(18.50 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

Takže pokud nechceme, abychom žili ve světě, kde neplatí mezinárodní právo, ve světě, kde silnější soused prostě napadne slabšího, musíme odsoudit právě i ty, kteří nesou odpovědnost, kteří rozhodli, a hlásíme-li se k humanitnímu odkazu Tomáše Garrigua Masaryka a máme-li motto našeho předsednictví Evropa jako úkol, tak si myslím, že si máme vzít jako Česká republika za cíl prosadit vznik zvláštního tribunálu pro stíhání zločinu agrese.

Poslední poznámka. Stávající mezinárodní soudní tribunály, zejména Mezinárodní trestní tribunál v Haagu, zločin agrese na Ukrajině stíhat nemohou. Potrestání konkrétních pachatelů za to, že rozpoutali válku, je z mého pohledu klíčové pro udržení míru v Evropě, spíš pro obnovení a potom dlouhodobě pro udržení v současné situaci. A proč je to ještě důležité? Aby si toho byli vědomi všichni ti, kteří by v budoucnu chtěli být agresory a něco podobného zopakovat. A mohl by to být i důležitý krok pro mírovou budoucnost Ruska.

Já tedy chci, abychom si uvědomili, že takový zvláštní tribunál může mít veliké důsledky pro budoucnost, může být velice užitečný pro vyrovnání se současnými pachateli a může být klíčový pro to, abychom dokázali dohnat k odpovědnosti ty, kdo skutečně rozhodovali a rozhodují. Podporuji tedy za náš klub, abychom schválili navržený text usnesení, které odsuzuje ruské útoky na civilní infrastrukturu a na civilisty, abychom si i prostřednictvím tohoto usnesení byli vědomi toho, jaké jsou to hrozby pro celoevropskou bezpečnost, a věřím, že se nám podaří přispět i právě k ustavení onoho zvláštního tribunálu.

Ještě jednou - tohle všechno, co zaznívá, ať už myslím tato vyjmenovaná fakta, nebo od mnoha jiných kolegů a kolegyň, ukazuje, jak strašně potřeba je, aby mezinárodní právo platilo, a stejně tak, že si asi všichni můžeme jenom přát, aby Ukrajina co nejdříve zvítězila. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Než budeme pokračovat, načtu další omluvu. Od 18.40 se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Sadovský.

Jsme ve všeobecné rozpravě, ve které nicméně už nikdo není přihlášen. Zeptám se, jestli se někdo hlásí z místa do všeobecné rozpravy? Nikoho nevidím, končím tedy všeobecnou rozpravu.

A zeptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo ze strany paní zpravodajky? Není tomu tak.

Přistoupíme tedy k rozpravě podrobné. Ptám se, kdo se hlásí do rozpravy podrobné? Paní poslankyně Vildumetzová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Po konzultaci s paní předkladatelkou bychom doplnili - nebo navrhujeme v podrobné rozpravě, jak jsem avizovala v obecné rozpravě, doplnit bod 7, který zní: "Vyjadřujeme podporu a velké poděkování hejtmanům, starostům, hasičům, vojákům, policistům, zdravotníkům a občanům za zvládnutí celé situace a veškerou pomoc." Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Další se hlásí do podrobné rozpravy paní zpravodajka.

 

Poslankyně Barbora Urbanová: Já bych se chtěla jenom přihlásit k usnesení, které jsem načetla v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Dále se hlásí do podrobné rozpravy pan poslanec Kobza. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane místopředsedo. Já bych se chtěl přihlásit k našemu návrhu usnesení, které jsem načetl v rozpravě. Nemusím ho načítat, doufám?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji pěkně. Ještě se někdo hlásí do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím, není tomu tak, končím tedy podrobnou rozpravu.

Opět se zeptám paní zpravodajky, jestli je zájem o závěrečné slovo? Asi zřejmě nikoliv.

Tak přejdeme k hlasování o usnesení. Poprosím paní zpravodajku, aby nás seznámila s dohodnutou procedurou. Jestli tomu dobře rozumím, je na procesu hlasování dohoda v rámci jednotlivých poslaneckých klubů, ale prosím, paní zpravodajko, seznamte nás s postupem.

 

Poslankyně Barbora Urbanová: Nejdříve bychom hlasovali o protinávrhu poslaneckého klubu SPD - o návrhu usnesení. Dále bychom hlasovali o návrhu doplnění do usnesení od hnutí ANO a jako poslední bychom hlasovali o návrhu usnesení ode mě, jestli všichni rozumí, co budeme dělat?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, pro jistotu nechám tu proceduru odhlasovat, abychom měli proceduru schválenu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro postup procedury, jak ji načetla nyní paní zpravodajka? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 22, bylo přihlášeno 157 poslanců, pro hlasovalo 144, proti nebyl nikdo.

 

A my budeme tedy postupovat podle procedury, se kterou nás seznámila paní zpravodajka. Paní poslankyně, prosím, budeme tedy hlasovat o jednotlivých usneseních. Myslím si, že je nemusíte opakovat, jenom vždycky naznačte, od koho ta usnesení jsou.

 

Poslankyně Barbora Urbanová: Tedy návrh usnesení o Ukrajině poslaneckého klubu SPD.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 23, bylo přihlášeno 158 poslanců, pro 14, proti 91. Návrh byl zamítnut.

Prosím, můžete pokračovat.

 

Poslankyně Barbora Urbanová: Nyní budeme hlasovat o doplnění usnesení z pera hnutí ANO, to znamená vyjádření podpory a poděkování hejtmanům, starostům, hasičům, vojákům, policistům, zdravotníkům a občanům za zvládnutí celé situace a veškerou pomoc Ukrajině.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 24, bylo přihlášeno 159 poslanců, pro hlasovalo 129, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Barbora Urbanová: A nyní bychom tedy hlasovali o usnesení, jak jsme ho právě pozměnili, to znamená, všech sedm bodů zároveň.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, to znamená původní návrh doplněný o schválený bod paní poslankyně Vildumetzové, respektive hnutí ANO.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 25, bylo přihlášeno 156 poslanců, pro hlasovalo 129, proti 14. Návrh usnesení byl přijat.

 

Poslankyně Barbora Urbanová: Moc děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Také děkuji paní zpravodajce a končím projednávání tohoto bodu.

Než se úplně rozloučíme, načtu ještě jednu omluvu. Pan poslanec Helebrant se omlouvá od 18.45 hodin bez udání důvodu.

Ještě je tu informace pro členy rozpočtového výboru. Rozpočtový výbor se bude konat 10 minut po ukončení této schůze v místnosti číslo 56.

A jinak si dovolím oznámit, že přerušuji 45. schůzi Poslanecké sněmovny s tím, že pokračovat v ní budeme zítra, to je ve středu 16. listopadu, cca 10 minut po skončení 44. schůze Poslanecké sněmovny, která bude zahájena v 9 hodin. A nejenom po skončení, ale i v případě přerušení 44. schůze. Děkuji za pozornost a zítra na shledanou.

 

(Schůze přerušena v 18.59 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP