(16.30 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

Samozřejmě většina lékařů, lékařek chce léčit, nechce vyplňovat papíry, ale já věřím, že se nám podaří najít i takovou úpravu, aby to byl obor dostatečně přitažlivý - právě inspirace ze zahraničí, kde často posuzují multioborové týmy. Ve skutečnosti to vede potom ke zvýšení kvality života lidí. Kvalitně dělané posuzování je něco, co se nám podaří, abychom se tou cestou také vydali. A ještě jednou děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji paní místopředsedkyni. Nyní pan předseda Marek Výborný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, plynule navážu na kolegyni Olgu Richterovou. Předložený návrh zákona má zjevně širokou podporu napříč plénem Poslanecké sněmovny, byl projednán i na výboru pro sociální politiku a je navýsost důležité, aby navrhované změny byly účinné co nejrychleji. Na základě dohody všech předsedů poslaneckých klubů si dovoluji navrhnout v souladu s § 94a odst. 4 a 5 jednacího řádu, aby bylo jednak hlasováno o upuštění od projednání tohoto sněmovního tisku ve výboru mezi druhým a třetím čtením a aby na základě předsedů poslaneckých klubů byl tento tisk projednán ve třetím čtení na nejbližší možné, respektive na schůzi tento pátek 18. listopadu, kdy by byl zařazen do programu projednávání právě bloku třetích čtení.

Tak poprosím, aby bylo hlasováno jednak o tom, že bude upuštěno od projednání ve výboru mezi druhým a třetím čtením, protože nebyly předneseny žádné pozměňovací návrhy. Zatím se nezdá, že by v podrobné rozpravě tak bylo učiněno. Pokud by se tak stalo, samozřejmě budeme postupovat v souladu s jednacím řádem. Pokud nikoliv, hlasujme o tom, že neproběhne projednání ve výboru, a současně avizuji, že na základě dohody předsedů poslaneckých klubů by ten zákon byl projednán a hlasován ve třetím čtení v pátek 18. listopadu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Znamená to tedy, že je to návrh na zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením?

 

Poslanec Marek Výborný: Nikoliv. V souladu s jednacím řádem lze projednávat sněmovní tisk v případě, že nebyly načteny žádné pozměňovací návrhy, na nejbližším možném termínu, kdy se konají třetí čtení. Ale abychom byli tedy úplně legislativně správní, navrhuji zkrácení té lhůty mezi druhým a třetím čtením na 1 den v případě, že nebudou načteny žádné pozměňovací návrhy.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Juchelka. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji, ano. Jenom za hnutí ANO řeknu, že tento návrh má naši úplnou podporu, tak jak to bylo na výboru pro sociální politiku, a nemáme vůbec problém s tím, aby to v pátek prošlo třetím čtením. Naopak, čím rychleji, tím lépe. Děkuji moc.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, také děkuji. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? S faktickou, ano, pan poslanec Brázdil. Prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Promiňte, že zdržuji, nicméně přece jenom, ano, hlásím se k tomu, je to potřeba vyřešit, ale co to je vlastně? To je řešení problému celorepublikového. Prostě doktoři nejsou, nebudou. Nejsou na záchrance, nejsou děckaři, není nikdo. Tak tady se to vyřeší tím, že vysoce prý erudovaní lidé nachystají všechno a de facto lékař svým podpisem za to bude zodpovídat. Tak jestli půjdeme i dál? Nekritizuji pana ministra, jenom říkám, že ta situace je tristní. My jsme měli nedávno teď kongres České lékařské komory, prostě nejsou doktoři nikde. A jestli tohleto bude tak, jak je to třeba v urgentní medicíně, na záchrance vlastně vzniká paramedický systém.

To, co jsme měli, byl luxus - prostě lékař vyřešil, ponechal, zaléčil, doporučil, tak dneska to už tak nebude. Jenom jsem chtěl upozornit, že asi je to cesta zmírajícího zdravotnictví v naší republice. Ano, bude to dobré, pomůže to lidem, to chápu, asi pro to budeme hlasovat, ale nevím. Paní Richterová říkala, jak to musíme vyřešit, jak je to do budoucna. No, jestli někdo zná řešení s personálním poddimenzováním dnešního celého zdravotnictví, tak pojďte sem s tím. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Má ještě někdo zájem o vystoupení v rozpravě? Zdá se, že nikoliv. Končím obecnou rozpravu.

A ptám se na závěrečná slova. Je zájem? Není tomu tak.

Návrh na vrácení návrhu zákona garančnímu výboru nepadl.

Nyní tedy zahajuji podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v rozpravě musí být vždy odůvodněny. Hlásí se někdo do podrobné rozpravy? Není tomu tak, končím podrobnou rozpravu.

Táži se, zda je zájem o závěrečná slova? Pan ministr nemá zájem, pan zpravodaj také ne.

Nyní bychom rozhodli o dvou návrzích. Já se omlouvám, ale mám pocit, že musí padnout návrh v podrobné rozpravě, a proto bych poprosila pana ministra, jestli by nám rozpravu podrobnou otevřel.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Výzvě pana poslance a kolegy jsem odolal, ale vám neodolám a otvírám rozpravu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji vám a hlásí se pan zpravodaj do rozpravy podrobné. Prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, navazuji na obecnou rozpravu, kde vystoupil pan kolega Marek Výborný a avizoval dva návrhy. První návrh je, že vzhledem k tomu, že nepadl žádný pozměňovací návrh v podrobné rozpravě, můžeme v souladu s jednacím řádem hlasovat o tom, že by se nemusel tento návrh už projednat v garančním výboru. A ten druhý návrh je návrh na zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením na 1 den.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Nehlásí, končím podrobnou rozpravu.

Táži se opět na závěrečná slova Zájem nevidím o závěrečná slovo, a přistoupíme tedy k hlasování.

Nejprve bychom hlasovali o návrhu, aby se garanční výbor návrhem zákona nezabýval, což je podle § 94a odst. 4. Přivolám kolegy z předsálí, ještě jednou zagonguji. Já se omlouvám, potřebuji jenom konzultaci ohledně zkrácení lhůty. Děkuji, prosím o strpení. (Probíhá konzultace předsedající s ředitelkou organizačního odboru.) Děkuji za trpělivost.

 

Budeme hlasovat nyní o tom, aby se garanční výbor návrhem tedy nezabýval. Přivolám kolegy z předsálí.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 18, přihlášeno 168 poslanců a poslankyň, pro 134, proti žádný. Návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP