(16.20 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

Návrh usnesení zní: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 334 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvním čtení. Ještě jednou zagonguji. Nyní přikročíme k hlasování.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 16, přihlášeno 167 poslanců a poslankyň, pro 145, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji nyní podrobnou rozpravu, do které se přihlásil... zatím se nepřihlásil nikdo. Táži se, jestli se někdo hlásí do podrobné rozpravy? Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu.

A táži se, zda je zájem o závěrečná slova? Není.

Nebyl předložen žádný návrh, o kterém bychom měli hlasovat.

 

Nyní bychom tedy přikročili k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o zvláštních způsobech hlasování ve volbě prezidenta republiky v roce 2023 podle sněmovního tisku 334."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 17, přihlášeno 167 poslanců a poslankyň, pro 146, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas, a tím končíme projednávání tohoto bodu.

A nyní bychom přistoupili k projednávání bodu

 

12.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 582/1991 Sb.,
o organizaci a provádění sociálního zabezpečení,
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 296/ - druhé čtení

Předložený návrh uvede za navrhovatele pan ministr Vlastimil Válek. Prosím, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Já se pokusím být hodně stručný, protože tajně v srdci doufám, že se nejedná o konfliktní návrh a že vše půjde hladce.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, kolegyně a kolegové, jedná se o sněmovní tisk 296, což je návrh zákona, kterým se mění zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony.

Jenom stručně zopakuji, že předložený návrh zákona se týká změn v posuzování zdravotního stavu ze strany Lékařské posudkové služby. Konkrétně se v zákoně o organizaci a provádění sociálního zabezpečení navrhuje zavést novou pozici odborného nelékařského zdravotnického pracovníka, tedy nelékařského a zdravotnického, jehož úkolem bude se podílet na procesu posuzování zdravotního stavu a připravovat odborné podklady pro tvorbu posudků. Takto vypracovaný posudek bude schválen lékařem Okresní správy sociálního zabezpečení, tedy ten aspekt posudkového lékaře... (Vysoká hladina hluku v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já se omlouvám, pane ministře, že vás přerušuji. Kolegové a kolegyně, prosím o klid.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: ... aspekt toho posudkového nemizí. Návrh zákona tedy stanovuje kvalifikační předpoklady pro výkon činnosti tohoto pracovníka, který bude mít odpovídající kvalifikaci a bude pomáhat posudkovým lékařům.

Dále se navrhují opatření procesního charakteru, jejichž účelem je zrychlení postupů při posuzování zdravotního stavu. Jedná se o stanovení lhůty pro předložení podkladů posuzovanou osobou k posouzení jejího zdravotního stavu nebo o zavedení elektronické komunikace posudkových lékařů - posunujeme tu elektronizaci - s poskytovali zdravotních služeb v rámci součinnosti při posuzování zdravotního stavu pro účely sociálního zabezpečení. Tedy toto by mělo ten celý proces zrychlit a pomoci zvládat nápor, který tady bezesporu existuje.

Navrhované dílčí úpravy v zákoně o nemocenském pojištění mají přispět, jak jsem již řekl, k zefektivnění kontrol posuzování dočasné pracovní neschopnosti orgánem nemocenského pojištění.

Na závěr ještě doplním, že návrh zákona nebude mít dopad na státní rozpočet a účinnost zákona se navrhuje dnem 1. ledna 2023. Děkuji za pozornost a děkuji, že jste mě vyslechli.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku jako výboru garančnímu. Usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 296/1.

Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro sociální politiku, poslanec Vít Kaňkovský, informoval nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. Prosím, máte slovo, pane zpravodaji.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, milé kolegyně, kolegové. Sněmovní tisk 296 projednal výbor pro sociální politiku na své 19. schůzi 19. října 2022. Proběhla trošku delší diskuse, nicméně velmi konsenzuální. Ta diskuse možná spíš směřovala k tomu, co ještě dále udělat v rámci Lékařské posudkové služby k tomu, abychom zabránili jejímu krizovému stavu, a nebyl přijat žádný pozměňovací návrh.

Takže vás seznámím s usnesením z 19. schůze k tomuto sněmovnímu tisku. "Po odůvodnění náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Dany Roučkové, zpravodajské zprávě Víta Kaňkovského a po rozpravě výbor pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, sněmovní tisk 296;

II. zmocňuje zpravodaje výboru, aby se stanoviskem výbor seznámil schůzi Poslanecké sněmovny a ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl příslušné legislativně technické úpravy."

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Ano, pan poslanec - zkusíme se domluvit, jsou dva kandidáti, takže první bude vystupovat paní místopředsedkyně Olga Richterová, poté pan předseda Marek Výborný. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Moc děkuji. Chtěla jsem pouze poděkovat za to, že tady máme dnes zařazenu tuto novelu, a současně říci, že všichni ti, kdo se tématům posuzování, posudkového lékařství a obecně příspěvku na péči věnují, (vědí?,) že ty problémy jsou mnohem větší a hlubší, byť to jde dobrým směrem, než co řeší tahle novela. Takže to jediné, co já tady chci říci, je, že se jedná o vítanou změnu, jedná se o změnu k lepšímu, pomůže to s řešením akutních problémů, a chci poděkovat těm, kdo to připravovali. Vím, že se tomu věnovali kolegové i v minulém období.

Jenom vzhledem k tomu, že prostě potřebujeme, aby nám co nejlépe dlouhodobě fungoval systém, který vyhodnocuje, jak závažný dopad na pracovní schopnost, na soběstačnost člověka má nemoc, úraz nebo vrozené postižení, že potřebujeme, aby ideálně týmy, jako to je v zahraničí, vyhodnocovaly nejenom, jak na tom člověk je čistě z hlediska zdravotního, ale i z hlediska bych skoro řekla provozního nebo běžného životního, a podle toho aby se vyhodnocovala potřebnost podpory, míra potřebné péče. Tohle jsou témata, kterými se prostě budeme muset zabývat i dál.

Takže když to jenom shrnu, jak zavedení institutu odborného nelékařského zdravotnického pracovníka, tak zajištění kvality výstupů, na které je také dbáno v novele, nebo zefektivnění, zrychlení průběhu řízení, to všechno jsou nesmírně důležité věci. Ale co nám bude prostě stále dělat problémy, ten veliký vnitřní dluh - přesluhující lékaři hluboce důchodového věku na Lékařské posudkové službě a otázka věkové struktury a možná celkového systému a přístupu je něco, čemu se zkrátka budeme muset věnovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP