(15.30 hodin)
(pokračuje Josef Cogan)

Ale na druhou stranu, nechtěl bych to úplně - jak bych to řekl - negovat všechno. Tady kolegyně Vildumetzová Mračková nám řekla návrh, že bychom to mohli projednat zítra s bodem. Bohužel, toto není možné. Zítra máme třetí čtení, a prostě do třetího čtení takovou změnu už nemůžeme načíst. Takže jediná možnost je urychlit ten proces a já kvituji, že jste řekli, že jste pro jakékoliv zkrácení lhůty, a opravdu vychází jedině ta možnost, že zkrácení lhůty bude o těch 59 dní, projedná se to ve výboru zítra a v pátek by se to mohlo probrat v rámci třetích čtení. Tím bychom měli ten prostor. Takže abychom tu situaci nevyhrocovali, určitě kvituji to, že jste připraveni jednat i tímto způsobem, byť, jak říkám... (Předsedající: Vypršel vám čas.) Tak děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vypršel čas, ale faktická poznámka následuje od pana Vondráka, pan poslanec Vondrák a pak paní poslankyně Mračková, a už to nevydržel ani pan poslanec Králíček. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Já jsem sliboval, že přijdu ještě jednou. Prosím, nedělejme hlupáky ze seniorů. Jestli senior si vede svoje elektronické bankovnictví, zvládne i to, aby měl k dispozici svoji datovou schránku. Takže jde jenom o to, abychom lidi, kterým datovou schránku zřídíme, o tom také seriózně informovali. A to si myslím, že není vůbec žádný problém.

Takže ještě jednou prosím, chceme-li digitalizovat a dáme v tomto případě možnost si zřídit tu schránku, tak vám garantuji ze své zkušenosti, že 90 % lidí si ji nezřídí. Musí to jít naopak, abychom v podstatě měli tu povinnost, a pokud tady někdo skutečně explicitně má s tím problém, ať se z toho vyloučí, ale dle mého názoru je jediná cesta jít tak, aby všichni ti, co jsou toho schopni, a kdo má bankovní identitu, je toho schopen, tak datovou schránku může začít používat. Není to nic komplikovaného a myslím si, že je to lepší pro toho seniora, než aby chodil na poštu si vyzvedávat doporučený dopis, aby znovu napsal dopis, zašel na poštu a zase doporučeně odeslal zpátky na úřad. To si myslíte, že je jednodušší pro toho seniora? Já si to nemyslím. Znám spoustu lidí, jsem mimochodem také senior a zvládám to, takže by to měli zvládnout i ostatní. Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji a nyní s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Já vás zdravím. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já bych ráda reagovala na předsedu poslaneckého klubu hnutí STAN ohledně toho, zda by to bylo možné řešit v rámci zákona na digitální služby, který zítra budeme projednávat ve třetím čtení. Šlo, kdybychom ho vrátili do druhého čtení, dali tam všechny, bylo by to daleko rychlejší, protože zítra sice se zkrátí ty lhůty, bude zítra zasedat výbor pro veřejnou správu, ale pak bude muset projít druhé čtení zde na plénu, kde se budou muset načíst pozměňovací návrhy, poté ještě by to měl znovu projednat popřípadě ten výbor a pak se teprve dostaneme k třetímu čtení. Takže já si myslím, že tato cesta by byla daleko lepší, a byla by daleko lepší i z jednoho prostého důvodu, a to je, že pod Digitální informační agenturu chcete dát NAKIT, státní podnik zřízený Ministerstvem vnitra, a to bude určitě velký problém i v rámci evropského práva a dalších věcí.

Takže si myslím, že těch věcí a problémů, jak s Digitální agenturou, a s tím spojenými i datovými schránkami, je, a my tady návrh řešení předkládáme a předkládáme ho, protože vy přicházíte totiž s návrhem, že to nebude nikdy, a to je prostě pro nás v tuhle chvíli nepřijatelné. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Philipp. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tom Philipp: Dobré odpoledne, dámy a pánové, jenom velmi krátce. Sám osobně nechci, aby mi někdo zřizoval nějakou schránku, nepotřebuji ji. Kdybych ji potřeboval, tak si ji zřídím, jsem dostatečně na to erudován. Nechci, abychom zbytečně otravovali ostatní občany. My tu nejsme od toho, abychom jim dávali zbytečné příkazy. Já vím, že občas slyším z řad především ANO, jak komunikují s občany, jak se jim vrhají kolem krku a jak jsou z toho nešťastní. Já jsem se ptal svých kolegů, jak to je, jestli chtějí, nebo nechtějí schránku. Nechtějí. Kdyby ji chtěli, tak si ji prostě udělají. Nic jim v tom nebrání. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Ivo Vondrák. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Vážený pane poslanče, prostřednictvím paní předsedkyně, vy jako exponovaný lékař, exponovaný poslanec máte čas chodit na poštu si vyřizovat všechny tyto věci? Každý doporučený dopis? Tam přijít, vyzvednout si ho, napsat na něj odpověď a zase ho poslat zpátky? Vy asi nemáte co dělat! Já tedy se přiznám, že bych se bez toho neobešel. Prostě všechny věci vyřizuji prostřednictvím datové schránky. Takže si myslím, že zaměňujete neznalost za to, že tady chcete být nějaký extra demokratický vůči všem občanům. Není to pravda, digitalizace prostě vyžaduje jakousi povinnost. Je to stejné jako s ježděním aut, buď jezdí vpravo, nebo vlevo, ale jakmile to nebude vyřešené, tak vždycky budeme mít problém. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Dále je přihlášen pan místopředseda Karel Havlíček s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Velmi krátce, mě to velmi překvapilo, pane poslanče, protože kdybychom k tomu přistupovali tímhle způsobem, tak jsme nemuseli dělat povinné elektronické dálniční známky, protože nepochybně někomu nevyhovuje kupovat si tu známku prostřednictvím internetu. Ale ono nejde jenom o vás nebo o ty, kteří by to využívali. Já jsem to zažil v době covidové, co to znamenalo, když jsme museli najednou v mimořádné situaci vyřizovat desítky tisíc žádostí o různé formy podpor, a drtivá většina z nich byly právě fyzické osoby. Největší problém nastával v tom, že oni neměli jakýkoliv elektronický vztah se státem, alespoň přes datovou schránku, posílali nám to písemně, posílali nám to dopisy, volali nám to. Byl z toho neskutečný zmatek a v té době jsme si uvědomili, že kdybychom byli důslednější v době předcházející a zaváděli jsme tady datové schránky, tak jsme se tohohle mohli zbavit, ale zejména by na to nedoplatili potom ti, kteří si žádali o ty formy podpory, nečekali by na nic a nemuselo zde být tolik nervozity. Takže uvědomme si, že to není jenom na dobu pohody a klidu, ale je to i na dobu, kdy je zle, a právě v této době se tyto nástroje extrémně osvědčily. Já bych byl rád, aby tahle doba už nenastala. Díky. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S další faktickou vystoupí pan poslanec Philipp. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tom Philipp: Samozřejmě v ordinaci mám datovou schránku, tam komunikace s pojišťovnami, s dalšími institucemi probíhá velmi živě. Jako osoba že bych dostával denně nějaký doporučený dopis - já nevím, kolik jich dostáváte vy, ale mně tak jeden za měsíc, a to je většinou dvojka, to mi za deset dní hodí do schránky, nikam chodit nemusím. Těch jedniček, kdy se fakt musí jít na tu poštu, dostanu pět do roka. To mě nezabije.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, to byla poslední faktická poznámka. Nyní je přihlášen do rozpravy pan zpravodaj Králíček, poté vystoupí pan ministr Balaš. Prosím, máte slovo. Prosím o klid!

 

Poslanec Robert Králíček: Já bych nejprve zareagoval na poslance Philippa, prostřednictvím paní předsedající, který ve svém projevu samozřejmě nezapomněl pozurážet poslance hnutí ANO, nicméně já takový nebudu. Jenom řeknu v tom, že vy nemusíte mít tu schránku, vy si ji můžete zrušit. Tam byl ten princip, že si ji můžete zrušit. Vám ji nikdo nenutí, té fyzické osobě ji nikdo nenutí používat. Jde jen o ten princip, kde jsme se - tak jako vy se inspirujete v zahraničí, tak my jsme se také inspirovali v zahraničí v minulém volebním období s vašimi koaličními partnery i s některými vašimi poslanci, kteří pro to hlasovali, a prostě jsme zvolili jiný způsob. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP