(17.00 hodin)
(pokračuje Lucie Šafránková)

Druhý návrh obsahuje odebrání 4 miliard korun z položky Dotace na obnovitelné zdroje energie z rozpočtové kapitoly Ministerstva průmyslu a obchodu a jejich přesunutí do rozpočtové kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí, konkrétně do specifického výdajového ukazatele Dávky státní sociální podpory a pěstounské péče. Navýšení výdajů v rozpočtové položce Dotace na obnovitelné zdroje energie oproti loňskému roku lze vzhledem k situaci v oblasti energetiky považovat za zcela neodůvodněné a naddimenzované a z hlediska veřejného zájmu existují mnohem naléhavější priority, například právě v oblasti sociální a prorodinné politiky. Proto naopak navrhuji o ony 4 miliardy korun navýšit objem výdajů v rozpočtové položce Dávky státní sociální podpory a pěstounské péče, kterou vláda navrhuje oproti roku 2022 zvýšit o pouhá 3 %, což je v době téměř 20% inflace těžce nedostatečné, zejména proto, že rapidně roste počet osob, které hlavně kvůli vysokým cenám energií žádají a zřejmě budou žádat o příspěvek na bydlení, který je součástí dávek státní sociální podpory, podobně jako například přídavek na dítě. Totéž platí i o dávkách pěstounské péče.

Třetí návrh se pak týká převodu 6 450 000 000 korun z rozpočtové kapitoly Všeobecná pokladní správa ze specifického výdajového ukazatele Odvody do rozpočtu Evropské unie do rozpočtové kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí, konkrétně do těchto jeho výdajových ukazatelů: Za prvé, na neinvestiční nedávkové transfery tam chci navýšení o 3 miliardy korun a jedná se o finanční posílení rozpočtové položky, ze které se financují sociální služby, zařízení pro děti, seniory, zdravotně postižené a tak dále. Jde o rozpočtovou položku, která je trvale podfinancovaná a prostředky v ní alokované často docházejí již dlouho před koncem příslušného kalendářního, respektive finančního roku. O to více to platí v době rychle rostoucí inflace a cen drtivé většiny zboží a služeb a provozních výdajů těchto zařízení sociálních služeb. Za druhé, o navýšení o 450 milionů korun na platy zaměstnanců v pracovním poměru, vyjma zaměstnanců na služebních místech. Jde o platy zaměstnanců v rezortu práce a sociálních věcí mimo služební místa. Vláda zde navrhuje oproti roku 2022 dokonce snížení výdajů, nikoliv relativní, ale absolutní, což je nepřijatelné. U těchto zaměstnanců přes velký nárůst pracovního vytížení v uplynulých letech již téměř dva roky nedošlo ke zvýšení jejich tarifních mezd. A za třetí navrhuji navýšení o 3 miliardy korun na platy zaměstnanců na služebních místech dle zákona o státní službě. V této položce vláda navrhuje oproti roku 2022 navýšení prostředků pouze o necelá 3 %. To nemá v současné situaci s ohledem na růst inflace a na to, že více než rok nedošlo ke zvýšení mezd těchto zaměstnanců, opodstatnění a je to nedostatečné. Ve čtvrtém návrhu jde o převod částky 100 milionů korun z ukazatele Dávky pomoci v hmotné nouzi do rozpočtové položky Transfery územním rozpočtům na sociálně-právní ochranu dětí v rámci kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí, kdy chci finančně podpořit zařízení poskytující péči a ochranu dětem vyžadujícím okamžitou pomoc. A v posledním, pátém návrhu se jedná o převod také 100 milionů korun z již zmíněné položky Dotace na obnovitelné zdroje energie do kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí a konkrétně na dávky osobám se zdravotním postižením.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji paní poslankyně. Další vystoupí paní místopředsedkyně Dostálová a připraví se pan poslanec Kott.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych se ráda přihlásila k pozměňovacímu návrhu pod číslem 1578, a jestli dovolíte, začala bych takovými pádnými argumenty, proč tento pozměňovací návrh, takže několik čísel: oproti loňskému roku byla zahájena výstavba nových bytů -28,6 %. Hypotéky jsou aktuálně na hodnotě 5,76 %, meziroční pokles 78 %. V návrhu rozpočtu Ministerstva pro místní rozvoj je v kapitole Podpora bydlení 15 milionů korun, takže je jasné, že s 15 miliony korun toho pan ministr Bartoš opravdu moc nezvládne. Tak bych byla velmi ráda, abychom se shodli na tom, že podpora bydlení je prioritou nejenom této vlády, ale celé Poslanecké sněmovny, protože v této době, kdy je jasné, že na vlastnické bydlení opravdu skoro nikdo nedosáhne, zejména z mladých lidí, je potřeba se zaměřit na nájemní bydlení a družstevní bydlení. A jestli hledáme nějaký způsob, který by byl rychlý, levný a v podstatě okamžitě řešitelný, tak je to skutečně dotační program na vyřešení vícegeneračních domů. Spousta našich seniorů bydlí ve vícegeneračních domech a oni by velmi rádi ty svoje domy upravili například na dvě samostatné bytové jednotky. Nepotřebují k tomu moc, potřebují, aby měli zdroje na to, že budou samostatné vchody, a na samostatné sociální zařízení v každém bytě.

Proto si dovoluji navrhnout, aby se posílila kapitola Ministerstva pro místní rozvoj na Výdaje podpory bydlení o 300 milionů korun na úkor Všeobecné pokladní správy, to znamená souhrnný ukazatel Výdaje, Vládní rozpočtová rezerva, o částku 300 milionů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Také děkuji. Další v pořadí vystoupí pan poslanec Kott, připraví se pan poslanec Koten.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji pěkně za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, páni ministři, milé kolegyně, vážení kolegové, já si dovolím opět navrhnout pozměňovací návrh, který je v systému veden pod sněmovním dokumentem 1631. A jedná se stejně, jako jsem zde komentoval navýšení výdajů na spolkovou činnost, stejně tak na rok 2023, i zde je vlastně podhodnocena skutečná potřeba finančních prostředků v řádu 12 milionů korun, a proto navrhuji v kapitole 329 Ministerstvo zemědělství se zvyšují výdaje souhrnného ukazatele Výdaje celkem a specifického ukazatele Další výdaje na státní politiku rezortu, inspekční, kontrolní a výzkumnou činnost o částku 12 milionů korun a v kapitole 398 Všeobecná pokladní správa se snižují výdaje, souhrnné ukazatele Výdaje celkem, a specifické ukazatele Vládní rozpočtová rezerva o částku 12 milionů korun. Současně dochází k úpravě odpovídajících částí návrhu zákona včetně příloh.

Omlouvám se těm, kterým bude připadat mé odůvodnění podobné tomu, co jsem zde prezentoval při změně rozpočtu na rok 2022, ale je to skutečně tak, že periodika, která vycházejí, ať už se to týká včelařů, rybářů nebo myslivců, jsou skutečně velice odborná a jde zde velice těžce shánět nějakou reklamní činnost, která by to zlevnila.

Chci dodat, že není to tak, že by v podstatě ty spolky čekaly se založenýma rukama, až dostanou finanční prostředky pouze ze státního rozpočtu. Dochází - nebo určitě teď už dochází a v příštím roce to bude asi zřejmé, že dojde - k navýšení členských příspěvků v jednotlivých organizacích, ale přesto finanční pomoc ze strany státu se jeví jako nevyhnutelná. Těch 12 milionů korun je v rámci těch periodik: 6 milionů týkajících se včelařů, milion rybářů a 5 milionů pro myslivce. Tímto bych se chtěl přihlásit ke sněmovnímu dokumentu 1631 a požádat vás o podporu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP