(Schůze pokračovala v 12.01 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, přeji vám hezké poledne a zahajuji druhý jednací den 45. schůze Poslanecké sněmovny.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás všechny odhlásím a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, případně mi nahlásili, kdo žádá vydání karty náhradní. Náhradní karty, které již byly vydány a načteny na 44. schůzi, platí i pro 45.

Dnešní jednání zahájíme projednáváním pevně zařazeného bodu 3, sněmovní tisk 315, vládní návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2023, v druhém čtení, a připomínám, že ve 13.30 hodin máme pevně zařazené volební body 123 až 128 a bod 130. Zároveň připomínám dohodu z grémia, že polední přestávka by byla vyhlášena do 15 hodin a během ní by ve 14 hodin zasedl organizační výbor.

Dámy a pánové, mám tady několik přihlášek, se kterými už počítáme do rozpočtu, ale zatím nikoliv, žádnou k pořadu schůze, ale teď je možnost se hlásit k pořadu schůze. Prosím, pan poslanec Metnar má zájem o vystoupení. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, rád bych vás v souvislosti se včerejšími velmi tragickými, ale také velice závažnými událostmi v Polsku požádal o zařazení bodu Informace vlády o událostech v Polsku a související strategická komunikace vládních činitelů. Z informací, které máme z médií, ale vlastně i podle všech oficiálních informací, které jsem zjišťoval, to vypadá, že vyšetřování zatím stále probíhá, a toho jsem si vědom. Ale soudě podle vyjádření členů vlády, především paní ministryně Černochové, pana ministra zahraničí Lipavského, který tedy svůj tweet později smazal, ale i dalších představitelů vaší koalice to vypadá, jako byste měli informací více, hlavně zcela jiné, než teď zaznívají ve veřejném prostoru. Rád bych poprosil tedy ministry, aby nám tyto informace sdělili nebo aby své výroky vysvětlili.

Prosím pěkně, já žádné závěry nedělám. Důsledek totiž je vždy stejný, a to jsou dva mrtví obyvatelé Polska, ale zároveň bych očekával od naší vlády plně profesionální a zodpovědný přístup. Jde totiž o velmi mimořádnou situaci, kde zejména od oficiálních míst je nutné, aby zaznívaly pouze oficiální a hlavně ověřené informace, které jsou v souladu s informacemi, které poskytují naši alianční partneři. Jakkoliv vypuštěná dezinformace může naopak nahrávat ruské propagandě a může poškodit renomé a důvěryhodnost České republiky v očích zahraničních partnerů. Vaše vláda hovořila přece o strategické komunikaci, a pokud opravdu nemáte více informací, které by vaše včerejší výroky podložily, tak to považuji za mimořádně nezodpovědné, a hlavně nebezpečné. Na závěr mi také dovolte odsoudit včerejší bombardování ukrajinského území. Děkuji za pozornost. (Potlesk v sále.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji, pane poslanče. Jenom se ujistím, že mám ten přesný název: Informace vlády o událostech v Polsku a související komunikace vlády, je to tak? (Poslanec Metnar přikyvuje.) Dobře, děkuji. Nyní se přihlásil pan ministr Stanjura a následuje paní ministryně Černochová. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Jestli mohu zareagovat na návrh pana poslance Metnara, myslím, že klíčové v té komunikaci včera bylo vyjádření pana premiéra, já ho tady odcituji: "Dnešní masivní raketové útoky ruské armády na Ukrajinu jasně ukazují, že Rusko chce terorizovat její obyvatele a zemi dál ničit." Myslím, že se v tom shodujeme, i z vystoupení pana poslance Metnara je jasné, že v tom máme shodný názor, že tady není žádný spor mezi vládními a opozičními poslanci, a děkuji za tento postoj. Druhá věta, která je opravdu důležitá. "Pokud Polsko potvrdí" - tam je pokud Polsko potvrdí - "že raketa (zasáhla?) jeho území, půjde o další eskalaci ze strany Ruska. Stojíme pevně za naším spojencem v Evropské unii a NATO."

Já pro tento bod nebudu hlasovat, protože teprve na dnešním jednání vlády vláda dostane informaci, a jistě víte ze své zkušenosti ministra obrany, že některé informace režimové stejně vláda nemůže sdělit ani na zasedání pléna Poslanecké sněmovny. Já myslím, že nebude problém, když najdeme jiný termín než dnešek, protože před jednáním vlády těžko můžete chtít stanovisko vlády. A navíc, jak jste říkal správně, vyšetřování ještě pokračuje.

A tady vidíte rozdíl mezi demokratickým světem a tím zbytkem. U nás probíhá řekl bych férové vyšetřování, a dokud nebudou průkazné závěry toho vyšetřování, tak kromě toho, že - a s tím s vámi plně souhlasím - byly zmařeny dva lidské životy, současně že Rusko úmyslně ničí infrastrukturu Ukrajiny před zimou tak, aby znemožnilo dodávky elektrické energie, plynu, vody, osm členů vlády to vidělo na vlastní oči, chodili jsme po těch ulicích, viděli jsme, jak je to depresivní. Jedete Kyjevem, což je město dvaapůlkrát větší než Praha, a jedete a vidíte normální život, a teď zabočíte do vedlejší ulice a vidíte vybombardované domy - jenom proto, že naproti byla teplárna a íránské drony netrefily tu teplárnu, ale trefily obytný dům, kde bylo pět mrtvých. Takže já bych chtěl poprosit pana předsedu výboru pro obranu, aby taky ještě počkal, protože podle mě ani vláda dneska neudělá nějaké závěrečné stanovisko, jelikož vyšetřování pokračuje, minimálně na půdě výboru pro obranu je to dobrý bod, a myslím si, a nevidím žádný problém za vládu, abychom to poté, co ty závěry budou učiněny, nebo poté, co to projedná vláda - a bude to dneska režimový bod a vám nemusím vysvětlovat, jak režimový bod probíhá, kdo všechno přijde - tak pak si myslím, že aspoň ty informace, které se mohou říct na plénu Poslanecké sněmovny, můžeme probrat i na plénu Poslanecké sněmovny.

Myslím, že naprostá většina z nás chápe tragické události, které se dějí dnes a denně na Ukrajině a které bohužel zasáhly našeho severního souseda a našeho spojence. Tolik na vysvětlení, proč tento návrh nepodpořím, a spíš zda byste nezvážil, že bychom o tom dneska nejednali a zkusili najít po jednání vlády nějaký vhodný termín, kdy by na plénu Poslanecké sněmovny ty informace mohly zaznít. To samozřejmě nevylučuje projednání na výboru pro obranu, ale já mluvím o plénu Poslanecké sněmovny. Děkuji za pochopení a věřím, že chápete tento můj přístup k vašemu návrhu. Není to žádná snaha něco utajovat, ale nejdřív to projednat na vládě a pak případně debatovat ty informace, které můžeme říct veřejně na plénu Poslanecké sněmovny. Děkuji. (Potlesk v sále.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní je přihlášena paní ministryně Černochová.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuji, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já tady přečtu svůj tweet, který jsem posílala včera i panu kolegovi Metnarovi, dokonce jsem s ním hovořila i telefonicky, takže jsem docela překvapena z toho, co tady teď pan předseda výboru říká. Můj tweet: "Plně stojíme na straně našeho polského spojence i Ukrajiny, dnes opět bombardované teroristou Putinem. Nyní vyhodnocujeme prokázaný dopad ruských raket na polské území, ať by šlo o omyl, nebo provokaci, je to další eskalace konfliktu ze strany Ruska a nesmí zůstat bez odezvy." Pane kolego, prostřednictvím paní předsedkyně Pekarové, můj názor, osobní názor je ten, že za smrt dvou Poláků je odpovědné Rusko. A víte proč? Kdyby Rusko nenapadlo Ukrajinu, žádné rakety by vzduchem nelétaly. (Potlesk v sále.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP