(17.30 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Chápu, že jsem se určitě nechala strhnout, že jsem se pak začala ptát na věci, na které bych se měla a budu se na ně ptát určitě zítra. Ale řekněme si na rovinu, že v tuto chvíli je DIA a NAKIT státní podnik Ministerstva vnitra, je to spojené se zákonem o veřejných zakázkách. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já vám děkuji. Pan ministr nebude reagovat, tak v tomhletom případě máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Smetana: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, pane ministře, kolegyně, kolegové, já bych chtěl jenom odůvodnit pozměňovací návrhy, které jsou načteny v systému pod číslem 1602 a 1605, ke kterým se pak následně přihlásím. Důvodem předložení těchto pozměňovacích návrhů je skutečnost, že prakticky stanovují výjimku z povinnosti zadávat veřejnou zakázku v zadávacím řízení pro vybrané dotační tituly u takzvaných sazbových dotací, kdy je sazba pevně stanovena na danou jednotku na základě výpočtů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací. To znamená, že žadateli je vyplácena pevně stanovená částka bez ohledu na to, jaká cena byla veřejnou zakázkou vysoutěžená, a tudíž nedochází k úspoře finančních prostředků, pokud by byla vysoutěžená nižší cena, než je pevně stanovená. Důvodem je taktéž administrativní zátěž na straně žadatele, a prakticky bez jakékoliv přidané hodnoty. Navíc zadavatel ve smyslu § 4 odst. 2 zákona o zadávání veřejných zakázek je pouze ve stávajícím zákonu o zadávacím řízení veřejných zakázek a není ve směrnici o zadávání veřejných zakázek ani v jiné evropské legislativě upravující poskytování dotací v rámci společné zemědělské politiky. Povinnost je u nás nad rámec a prakticky ztěžuje našim zemědělcům, respektive žadatelům, tady tuhle zátěž a české zemědělství ve srovnání s dalšími státy Evropské unie staví do nevýhodné pozice. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a jenom upozorňuji, že jsme stále v obecné rozpravě. Ptám se tedy, jestli ještě někdo má zájem vystoupit v obecné rozpravě? Nikoho nevidím, v tomto případě tedy končím obecnou rozpravu.

A ptám se pana vicepremiéra, jestli má zájem o závěrečné slovo? Paní zpravodajka? Rovněž ne.

Tak v tom případě zahajuji rozpravu podrobnou.

Předtím ještě přečtu jednu omluvenku: pan poslanec Juchelka od 17.15 do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

Jsme v podrobné rozpravě a o slovo se přihlásili následující poslanci, začneme paní Eliškou Olšákovou. Jenom podotýkám všem, že v 18 hodin máme pevně zařazený bod. Děkuji.

 

Poslankyně Eliška Olšáková: Dobrý večer ještě jednou. Já bych se přihlásila ke svému pozměňovacímu návrhu, který jsem odůvodnila v obecné rozpravě a který je načten v systému pod číslem sněmovního dokumentu 1579. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dále se přihlásil s přednostním právem pan předseda Michálek.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážené dámy, vážení pánové, já se hlásím k pozměňovacímu návrhu, který je v systému i s odůvodněním pod číslem sněmovního dokumentu 1589. Jde tedy o ten návrh, který se týká převedení části zákona o střetu zájmů a možnosti vyloučit dodavatele, kteří neplní zákonné povinnosti v oblasti zveřejňování účetních výkazů.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dalším přihlášeným s přednostním právem je paní zpravodajka.

 

Poslankyně Klára Dostálová: Děkuji za slovo. Já bych se chtěla jenom přihlásit k pozměňovacímu návrhu pod číslem 1548. Jde o to posunutí účinnosti. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dalším z přihlášených je pan poslanec Karel Smetana.

 

Poslanec Karel Smetana: Já bych se chtěl přihlásit k pozměňovacím návrhům pod čísly 1602 a 1605. Jsou to návrhy poslance Karla Smetany, Michala Kučery, Petra Bendla, Tomáše Dubského, Jany Krutákové a Jiřího Horáka dotýkající se sazbových dotací.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S přednostním se hlásí pan ministr.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Děkuji za slovo. Já bych se chtěl přihlásit k pozměňovacímu návrhu pod číslem 1597.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Než přijde ještě pan poslanec Havránek, tak krátká vsuvka. Jenom jsme domluveni tak, že v 18 hodin je pevně zařazený bod, nebo i dříve. To znamená, já jenom teď reflektuji to, že jedeme rychleji, takže připravme se na to, že můžeme začít dříve ten bod, co byl v 18 nejdéle. Tak prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Havránek: Děkuji. Já se tímto přihlašuji k pozměňujícímu návrhu, který naleznete v systému pod číslem 1591. Již jsem předtím odůvodnil. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a dalším z přihlášených je pan poslanec Krejza.

 

Poslanec Karel Krejza: Dobrý podvečer, já se tímto přihlašuji ke svému pozměňovacímu návrhu pod číslem 1472, který upravuje prokazování kvalifikace u zakázek obrany a bezpečnosti a zjednodušuje a přibližuje se k unijní úpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Táži se, jestli ještě někdo vystoupí v podrobné rozpravě? Nikoho nevidím, tímto tedy končím podrobnou rozpravu. Pane vicepremiére, máte zájem o závěrečné slovo? Nikoliv. Paní zpravodajka? Rovněž ne. Tím tedy končím druhé čtení tohoto návrhu.

 

Tak jak už jsem avizoval, máme zde další bod, a to je bod číslo

 

2.
Zákon, kterým se mění zákon č. 57/2022 Sb.,
o státním rozpočtu České republiky na rok 2022
/sněmovní tisk 284/4/ - vráceno prezidentem

Je pravda, že bod byl zařazen na 18. hodinu, ale nejdéle na 18. hodinu s tím, že byla domluva, že zahájíme dříve. Vzhledem k tomu, že zde ještě nevidím pana ministra, pan zpravodaj zde je, toho vidím, tak tedy vyhlašuji přestávku na... Ano, už vidím pana ministra, tak nemusím vyhlásit přestávku.

Stanovisko prezidenta republiky s odůvodněním jeho nesouhlasu s tímto zákonem vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 284/5, a já se tedy nejdříve táži navrhovatele pana ministra financí Zbyňka Stanjury, zda se chce vyjádřit ke stanovisku prezidenta republiky? (Ano.) Pan ministr má zájem vystoupit? Máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Tak já předpokládám, že to je i k tomu tisku jako celku, nejenom ke stanovisku prezidenta republiky. (Ano.) Ano, tak já myslím, že jsme o tomto návrhu novely debatovali hodně podrobně ve všech třech čteních, nakonec to Poslanecká sněmovna schválila.

Tak já možná jenom ta tři základní čísla připomenu. Základní důvody jsou dopady pokračujícího konfliktu na Ukrajině a dopady ruské agrese na Ukrajině, já bych tu nazýval věci pravými jmény, dopady vysoké inflace, vysokých cen energií, to jsou základní důvody, proč vláda přistoupila k této novele. Mimo jiné v okamžiku, kdy jsme schvalovali státní rozpočet na 2022, nebyly známy některé skutečnosti, například druhá mimořádná valorizace penzí. A teď bych mohl pokračovat v jednotlivých opatřeních, které schválila Poslanecká sněmovna i Senát, ať už to bylo dočasné snížení spotřební daně na pohonné hmoty, ať už to bylo zrušení podstatné části silniční daně, ať už to byl příspěvek 5 000 na dítě do 18 let, a takhle bych mohl pokračovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP