ředitel na pozici, která v tuto chvíli ještě neexistuje, neboť zákon není schválen, a podle zákoníku práce toto je proces, který prostě je běžný, tam nejsou stanovena žádná pravidla pro faktickou exekuci toho výběrového řízení.

A jenom k tomu - otázka NAKITu není součástí této legislativy.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí paní poslankyně Ožanová.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Vážený pane ministře, žádný právní předpis vám nezakazuje na stránkách ministerstva informovat o takovémto výběrovém řízení, bez ohledu na to, že to není služební místo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vzhledem k tomu, že není žádná další faktická - vidím faktickou? Tak v běžné rozpravě. Prosím paní Mračkovou Vildumetzovou.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Pane ministře, já bych jenom chtěla říct, že zřízením Digitální informační agentury zřizujeme ústřední orgán státní správy. Vám připadá normální, aby takovéto výběrové řízení na ředitele bylo na LinkedIn? Proč by nemohlo být, když tedy říkáte, ne na Ministerstvu pro místní rozvoj, tak proč by nemohlo být na Úřadu vlády? Vždyť to výběrové řízení, které jste vypsal 11. listopadu, jasně říká, že nejvhodnějšího kandidáta přinesete vládě, a ředitel Digitální informační agentury bude jmenovaný.

Pak jsem nedostala odpověď na ten transformační dokument a nedostala jsem odpověď na delimitaci zaměstnanců.

A poslední a nejdůležitější otázka. Když říkáte, že to neřeší NAKIT, mohl byste mi tedy odpovědět, jak od 1. ledna bude Ministerstvo vnitra řešit zakázky vůči NAKITu? Jakým způsobem to tedy bude, nebo budou ohroženy systémy policie, hasičů a tak dále, protože nebude moci to in-house zadávat? Je možné mi na to odpovědět? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan vicepremiér bude reagovat.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Od 1. ledna bude Ministerstvo vnitra zadávat zakázky vůči NAKITu tak, jak to je, protože od 1. ledna, ani od 1. února, ani od 1. března se v pozici NAKIT versus MV ČR vůbec nic nemění. Nic se tam nemění.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Jsme stále v rozpravě. Pan zpravodaj Králíček.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já jenom krátce bych chtěl zabránit zase těm palcovým titulkům a dezinformačním facebookovým a jiným postům. Chtěl bych jen v klidu zdůraznit, že hnutí ANO podporuje digitalizaci. My i ve svém programovém prohlášení, jak správně podotýká pan vicepremiér Bartoš, jsme měli vybudování centrální autority.

Nicméně s panem vicepremiérem se pouze neshodneme na formě té centralizace. My se domníváme, že by bylo možné tento centrální orgán vybudovat v rámci Ministerstva vnitra, respektive u Správy centrálních registrů. Pan ministr zvolil cestu agentury.

Já bych jenom chtěl, aby to tu zaznělo, že my digitalizaci podporujeme, podporovali jsme a podporovat budeme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dívám se, jestli ještě někdo má zájem vystoupit v rozpravě. Pokud nikdo, tak tímto rozpravu končím.

A táži se pana ministra, jestli má zájem o závěrečné slovo? Nemá. Pan zpravodaj rovněž ne.

Předtím, než přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích, pokud se k nim tedy dostaneme, musíme ještě odhlasovat dva návrhy. Já zagonguji. První je návrh paní poslankyně Vildumetzové Mračkové, a to je hlasování o opakování druhého čtení. Poté bychom přešli k druhému návrhu, a to je hlasování o návrhu jakožto zamítnutí.

Je zde žádost o odhlášení. Prosím, abyste se všichni přihlásili.

 

Hlasujeme nejdříve návrh poslankyně Mračkové Vildumetzové. Jedná se o opakování druhého čtení.

Tímto zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 42, přihlášeno 168, pro bylo 82, proti bylo 85. Výsledek: zamítnuto. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP