(9.50 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

Takže já se chci zeptat tady potom nebo aspoň říct: Od kdy se bavíme o zastropování, kdy jsme tady přijímali ten zákon? Kolik bylo času na to všechno? A teď na nás přicházíte, že to musí být všecko do prosince hotové. Tak se přece nemůžete nikomu divit, že se to nelíbí opozici a že chceme, abychom měli možnost projednání ve výborech.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou vystoupí pan předseda Výborný.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuju za slovo. Já jsem chtěl jenom poprosit. Myslím, že tady jsme si ty věci jasně řekli. Prosím, pojďme hlasováním rozhodnout o tom, zda můžeme, nebo nemůžeme pokračovat v jednání ve stavu legislativní nouze. Jenom připomenu, protože bych byl rád, abychom ty věci říkali fakt férově a pravdivě: to, že ten zákon projednáváme v legislativní nouzi, bylo projednáno s předsedy poslaneckých klubů nebo bylo to dáno na vědomí, ale také s dostatečným předstihem. Čili opravdu tady nikdo po nikom nechce, aby zpracoval pozměňovací návrhy v řádu hodin. Opravdu takto to nebylo, byl tady vytvořen - a můžeme se tady bavit o tom, že třeba ne dostatečný, měsíční, ale byl tady vytvořen - prostor pro to, aby mohly být pozměňovací návrhy zpracovány, předloženy. Pojďme prosím tedy se tomu tisku věnovat věcně, protože mám pocit, že tady na tom principu samotném se asi shodneme. Děkuji pěkně.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Králíček a pan poslanec Feranec se hlásí standardně. Tak nejprve tedy faktické, to je pan poslanec Králíček, a připraví se pan poslanec Mašek. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Musím reagovat ještě na kolegu, ctěného pana kolegu Bendu. Prostě když nás pan ministr Síkela pozuráží, tak nebudu sedět v lavici. Já si nenechám vyhrožovat a házet na sebe nějaké výhrůžky, že když něco neschválíme, co on přinese v legislativní nouzi, že za něco můžeme. Já to nechci prodlužovat, ale měl by si zamést nejdřív před vlastním prahem, jak se tomu věnuje, a pak nám tady vyhrožovat, to za prvé. Takže bohužel, když vy, tak já musím reagovat taky.

A za druhé, ano, za mě byla chyba, že jsme vám vyšli vstříc a tu lhůtu zkrátili, ale kdybyste dostali na pozměňovací návrh vy jeden den, protože my jsme výbor pro veřejnou správu měli ve středu, ve čtvrtek byl státní svátek a dneska už chcete druhé čtení, tak mě konkrétně třeba pan Adamec umlátí jako malýho kluka. Takže asi tak.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S další faktickou vystoupí pan poslanec Mašek, připraví se pan poslanec Adamec. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, vážení paní ministři, kolegyně, kolegové. Já bych zareagoval na pana ministra Síkelu, který tady říkal, že hrozí bezprostředně, pokud to rychle dneska neuděláme, takže by mohlo hrozit i zastavení tepelných elektráren, konkrétně, které zpracovávají uhlí. A tady byl 23. 9. ve Sněmovně seminář podvýboru pro ochranu spotřebitele na téma dopady cen energií na spotřebitele, kde se právě vyčíslovaly ceny výroby elektrické energie, a ta byla v uhelných elektrárnách odhadnuta na 1,65 koruny včetně ceny emisní povolenky, a my se tady bavíme o limitu 180 eur, což je v přepočtu zhruba 4 500 korun. Takže já si myslím, že tahle výhrůžka a tento argument pro to, že musíme jednat velmi rychle, je lichý.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní pan poslanec Adamec.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji, vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, tak já bych chtěl vzkázat kolegovi Králíčkovi, že mlátička už není mezi námi tady ve Sněmovně, a nedělejte ji ze mě, já takový nejsem, to bych chtěl poprosit. Ale chtěl bych taky připomenout jednu věc - chápu to, že tady když, je to v tom filmu od pana Trošky: Když vy vo štok, tak my vo dva! Ale takhle bychom neměli se tady chovat.

Já si myslím, že ten problém je tady jasně nastavený, a ten problém je čas. Mně se to taky nelíbí, že to děláme takhle rychle. Co si budeme tady zastírat, vždyť jsme měli hospodářský výbor, kdo tam byl, tak víte, že to je velmi složité.

Ale chtěl jsem upozornit ještě na jednu věc: kdybyste chtěli zkracovat ty lhůty a podobně, máme dvoukomorový parlament a Senát to bude chtít projednat taky. To znamená, že to se prostě stihnout nedá, a pokud jako bychom to nestihli vzhledem k té krátké lhůtě mezi 6. říjnem a 1. 12., tak by to bylo jenom ke škodě českého státu. Já vám děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. K faktické poznámce se přihlásil ještě pan kolega Králíček.

 

Poslanec Robert Králíček: Ano, chtěl bych se omluvit panu kolegovi Adamcovi, určitě není takový člověk, bylo to s nadsázkou, protože vím, že se dokáže tak jako já emocionálně trošku rozptýlit, takže se za to omlouvám. A ta reakce - ale vždy to zaznělo tady od vás, vy jste to taky dělali v minulém volebním období, tak my to teď uděláme! Takže to není o štok vejš nebo o dva štoky. Vy jste s ním začali, že prostě když vy jste to dělali, tak my to budeme dělat taky.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: To je hezké usmíření. (Poslanec Králíček podává ruku poslanci Adamcovi. Sál reaguje smíchem a potleskem.) Jdete příkladem, kolegové, jdete příkladem. Vracíme se do rozpravy. S přednostním právem je přihlášena paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Už jenom stručně. Tak já navážu na všechny předřečníky, jak pana kolegu Adamce, tak mého ctěného kolegu Marka Bendu, tak pana předsedu Výborného, prostřednictvím pana místopředsedy. Ano, tak bychom se k sobě chovat neměli! A když jsem byla na tom mimořádném rozpočtovém výboru a ptala jsem se expertů, tak jsem se dozvěděla podstatnou věc. Adaptace toho evropského nařízení není jen tak, protože ono to evropské nařízení něco říká, ale už neříká, jak to má národní stát dostat do rozpočtu, a proto se musela přijmout tato národní úprava, tato daňová úprava. Já o tom budu mluvit ve svém proslovu, tak nebudu předbíhat. A to ten příklad, který tady zazněl - myslím, že teď nevím, od pana předsedy Bendy, prostřednictvím pana místopředsedy - že jsme nevetovali zkrácení lhůt u datových schránek. Ano, to je přece jasný projev spolupráce. A zrovna tak bychom ho nevetovali ani tady u tohoto zákona.

Takže my jenom chceme říct, že se nám to nelíbí, a že prostě jako opozice už se chceme ozvat a ve svém hlasování projevíme svůj názor. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, další do rozpravy je přihlášen pan poslanec Feranec, Připraví se paní poslankyně Peštová. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, já se ještě vrátím k té právní debatě. Tady několikrát zaznělo, že když to neschválíme v legislativní nouzi, způsobíme mimořádné škody. A je tady asi dostatek právníků. Skutečně případ, kdy Sněmovna schválí nebo neschválí nějaký zákon, respektive neschválí zákon, vznikne tím škoda? Všichni jsme se učili na právech, co to je vlastně škoda, takže to, že to nebude v legislativní nouzi, tím poslanci způsobí škodu? To znamená, že příště, když vláda přijde s tím, že chce zvýšit daň z příjmu na 30 %, a když se to neschválí, tak způsobíme škodu? To je na zamyšlení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další v pořadí paní poslankyně Peštová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já jenom bych chtěla na své předřečníky, všechny, co tady hovořili, zareagovat. To není, že bychom byli rozčilení nebo já aspoň, že bych byla rozčilená. Nevím, jak vy jste včera trávili svůj den, ale já ho trávila nad tímto zákonem. Já jsem si vytahala všechno to, co jsem potřebovala, k tomu, abych se mohla hlouběji ponořit do zákona. Já vím, vy jste všichni kladli věnce, a já jsem si tady hezky pracovala nad zákonem. A opravdu to, že se tady bavíme o tom, že není možnost diskuse - ano, dobře, teď půjdeme možná tím zkráceným, pojedeme v legislativní nouzi, všechno odsouhlasíme v jeden den, a jsem zvědavá, protože jsem samozřejmě načetla nějaké pozměňovací návrhy, jestli vůbec k těmto pozměňovacím návrhům zde dojde a bude k nim nějaká diskuse, a jestli budete stejně vstřícní, jako jsme teď vstřícní my k vám. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Není tomu tak.

Než přejdeme k hlasování o usnesení, ještě načtu omluvy. Zatím jsem zagongoval, aby mohli kolegové dorazit do sálu. Eva Decroix se omlouvá celý jednací den z pracovních důvodů, kolega Nacher se omlouvá do 11 hodin z pracovních důvodů a ministr vlády Šalomoun se omlouvá od 11.30 z rodinných důvodů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP