(17.10 hodin)
(pokračuje Josef Kott)

Dále bych zde ještě chtěl se přihlásit ke sněmovnímu dokumentu 1587, který zde odůvodnil kolega Karel Tureček. Zde se jedná vlastně o finanční prostředky, které chybí pro činnost včelařů, a konkrétně v rozpočtu oproti roku 2021, respektive 2022 tam chybí 57 milionů korun. Při současném stavu včelařství, kdy hovoříme o tom, že potřebujeme pestrou krajinu a chceme nějakou vyváženou strukturu plodin, při letošním průběhu podzimu dochází k velice významnému úhynu včelstev v rámci České republiky a já se domnívám, že ani jarní inventarizace nebude nikterak příznivá pro chov včelstev. Takže z tohoto důvodu si dovoluji požádat i o podporu návrhu, který zde prezentoval kolega Tureček, a domnívám se, že při nárůstu cen, které čeká chovatele včelstev, by bylo zapotřebí nebo minimálně vhodné pamatovat na to, že tato činnost bez podpory ze strany Ministerstva zemědělství by mohla být poškozená, nemusela by se úplně dobře vyvíjet do dalších let. A toto, o čem jsem teď hovořil, je podpora sněmovního dokumentu 1587. Děkuji za vaši pozornost a následnou podporu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí v podrobné rozpravě pan poslanec Kott... pan poslanec Koten, připraví se pan poslanec Haas, pardon. (Poslanec Koten mimo mikrofon: To je podobné.)

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych tady představil svůj pozměňovací návrh ke státnímu rozpočtu, je veden pod sněmovním dokumentem číslo 1621. Je to k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2023 a mění se takto:

Za prvé zvýšení výdajů - v kapitole 314 Ministerstvo vnitra se specifický ukazatel Výdaje Policie České republiky zvyšuje o 200 milionů korun v podseskupení 501 Platy. Za druhé, snížení výdajů - v kapitole 314 Ministerstvo vnitra se specifický ukazatel Výdaje na zabezpečení plnění úkolů Ministerstva vnitra a ostatních organizačních složek státu snižuje o 55 milionů korun v podseskupení 516 Nákup služeb, a to ohledně finančních prostředků vyčleněných na vydávání osobních dokladů s biometrikou. Konkrétně se jedná o omezení finančních prostředků na plošné vydávání elektronických občanských průkazů s čipem pro zachování vydání těchto dokladů jen na bázi dobrovolnosti, tedy platí to pro občany České republiky. Za další, finanční zabezpečení opatření v souvislosti s migrační situací v Evropské unii a v České republice kromě části vyčleněných finančních prostředků na podporu potírání nelegální migrace, zabezpečení hranic a návratovou politiku, u kterých má být financování zachováno v plném rozsahu. Za třetí, v kapitole 314 Ministerstvo vnitra se specifický ukazatel Výdaje na zabezpečení plnění úkolů Ministerstva vnitra a ostatních organizačních složek státu snižuje o dalších 10 milionů v podseskupení 532, jsou to Neinvestiční transfery veřejným rozpočtům územní úrovně a je to Dotace na zabezpečení azylantů v oblasti bydlení, Dotace obcím v rámci zajištění koncepce integrace cizinců a krajům na zajištění adaptačně integračních kurzů. Dále za čtvrté, v kapitole 314 Ministerstvo vnitra se specifický ukazatel Výdaje na zabezpečení plnění úkolů Ministerstva vnitra a ostatních organizačních složek státu snižuje o 100 milionů korun v podseskupení 553, jsou to Ostatní neinvestiční transfery do zahraničí, a dále - jako poslední, za páté - v kapitole 314 Ministerstvo vnitra se specifický ukazatel Výdaje na zabezpečení úkolů Ministerstva vnitra a ostatních organizačních složek státu snižuje o 35 milionů korun podseskupení 522 a jsou to Neinvestiční transfery neziskovým a podobným organizacím.

Nyní tento návrh odůvodním: protože v rozpočtu na rok 2023 se sebralo na platy policistů 100 milionů korun, tímto pozměňovacím návrhem těch 100 milionů vracím zpět policistům na platy a dále dalších 100 milionů se jim přidává navíc, a je to z toho důvodu, že policejní sbor jako takový nyní plní daleko větší penzum pracovních úkolů včetně zabezpečení naší východní hranice se Slovenskem, a je třeba policejní sbor stabilizovat, nikoliv jim brát peníze, protože policisté mají zvýšené výdaje ve svých rodinách. My bychom je dostávali do svízelných situací, protože policisté jednak nemají placené přesčasy a jednak nároky na službu, které jsou v současné době díky obrovské migrační krizi z východní hranice České republiky se Slovenskou republikou, tak bychom se tady skutečně prošetřili k tomu, že policisté by nám odcházeli do civilu z aktivní služby, a ten problém bychom jenom prohloubili.

Tady navazuji ještě na jednu věc, což bylo zveřejněno nyní v médiích, co se týká Národní ekonomické rady vlády, která má jako jeden ze svých výborných nápadů - to tady říkám tedy poněkud ironicky - snížení policejního sboru o 3 000 příslušníků. Já si myslím, že pro zachování současné bezpečnosti v České republice je to krok velmi špatným směrem, a myslím si, že by se nám to v budoucnu mohlo velmi, velmi vymstít, protože takováto decimace všech bezpečnostních složek státu, to si tady určitě pamatujeme ještě z doby, kdy byl ministrem financí pan Miroslav Kalousek, takže tomu bych se velice rád vyhnul.

Jak je uvedeno v těch kapitolních sešitech, všechny ty věci, které jsem zde odůvodnil, je jasné, že co se týká té položky 100 milionů, kde se to odebírá, tedy z finančních prostředků sloužících k zajištění programu Ministerstva vnitra na asistenci uprchlíkům v regionech původu a na prevenci velkých migračních pohybů, je to v podobě finančních darů do zahraničí, tak to si myslím, že jsme si tady již vyzkoušeli a že to bohužel nefunguje, protože ta obrovská migrační vlna, která se zvedla z Turecka, ty peníze se tam posílaly nějakým způsobem jako jakési výpalné, aby ti uprchlíci tam byli deponováni a dál nešli. Jak jsme zjistili, to nefunguje a my ty peníze skutečně potřebujeme tady v České republice, aby se tedy tento problém mohl řešit alespoň tedy na východní hranici s naším sousedem, se Slovenskem, kde tedy mimochodem nefungují ani readmisní dohody.

Takže k tomu asi vše a prosím o podporu tohoto pozměňovacího návrhu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, další vystoupí v pořadí pan poslanec Haas, připraví se pan poslanec Černý.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát za slovo. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, dovolte, abych vám představil a stručně odůvodnil společný koaliční pozměňovací návrh poslanců Karla Haase, Jakuba Jandy, Davida Šimka, Jana Laciny, Pavla Klímy a Jakuba Michálka, vedený pod sněmovním dokumentem číslo 1594.

Představení pozměňovacího návrhu je následující. Pozměňovací návrh se týká rozpočtové kapitoly 362, kde v příloze číslo 4 k návrhu zákona o státním rozpočtu právě v kapitole 362 Národní sportovní agentura v části kapitoly Specifické ukazatele výdaje ve specifickém ukazateli Dotace do oblasti sportu, v tom Rozvoj a podpora sportu, se částka snižuje o 65 067 353 korun a ve specifickém ukazateli Dotace do oblasti sportu, v tom Sportovní reprezentace, se částka zvyšuje o 65 067 353 korun. A dále v této části kapitoly Průřezové ukazatele v průřezovém ukazateli Výdaje vedené v informačním systému programového financování celkem se částka snižuje o 710 067 353 korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP