(11.50 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Šla jsem si do důvodové zprávy, protože jsem logicky čekala, že se tam dočtu ty vazby, to, co mně odpověděl expert Ministerstva financí - nalézací řízení, dokazovací, tak bych čekala, že bude v důvodové zprávě. V § 95g důvodová zpráva mlčí. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A nyní s přednostním zareaguje pan ministr průmyslu a obchodu. Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Já jsem využil svého přednostního... Vážená paní předsedající, paní poslankyně, paní poslanci, protože se tady pořád vede diskuse o tom, proč prodlužujeme, tak zkusím v rámci svého přednostního práva tuto věc vysvětlit. My se opíráme o čl. 8 celoevropského nařízení, které říká, že můžeme zachovat nebo zavést další opatření, která dále omezují tržní příjmy. Se slovem "dále" právě pracujeme, a proto se česká vláda rozhodla, že platnost prodlouží. Je to transparentnější a předvídatelnější postup pro Komisi. Dokonce je tam uvedeno, že danou částku můžeme zvýšit, snížit, a dokonce rozšířit na jiné výrobce. Na členském státě je tedy pak stanovit si vlastní pravidla, která jsou přiměřená, nediskriminační, například neohrozí investiční potenciál. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a toto vyvolalo dvě faktické poznámky, takže chce zareagovat paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji, pane ministře. Tak zde mám to stejné nařízení, co máte vy, a mám tady zase čl. 22. A čl. 22 mi říká - odst. 2 písm. c) jasně říká: čl. 6, 7 a 8 se použijí od 1. prosince 2022 do 30. června 2023. Žádné další výklady tam k tomu nejsou!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a ještě pan poslanec Jiří Mašek chce zareagovat na to, co zaznělo v rozpravě. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, na pana ministra také právě k tomu datu. Jestliže Evropská unie tam hovoří o datu 30. 6. a vy tady říkáte, že je možné použít něco jiného dále, tak to nebylo ve smyslu "déle". Toho 30. 6. tam bylo dáno a vy jste tady sám říkal, že pokud by to bylo dále, tak by to bylo možné se rozhodnout pro jiné subjekty. A já si dovolím tady spekulovat, proč chcete to jiné datum - protože máte na straně příjmů něco naplánováno a vy se na tu číslovku prostě potřebujete dostat. Ale moc rozumu jiného v tom není, protože ty věci kolem cen energií se velmi turbulentně mění, takže já chápu Evropskou unii, že to dávala cíleně do 30. 6., ale ona není v tom stavu, že se musí tady napočítat 100 miliard na straně příjmů v rozpočtu. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji za dodržení času. A vracíme se nyní k přihlášeným, kde je paní poslankyně Berenika Peštová jako první se svým příspěvkem přihlášena, připraví se pan poslanec Karel Sládeček. Prosím, paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji, paní předsedající, za slovo. Já jsem teda očekávala, pane ministře, když jste se zvedal, že nám toho řeknete mnohem víc, než že se tady budeme handrkovat o tom, jestli to má být do 30. června, nebo jestli to má být do konce roku. Očekávala jsem, že začnete povídat o tom ERÚ, o tom, co tady bylo zmíněno mojí předřečnicí paní předsedkyní Schillerovou, která vám jednoznačně řekla, že by také ráda v tom měla jasno. Já v tom doteď jasno nemám.

Já jsem si vzala tu krásnou vypořádací tabulku, z které mě tedy přecházel zrak, a prohlédla jsem si připomínky, které byly vzneseny v rámci Ministerstva financí a v rámci ERÚ - Energetického regulačního úřadu, kde samozřejmě ty připomínky jdou proti sobě. Docela jsem se podivila tomu, co jsem slyšela právě na hospodářském výboru, kde bylo krásně - a krásně to tam zaznělo, že byla nějaká shoda mezi Ministerstvem financí a Ministerstvem průmyslu ve smyslu, že ERÚ požádá nebo bude mít dílčí řízení s orgány Finanční správy a ty jí pomohou z hlediska daňového řádu. Víte, můj manžel vždycky říká: "Hubu do šanonu nezaložíš." Co není psáno, není dáno. Že jste si to někde řekli, že to někde proběhlo, to je krásné, ale v zákoně nic takového není!

Tady když se kouknu na připomínky Ministerstva financí, které, když mu zřejmě něco takového bylo řečeno, tak tady píšou: "Alternativní řešení zmíněné v bodě 2 obecné části důvodové zprávy v podobě svěření uvedené kompetence orgánu Finanční správy České republiky nepovažujeme" - Ministerstvo financí - "za vhodné, a to z řady následujících důvodů." A teď tady je vyjmenováno asi - ježíšmarjá, to pokračuje - asi na čtyřech stránkách je vyjmenováno, proč to nepovažují za vhodné. Když se kouknu na ERÚ, které zase naopak tuto kompetenci chtělo přepinknout na Ministerstvo financí, na finanční úřady, tak tady zase popisují čtyři stránky, proč to nemůžou dělat, z jakého důvodu. Podle předloženého návrhu má tento odvod vybírat a spravovat Energetický regulační úřad. S navrhovaným řešením Energetický úřad nesouhlasí a uplatňuje vůči němu níže uvedené zásadní výhrady. A zase to letí přes ty stránky, co všechno, proč to dělat nemůžou. Mě docela zajímá, jak je možné, že jste za ten jeden den nebo dva dny našli takovou krásnou shodu, že Ministerstvo financí pomůže ERÚ a zase ERÚ najednou se stáhlo a řeklo, že vlastně všechno umí a není žádný problém.

Takže to je přesně to, co tady bylo řečeno na začátku. Proběhlo to netransparentně. Přečetla jsem si vlastně, že pan ministr Šalomoun udělil výjimku, to znamená, že se opravdu udělalo mezirezortní připomínkové řízení. Trvalo celkem od 4. listopadu do 7. listopadu. Začínalo se někdy v odpoledních hodinách, to pondělí se končilo asi ve dvě hodiny, takže opravdu na to měly všechna ministerstva a dotčené subjekty pouze ty tři dny, z toho vlastně dva byla sobota a neděle. Sám pan ministr Šalomoun řekl, že ho velice mrzí, že to neprošlo řádným procesem i na Legislativní radě vlády, to znamená, že to nešlo do komisí Legislativní rady vlády a nešlo to na plénum.

To, co pan ministr Šalomoun neřekl, že udělal i výjimku na to, že nebyla zpracována studie dopadů, to také podléhalo výjimce. Opět jsme u toho. Ano, jsou to Piráti, kteří říkali, že v životě nedopustí a nebude se to dít tak, jako se to dělo historicky. (K ministru Síkelovi.) Vy fotíte, pane ministře? Ne, vy fotíte nahoře lidi. Jsem se lekla. Děkuju. Já jsem se už chtěla usmívat. Takže nedopustí, že to nepůjde řádným legislativním procesem, a ejhle, už je to další z x zákonů, které jdou tímto způsobem.

Takže doufám, že po tom, co jsem teď vlastně promluvila z hlediska ERÚ a z hlediska Ministerstva financí, že nám objasníte, jak je možné, že takovéhle krásné shody nacházíte, když MPŘ trvá tři dny přes víkend.

Jsem tam přihlášena ještě jednou, a to se přihlásím ke svým pozměňujícím návrhům, které se tady snažit odůvodnit. Ale ráda bych, kdyby ta diskuse probíhala, a ne, že všechno proběhne potom zase v závěrečném slovu, kdy my se nebudeme moct vyjádřit, protože by někdo musel tu rozpravu potom otevřít. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji. Nyní je tedy na řadě pan poslanec Karel Sládeček a připraví se paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. A já vás poprosím, abyste se ujal slova, a rozloučím se - předám řízení schůze. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP