(9.40 hodin)
(pokračuje Jozef Síkela)

Jestli je toto mimořádná, hrozba mimořádné škody nebo není, to já už nechám na posouzení právníků. Ale v současné situaci si myslím, že to je jaksi - že se jedná o mimořádné částky. A vzhledem k tomu, že se jedná o základ toho, abychom mohli stropovat, protože k tomu je vlastně celý ten návrh zákona určen, a proto také vzniklo to nařízení Radě Evropské unie, tak prostě potřebujeme to mít do 1. 12. vlastně schváleno a v platnosti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ptám se, jestli se ještě někdo hlásí do rozpravy? Ještě pan poslanec Vondráček.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já už jenom velmi stručně a poděkuji aspoň za to, že tady něco zaznělo, protože ptám se, proč to tedy není v odůvodnění toho zákona, proč to tam není takto rozepsáno? Druhá otázka je, jak dlouho jste tohle věděli, jestli je to skutečně tak překvapivé a neočekávané? A co by se tedy stalo, když to tedy vyčíslíme, když byste postupovali tak, jak se postupovat má? Určitě by opozice souhlasila s maximálním zkrácením lhůt. My jsme vždycky pro to byli otevření, jako to bylo koneckonců u zákona tento týden. Přesto nám to umožněno nebylo. A opravdu si uvědomte, že proces stavu legislativní nouze by měl být výjimečný, a to, jak s ním nakládáte vy, ho devalvuje.

Přímo v komentáři, který máte k dispozici, se píše, že otázka hospodářských škod může být relativní, a je tam dokonce citace projevu pana Sobotky z roku 2010, když se jednalo o škrty v rozpočtu. Takže já to jenom připomínám z tohoto důvodu, abyste si uvědomil, že skutečně by tyhlety věci měly být odůvodnitelné. Co se tedy stane? Teď nám to pan ministr aspoň zkusil vysvětlit, kdyby se to nestihlo do 1. 12. Já to od něho slyším poprvé. To mělo být ve zprávě k zákonu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další se hlásí pan ministr Síkela, který chce reagovat. Pane ministře, prosím, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: My se tady točíme dokola, neposloucháme se. Nařízení Rady bylo přijato 6. října. My jsme se v maximální, v maximální krátké době snažili novelizovat energetický zákon tak, aby jednak respektoval nařízení Rady a jednak abychom dopracovali ty věci - já se k tomu dostanu ve své úvodní řeči - o kterých nařízeních Rady nemluví.

Ale jedna věc je jasná. Podle evropského nařízení musíme aplikovat odvody od výrobců, a pokud nebudeme schopni ty odvody aplikovat již v prosinci, přijde stát odhadem přibližně o 7 miliard korun za každý měsíc. Možná pro vás 7 miliard korun za každý měsíc není hodně peněz, ale pro nás, pro vládní koalici, je to velmi významná částka. Pokud by se aplikoval odvodový strop podle nařízení 180 eur za megawatthodinu, jak je to stanoveno v nařízení Rady, některé zdroje, například uhelné teplárny nebo bioplynové stanice, by přestaly vyrábět, aby jim nevznikla ztráta. V důsledku toho by se prohloubil deficit energie na trhu a rostla by cena. Tohle chcete?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Do diskuse se hlásí pan poslanec Králíček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně kolegové, mně se strašně líbí, jak pan ministr Síkela přijde pozdě s něčím a ještě se tu pokouší zneužívat institut legislativní nouze. Vždyť vy si děláte, co chcete. Datové schránky - nám zkracujete lhůty na jeden den, druhý den dáte druhé čtení. Vždyť si můžete dělat, co chcete. A máme ještě 29. a 30. - máme schůzi v listopadu, tak by se to do prosince po zkrácení lhůt - chtělo by se to - mohlo stihnout, mohly by zasedat i výbory. Tak nám tady nevyhrožujte a neházejte naši neschopnost na vás, obráceně, vaši neschopnost na nás. (Potlesk od poslanců zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Hlásí se pan předseda Benda. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážený pane předsedo vlády, dámy a pánové, malinko bych poprosil, abychom zklidnili emoce. Jestli nám tady teď pan poslanec Králíček vyčítá, že lhůta u nějakého tisku byla zkrácena na jeden den, tak jenom upozorňuju, že to musí být vždycky se souhlasem opozice. Tam máte veto, takže nám to nevyčítejte. Byl nějaký důvod, pro který jste se rozhodli vetovat devadesátku, že chcete podat pozměňovací návrhy. To samé se týká této legislativní nouze. Já myslím, že důvody věcné vám skutečně vysvětluje pan ministr. Pokud bychom zavedli stropy 180 eur na megawatthodinu, jak předepisuje od 1. prosince Evropská unie, tak to znamená, že některé zdroje vypnou. Prostě přestanou vyrábět, protože to pro ně nebude rentabilní. Tak jako jsme v nějaké krizové situaci.

A k panu poslanci Vondráčkovi. Já taky nemám strašně rád stavy legislativní nouze, ale zvykli jsme si na ně v minulém volebním období za vaší vlády, byli jsme v nějaké krizové situaci. Ale vzpomenete si, že v rámci covidu jste schválili regulaci Airbnb v Praze? Vzpomenete si na to, na toto, a jak jsem tady proti tomu protestoval? Takže buďme opatrní v tom vyčítání. Já si myslím, že tentokrát jsme skutečně v situaci, kdy potřebujeme i pod tlakem toho, že Evropa konala pozdě, to já souhlasím, ale jestli máme od 6. října do 1. prosince něco zavést, tak to skutečně musíme dělat v zrychleném řízení. Stav legislativní nouze umožňuje opozici vystupovat, umožňuje přednášet pozměňovací návrhy. Ten tisk tady byl týden, byl tady týden, abyste si ho mohli prostudovat, řádně prošel výborem. Nebylo to za 24 hodin. Tak buďme malinko soudní, jestli můžu prosit.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju. Nyní je přihlášena paní poslankyně Peštová, pak pan poslanec Králíček a pan poslanec Vondráček se hlásí standardně do rozpravy, nebo s faktickou poznámkou? S faktickou, tak má přednost. Tak se omlouvám, paní... tak ruší. Tak paní poslankyně Peštová, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuju za slovo, pane předsedající. Musím zareagovat tady na pana ministra Síkelu. Já jsem si tu práci dala, vytáhla jsem si tu nádhernou vypořádací tabulku a byla jsem v šoku z toho, jak se vypořádává. Tento zákon byl v MPŘ, ve zkráceném MPŘ od 4. do 7. listopadu. Od čtvrtého, jenom pro záznam, čtvrtého byl pátek, sedmého bylo pondělí. Takže v pátek všichni, nebo všechna připomínková místa, dostali nádhernou patrolu a přes víkend měli vyplodit připomínky. Stejným postupem se postupuje teď tady. To znamená, že opět chcete - neříkám, že nám berete právo, ale vezměte si, že to není nic jednoduchého všechno nastudovat a seznámit se s tím, co bylo v rámci MPŘ načítáno. Když jsem se koukla a byla jsem v šoku, jakým způsobem jste vypořádali třeba Svaz průmyslu, kde jste jim napsali "neakceptováno" bez vysvětlení, rozpor trvá, a takhle to, takhle jsem postupovala u všech těch připomínkových míst. Ve své podstatě vy jste se s tím nevypořádali. Já, když jsem pracovala na ministerstvu a kdybych předložila takovou vypořádací tabulku, tak se se mnou nikdo nebude ani bavit. Nikdo ani bavit! Takže nezlobte se na mě, ta diskuse je tady oprávněná, protože čas je strašně krátký na to, co máme všechno zde probrat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní budou na řadě faktické. Jenom se ujistím, pan Adamec, pan předseda Adamec faktickou zrušil a první s faktickou je přihlášen pan poslanec Vondráček. Tak, prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Radek Vondráček: Skutečně jenom fakticky a krátce na pana ministra a na pana Bendu. Já jsem to tedy nenašel, ale vím, že jsem to v té důvodové zprávě četl. Tam se píše, že sice je přímými právními účinky toho nařízení, nicméně materiálně předpokládá vnitřní národní úpravu, že bez toho je to nemožné, protože tam není procesně dané, jak by se postupovalo. Myslím si tedy, že váš argument s těmi elektrárnami se dá tímto velice zpochybnit, a myslím si, že ho nepotřebujeme do diskuse. Tady je opravdu řeč o stavu legislativní nouze, řeč o tom, že jste na poslední chvíli načetli ve druhém čtení windfall tax a z hlediska politického života v podstatě vzápětí přicházíte ve stavu legislativní nouze a tvrdíte, že to s tím musíte koordinovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP