(18.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji a s faktickou poznámkou se přihlásila paní poslankyně Urbanová. Prosím.

 

Poslankyně Barbora Urbanová: Skutečně jenom faktická. My neoznačujeme za teroristický stát, označujeme za teroristický režim a mně to připadá důležité to tady říct. Takže jenom faktická, děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. A než se vrátíme k obecné rozpravě, načtu omluvy. Omlouvá se pan poslanec Mašek z celého jednacího dne z pracovních důvodů, pan poslanec Nacher se omlouvá od 18.30 do 22 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Rataj se omlouvá od 18.30 z osobních důvodů, pan ministr Baxa se omlouvá od 19.15 z pracovních důvodů a od 18 hodin z pracovních důvodů se omlouvá paní ministryně Černochová.

Vracíme se do obecné rozpravy a poprosím pana poslance Kobzu. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, kolegyně, kolegové, vážení členové vlády, dnes Česká televize 24 na svém Twitteru a následně i CNN Prima News zveřejnily informaci, kterou zveřejnila šéfka mise OSN, která monitoruje humanitární situaci na Ukrajině, Matilda Bognerová, a uvádí tam, že Rusko i Ukrajina mučily válečné zajatce včetně šoků elektrickým proudem, nuceného svlékání. Prohlášení je založeno na svědectví 159 mužů a žen zajatých Ruskem a 175 mužů zajatých ukrajinskou stranou, což uvádějí agentury. A já bych k tomu rád dodal, že s ohledem na ekonomickou situaci obyvatel u nás, která se prokazatelně zhoršuje každým dnem, a s ohledem právě na humanitární situaci, kdy my se snažíme mít nějaký aspoň malý vliv na to, abychom přivedli strany k příměří, abychom ukončili zabíjení, nesouhlasíme, aby byly dál posílány peníze Ukrajincům a na Ukrajinu na úkor našich lidí a nesouhlasíme také s odesíláním zbraní a speciálního materiálu, protože jednak prodlužuje ten konflikt, a na druhou stranu musíme myslet i na vlastní obranyschopnost a musíme myslet i na vlastní řekl bych možnosti, že tyto věci, tento materiál budeme potřebovat. A z toho důvodu za poslanecký klub SPD navrhuji širší usnesení, než jaké zde zaznělo, protože se domnívám, že nejsme ani soudci, ani žalářníci, ani katové, jsme politici a měli bychom nechat věci řádně vyšetřit. Toto usnesení zní: "Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby prosazovala na všech mezinárodních úrovních vytvoření mezinárodního trestního tribunálu, který bude vyšetřovat a trestat pachatele válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, ke kterým došlo, dochází a ještě bohužel může dojít na Ukrajině od roku 2013 do konce bojů." Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče, paní zpravodajka přebrala váš návrh doplňujícího usnesení. Další v rozpravě po vás vystoupí pan poslanec Horák. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Horák: Děkuji, pane předsedající. Krásný dobrý večer, dámy a pánové. Ono na historii je nešťastné, že se neustále opakuje. Když se podíváte na třicátá léta v Německu, Adolf Hitler vykřikoval, a mnoho let, že Československo je umělý útvar, že vůbec neexistuje a že naše území spadá do sféry německé říše, a na Západě zástupci appeasementu mu vůbec nevěřili a říkali: On to tak nemyslí, on nebude útočit, to je nesmysl. No a výsledek byla válka.

V Rusku vidíme deset patnáct let, že prezident Putin a ruský establishment roky říká, že Ukrajina neexistuje, že je to umělý útvar, že se jedná o ruský svět. Nedávno jsme se od bývalého prezidenta Medveděva dozvěděli, že ruský svět nemá hranice. A nikdo jsme nevěřili, že Rusové budou naplňovat tyto kroky, a výsledek byla válka. A za několik let, možná desítek let, se budou ptát vaše vnoučata, pravnoučata: Tati, dědo, cos tady dělal vlastně, když Rusko útočilo na Ukrajinu? Tys byl vlastně ve Sněmovně. Jak jste to prožívali, tu největší válku od druhé světové války? A někteří z vás řeknou: No, já jsem bojoval proti tomu, aby se jim dodávala podpora, my jsme chtěli co nejvíc s Ruskem obchodovat. A můžu vám říct, že bych nechtěl být na vašem místě. Děkuju za pozornost. (Potlesk z lavic KDU-ČSL a TOP 09.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další v pořadí vystoupí paní místopředsedkyně Richterová. Prosím, máte slovo, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Vážení členové a členky vlády, vážené kolegyně a kolegové, já bych tu ráda za nás připomněla několik základních faktů, o nichž si myslíme, že by měly zaznít.

Fakt číslo jedna - Vladimír Putin, vedení dnešní Ruské federace jsou těmi, kdo rozpoutali válku vůči Ukrajině, válku vůči suverénnímu státu, který se pokoušejí zničit. Fakt číslo dva - nesou na rukou krev tisíců civilistů. A fakt číslo tři - další desítky tisíc Ukrajinců odtáhli neznámo kam včetně mnoha dětí. To znamená, že praktiky Kremlu připomínají dobu toho nejtemnějšího stalinismu a únosy ukrajinských dětí za účelem jejich následné převýchovy. To jsou praktiky, které si nezadají s praktikami nacistů.

Ještě několik věcí. V současné době ruská armáda zcela záměrně cíleně útočí na civilní infrastrukturu, zastrašuje civilní obyvatelstvo, odpojuje ukrajinská města od přívodů tepla, vody. Chce zkrátka, a to je potřeba si říct, to je další jasný fakt, nechat lidi v ukrajinských městech umrznout. A tohle přesně jsou teroristické metody.

To, že podporujeme Ukrajinu, ať už v podobě dodávek zbraní, nebo humanitární pomoci, pomáhá této zemi odolat a také to pomáhá zachraňovat konkrétní lidské životy. A ještě jedna věc, také to je něco, co oceňují i naši partneři, naši spojenci v Evropské unii i v NATO. A k tomu chci připomenout, že podobně byla kdysi oceňována Masarykova akce v meziválečném Československu. I to byl velkorysý projekt pomoci. Tak jako tehdy, i my dnes ukazujeme, že naše země dokáže dělat velké věci, a já jsem přesvědčena, že se tyto naše činy dnes zapíšou do historie, a přesně o tomhle se budou děti jednou učit v hodinách dějepisu. Myslím, že je to něco, na co můžeme být už dnes hrdí.

Ale kromě konkrétní hmotné pomoci a vedle konkrétní podpory můžeme udělat ještě jednu velkou věc, a to zasadit se o vznik zvláštního trestního tribunálu pro stíhání zločinů ruské agrese. Oč jde? Kromě potrestání konkrétních pachatelů konkrétních válečných zločinů podle ženevských konvencí je potřeba potrestat i ty, kteří o válce proti Ukrajině rozhodli, ty úplně nahoře - Vladimíra Putina a Radu bezpečnosti Ruské federace. Rusko je členem Rady bezpečnosti OSN a podle Charty OSN má tedy zvláštní odpovědnost za - a ten paradox - zvláštní odpovědnost za udržení míru. Místo toho ale samo rozpoutalo hroznou válku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP