(11.20 hodin)
(pokračuje Michal Šalomoun)

Pokud se mě ptáte, co s daňovými podvody nebo jakým způsobem - no, ale to je legitimní dotaz, akorát nevím, jestli na to dokážu prostě takovýmhle jako jednoznačným způsobem odpovědět, protože stejně to budou řešit nějaké orgány činné v trestním řízení. Nakonec se na to prostě budou dívat nějakou optikou soudy. Pokud bych byl asi v pozici soudce, tak pořád jsme právníci a říkám v té naší právní optice, daň to je. Rozumím, že kdybych tam byl na druhé straně jako obhájce a budu vykládat všechno možné v rámci obhajoby klienta, tak budu tvrdit, že to daň není, přesně s tou optikou, co tady zaznívala. Ale těžko říct, já bych na to opravdu rád odpověděl precizně a přesně, ale já nevím, jak se to posoudí.

A pokud se týká pouze toho roku 2023 - ano, pokud chceme, aby tohle bylo výhradně adaptace evropského nařízení, tak pokud je to přes polovinu roku 2023, tak to tak není, takže všechno, co je nad rámec, už je jakési národní opatření. A samozřejmě u jakéhokoliv národního opatření se můžete dostat do nějakých kolizí. Já je nepředpokládám, ale vyloučit je nemohu. Já k tomu opravdu lepší odpověď nemám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. S faktickou se ještě jednou přihlásila paní poslankyně Peštová. Jenom shrnu, že potom je do obecné rozpravy přihlášeno šest poslanců a poslankyň. Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já jsem se opravdu připravovala, děkuji za slovo. To je právě to, když jsem četla to nařízení a vzala jsem si čl. 30 nebo tu třicítku, a tam se to vlastně píše, že jo, oni tam umožňují toto. Ale když vy si to nebo respektive náš stát si to nařízení vykládá, jak chce, tak bych docela ráda věděla, aby tady bylo postaveno najisto. Jestliže nařízení říká do 30. 6., my si tady říkáme do konce roku, tak fajn. Jestliže tady mám, v té třicítce mi říkají, že k tomu mohu přistoupit a nemělo by se nic dít, tak já nevím, jak k tomu bude přistupovat náš stát. Proto chci, aby to tady bylo řečeno, že se vlastně nic nestane, že to není žádný únik, že mohou přesoutěžit, protože ta třicítka to říká, a v momentě, kdy to udělají, nebudou za to perzekvováni a sankcionováni. A ještě k tomu o nich bude řečeno, že se pokusili o nějaký daňový únik, protože šli pod cenu 180 eur.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Pan ministr chce zareagovat, prosím.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Jak říkám, bližší nebo jistější odpověď nebo nějaké bližší ujištění vám asi nejsem schopen dát. Samozřejmě v momentě, kdy bychom měli dostatek času, mohli si to prohnat pracovními komisemi, ale já tomu rozumím. já bych to velmi rád udělal, pak bychom se tady takhle zbytečně netrápili, já bych vám asi byl schopen dávat konkrétnější odpovědi, ale bohužel, za této situace, jaká je, toho schopen nejsem.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní požádám dalšího přihlášeného, tím je pan poslanec Patrik Nacher, aby přistoupil k pultíku

Ale ještě mezitím načtu omluvu. Omlouvá se pan poslanec Jaroslav Bašta, a sice od 11 do 13 hodin ze zdravotních důvodů.

A ještě tu mám zprávu, že budou páni poslanci Jan Lacina, ten bude hlasovat s náhradní kartou 31, a pan místopředseda Skopeček s náhradní kartou číslo 28.

Tím byly splněny tyto povinnosti a prosím, pane poslanče, ujměte ze slova.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, dámy a pánové, já jsem si to rozdělil do několika segmentů, aby to bylo srozumitelné i pro ty, co nás mají ještě nervy poslouchat.

První poznámku si ale nemohu odpustit. Je to druhá nebo třetí velmi důležitá věc, kterou tady probíráme za posledních čtrnáct dnů. Sál je poloprázdný. Z ministrů jsou tady jenom dva, kterých se to týká, a ministryně obrany a zbytek ne, přitom tady lítají desítky miliard korun, a pak se všichni vrátí do sálu až těsně před hlasováním. Já jsem tomuhletomu přístupu koalice a ministrů rozuměl, když tady byli a my jsme to i dopředu třeba řekli, že budeme některé věci obstruovat, tomu rozumím, ale tady, jak už bylo řečeno několikrát, já jsem to říkal opakovaně u windfall tax a teď tady u toho, my můžeme vyjádřit zásadní nesouhlas stejně tak jako u rozpočtu, ale nikdy to obstruovat nebudeme. Přihlášeno je šest poslanců, dobře, šest poslanců, pět tam bude načítat nějaké pozměňovací návrhy. To znamená, to není dvacet poslanců nebo dvacet pět, a přesto vlastně zájem o tak důležitou normu je tak malý. To já, to se na mě nezlobte, to já jsem tady zmínit musel.

Teď mě tady pan zpravodaj opravuje, že to dokonce není šest, je to pět, protože Berenika je tam dokonce přihlášená dvakrát, takže vidíte, tím ještě lépe, takže to opravdu není nijak obstruováno. My jenom vyjadřujeme zásadní nesouhlas a vzhledem k důležitosti té materie a tomu, že se tady bavíme o nejprve 15 miliardách, teď 80 miliardách, tak mně je opravdu mrzuté, že tady jsou jenom ministři, kterých se to týká, a ministryně obrany a nikdo další, a ostatní to bude zajímat, když se bude hlasovat. To je první poznámka. (Rušivé hlasité hovory na několika místech v sále.)

Druhá: legislativní nouze. (Odmlka pro hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano, poprosím, aby ti, kdo potřebují hovořit, odešli do předsálí. Týká se to teď zejména levé části. A poprosím, aby každý hovořil na mikrofon, kdo chce hovořit v tomto sále. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Pokud jde o legislativní nouzi, k tomu pár poznámek. Za prvé, my jsme některé ty věci - a já tady nebudu opakovat, trochu to změním, ten text, protože jsem měl něco připravené a nebudu tady opakovat to, co říkal Karel Havlíček nebo Alena Schillerová - my jsme některé ty věci a recepty tady říkali v lednu, v únoru, v březnu, vy jste opakovaně odmítali. Pak k tomu přistoupíte až na poslední chvíli a pak říkáte, že nemáte čas. A to jde opravdu hluboce, to je v rozporu, to jde proti sobě. Ne, to jde, to jde, pane ministře (Míněn ministr Síkela.), nerušte, pak se přihlaste. Vy se nepřihlásíte, vy to tady komentujete mimo mikrofon a to se pak těžko vůči tomu oponuje. Já vím, že vy řeknete, že rozhodnutí na evropské úrovni bylo schváleno 6. října, ale je pravda, že jste některé ty věci mohli prostě udělat ještě předtím. Vy se neustále vymlouváte na Evropskou unii. Je tady celá řada zemí, které některé ty věci rozhodly dávno předtím. My jsme jedna z mála zemí, skoro by řekl jediná, která vždycky čeká, co přijde z Evropské unie. Nakonec, jak tady řekl pan ministr Šalomoun, stejně v této chvíli nejde jenom o adaptační rozměr této celé věci, ale že tam jsou některé národní prvky. A my vlastně nejsme schopni, a on to tady přiznal, říct, jaké jsou rozdíly v tom. A já tady o tom budu mluvit právě v té poznámce odboru kompatibility. Takže kdybyste se furt nevymlouvali na celoevropské řešení, tak jste s těmi věcmi mohli s některými přijít dřív. A ta takzvaná škoda, jak vy tomu říkáte, k tomu se ještě dostanu, by taková nebyla, protože jste některá opatření mohli přijmout. Vy jste ještě na konci srpna říkal, že nebudete zastropovávat - zastropováváte, že nebude vznikat speciální daň - vznikla speciální daň. Všechno, co jste odmítali, nakonec tady schvalujete, ale hrozně narychlo.

Pokud jde o tu škodu, to se na mě nezlobte, to byl tedy za mě úlet. Protože, jak může vzniknout škoda tím, že Sněmovna něco, nějaké téma týkající se daně nebo nějakého odvodu, neprobere? Řeknu jiný příklad, aby nebo jiný případ, jak by to mohlo dopadnout, aby to bylo srozumitelné. Co když my tady o tom budeme hlasovat a to hlasování neprojde, tak vznikne škoda? To vznikne škoda, když se Sněmovna svobodně rozhodne něco neprohlasovat? Nějaký návrh? Vždyť to se může stát! To se může stát. To znamená, vy pak řeknete, že poslanci, kteří hlasovali proti nově vzniklé dani nebo proti odvodu z nadměrných příjmů nebo proti čemukoliv, vlastně způsobili škodu. To v překladu vy jste řekl, takhle to je. Takže to není o tom, jestli se to vůbec tady bude projednávat a v jakém časovém úseku, ale jaké je potom svobodné rozhodnutí poslanců. A vy vlastně tím pádem říkáte: všichni poslanci musí odhlasovat všechny návrhy, které sem přicházejí z vlády, jinak by vznikla škoda. Tak to si myslím, že je špatný popis této situace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP