(15.20 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je s faktickou přihlášen pan poslanec Letocha. Připraví se paní poslankyně Malá. Prosím.

 

Poslanec Petr Letocha: Myslím, že se v podstatě shodneme na tom, že digitalizace je důležitá a že chceme všichni jít cestou digitalizace, o tom tady není žádný spor. Myslím si, že když lidé zjistí, že krom toho, že v rámci datových schránek mohou lidé komunikovat nejenom se státní správou, ale také se společnostmi napřímo, v podstatě podstatně levněji, než kdyby to mělo jít klasickým poštovním doporučeným dopisem, tak věřím, že motivace lidí k tomu, zřizovat si datové schránky, bude velká. Můžeme hodnotit právě probíhající informační kampaň Ministerstva vnitra a těžko říct, jestli už teď můžou být nějaké výsledky, které by byly prokazatelné, ale zároveň se chystají další a další vlny té kampaně, kde budeme ukazovat právě i tyto možnosti, jakým způsobem využívat datovou schránku. Takže v rámci digitalizace si nemyslím, že bychom šli nějak proti tomu proudu. Naopak, chceme skutečně motivovat co nejvíce občanů, aby si datovou schránku zřídili, a ukazovat jim možnosti, které jim pomohou v kontaktu s veřejnou správou, ale i v běžném životě, a mohou nahradit doporučené psaní.

Teď se tady dostáváme do otázky, jestli bychom jim měli dát tu možnost volby, jak tady pan poslanec Vondrák zmínil, anebo bychom jim to měli dát automaticky, což ale v podstatě znamená befelem bez ohledu na to, jestli ten člověk bude chtít a je schopen datovou schránku ovládat, nebo ne. A to si myslíme, že je poměrně přísné zejména ve chvíli, kdy se bavíme skutečně o 17 % digitálně negramotných obyvatel naší republiky. Věřím, že máme nějaký prostor na to, abychom s tím něco začali dělat, ale nemyslím si, že teď by měli být oni rukojmí zákona, kdy by na to v podstatě doplatili nejvíc ti nejslabší. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Paní poslankyně Malá se svojí faktickou a následuje pan poslanec Bělica, taktéž s faktickou poznámkou. Prosím, paní poslankyně, máte dvě minuty.

 

Poslankyně Taťána Malá: Děkuji za slovo a slibuji, že už fakt naposledy. Chtěla bych prostřednictvím paní předsedající k panu ministrovi zdravotnictví Válkovi, který mě sice neposlouchá, ale to nevadí. Datové schránky byly zřízeny v České republice, byly účinné od 1. července 2009, datové schránky fungují. Myslím si, že proběhla dostatečně dlouhá doba na to, aby všechny technické chyby byly vyřešeny. Ty datovky fungují naprosto normálně. Ovládá je řada seniorů, kterým je třeba přes sedmdesát, nemají s tím žádný problém. Myslím, že je fakt potřeba pojmenovat to, co se tady děje, skutečně pravým jménem, a já se zeptám pana ministra školství, který zastupuje pana ministra vnitra, jestli vnitro je schopno zvládnout zřízení datových schránek v termínu, který byl původně stanoven, anebo jestli prostě tady hledáme jenom zástupné důvody pro to, že tahleta vláda a Ministerstvo vnitra není schopno to dodržet a zřídit všem podle zákona? To je vše.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Další přihlášený s faktickou poznámkou je pan poslanec Bělica a následuje pan poslanec Vondrák. Prosím.

 

Poslanec Josef Bělica: Dobrý den, dámy a pánové. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych k tomu dodal jenom takovou krátkou glosu. Pane poslanče, vy jste tady plný oxymóronů, vy byste, prostřednictvím paní předsedající, vy se tady snažíte obhajovat něco, co je prostě digitalizace, oddigitalizováním. A mně to přijde ne úplně logické. Na druhou stranu vás chápu. Pokud Ministerstvo vnitra není schopno to implementovat a místo toho máme vlajky na ministerstvu, tak to je ta kampaň, o které tady mluvil kolega. Takže místo toho, aby se soustředili na práci a zřídili datové schránky, tak se soustředí na úplně jiné věci. Myslím si, že to je ten důvod. A pokud tady pan poslanec Králíček řekl, že ti, co nebudou schopni to používat, to můžou i s pomocí někoho dalšího třeba zrušit, je jasné, že ta vaše argumentace je prostě lichá. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášen pan poslanec Vondrák, taktéž faktická, a pan poslanec Letocha následuje. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Já neslibuji, že naposledy. Když jde o digitalizaci, neznám bratra, někdy ani sestru. Takže ještě jednou. Všechno se dá udělat. My jsme byli jednou z prvních univerzit, která zavedla digitální index. My jsme jako první na krajském úřadě zavedli kompletně digitalizované přihlášky do kotlíkových dotací. Pokud existuje něco, co nezajistí řekněme ten standardní proces, říká se tomu exception handling, to znamená zpracování výjimky, tak musíte pro lidi, kteří skutečně spadají do té výjimečné skupiny, najít jinou cestu, jak to vyřešit. Ale prosím vás, ještě jednou říkám, jestli chceme digitalizovat, tak schránky, které máme, to je to úplně nejposlednější, co můžeme využít. A jestliže někdo má bankovní identitu a musí si ji vyřídit, nemůže být počítačově negramotný, protože pracuje s ještě mnohem důležitějšími věcmi. Takže prosím vás ještě jednou, buď se budeme posouvat vpřed, anebo zůstaneme opět tím posledním v rámci fronty, která se v podstatě nazývá digitalizace Evropy. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Letocha, zatím poslední faktická, a pak následují další přihlášení v rozpravě. Prosím.

 

Poslanec Petr Letocha: A já to přislíbím, že bude snad opravdu poslední. Chtěl bych odpovědět na dotaz paní poslankyně Malé, jestli to děláme proto, že by Ministerstvo vnitra nezvládlo zřídit ty datové schránky. Není to pravda, on ten proces je totiž automatický v tuto chvíli, to znamená, tenhle důvod to skutečně není. A ještě jednou připomenu, že ve chvíli, kdy se člověku zřídí datová schránka, a on o tom v podstatě neví, tak to je sice fajn, že mu může někdo pomoct tu schránku zrušit, ale pokud o tom neví, bude se to dít velmi těžko, ale v tu chvíli už mu tam může začít chodit ta komunikace.

Takže co se týče, ještě jednou zopakuji, toho směru digitalizace, tam postupujeme cestou OSVČ, kteří mají... u kterých platí povinnost datové schránky zřídit, a zároveň je budeme skutečně motivovat i ostatní občany k tomu, aby datovou schránku využívali, protože se jim to jednoduše vyplatí. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Faktická poznámka paní poslankyně Mračkové Vildumetzové.

Pan poslanec Zlínský ruší od 15.25 svoji omluvu a je přítomen.

Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Chtěla bych reagovat na pana poslance Letochu, prostřednictvím paní předsedající, s tím, že řekl, že v žádném případě nám tady deklaruje, že není pravda, že Ministerstvo vnitra by nezvládlo zřídit datové schránky. Doufám, že mě poslouchal v mém projevu, že datové schránky jsou ty, které budou převedeny do Digitální informační agentury, kterou tady zítra máme schvalovat a která má vzniknout 1. 1. 2023. To znamená, že pokud by to všechno platilo, tak by to musela zřizovat nová Digitální informační agentura. Takže na to asi už všichni odpověď známe. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Bělica s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Josef Bělica: Pane poslanče Letocho, prostřednictvím paní předsedající, víte, to není úplně přesvědčivé, že Ministerstvo vnitra to zvládne, protože "se to" zvládne, protože "se to" uděje automaticky. On ten Japonec zvaný "Seto" většinou sám nic neudělá. Na to potřebujete připravit infrastrukturu, na to potřebujete alokovat datová úložiště, na to potřebujete udělat systém. A to je to "se to", co Ministerstvo vnitra nezvládá a do konce roku není schopno udělat. Takže to je ten hlavní důvod, proč se to snažíte zrušit, a je třeba si nalít čistého vína. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S faktickou poznámkou pan poslanec Cogan. Prosím.

 

Poslanec Josef Cogan: Vážení kolegové a kolegyně, já bych to vrátil možná k nějakému racionálnu. V podstatě návrh, který tady byl předložen, jde o to, že tu povinnost neukládá fyzickým osobám nepodnikajícím, takže je jasné, že ty ostatní ministerstvo musí zvládnout. Musí se zvládnout při tom spuštění od prvního. Dále pouze tuto řekněme výjimku, kdy jsme prostě obezřetní. ANO - jste překvapivě odvážní, ANO říká: Všem vám ty datové schránky spustíme, v okamžiku, kdy se k tomu přihlásíte, senioři, je to v pořádku, když něco opomenete, my taky za to neseme odpovědnost, ten zákon jsme přijali, teď si myslíme, vy to zvládnete. Ale pokud těm seniorům například dojde platební rozkaz, protože oni vlastně si úplně neuvědomí, že se mají odhlásit, a ten platební rozkaz prostě nabude tím doručením po nějakém čase právní moci, a v té chvíli už se nebudou moci proti němu odvolat - ano, vnímám, nesete tu odpovědnost, že to berete, že ti senioři, pokud to nezvládnou, jsou hloupí, nedokážou vědět. A my si myslíme, že prostě je tady určitá obezřetnost nutná. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP