(12.50 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Ale jak jsme avizovali, dáme i druhý pozměňovací návrh a ten se dotýká nepodnikajících právnických osob, což jsou spolky, což jsou bytová družstva a další, kde tedy dáváme návrh také na posunutí tohoto termínu také na 1. 7. 2024.

Já jsem oba - byť jsem je ještě neměla legislativně zpracované - tak jsem oba ty pozměňovací návrhy prodiskutovala již na výboru pro veřejnou správu. Musím konstatovat, že jsem nevěděla, že dneska to bude zařazeno již jako druhé čtení, takže jsem i s Ministerstvem vnitra, protože považuju za slušné, aby i z jejich strany byl popřípadě ten pozměňovací návrh zkontrolován. K pozměňovacímu návrhu v rámci těch fyzických osob, kde jsme to předložili v rámci přechodného ustanovení, tak k tomu byly nějaké výhrady, takže se to udělalo novelizací, novými novelizačními body. Já přesto si dovolím v podrobné rozpravě načíst oba pozměňovací návrhy u fyzických osob, protože zastáváme názor, že oba jsou legislativně dobře. A ten druhý pozměňovací návrh se bude dotýkat těch nepodnikajících právnických osob.

I na výboru pro veřejnou správu jsem vnímala, že pokud by se koalice přiklonila k nějakému pozměňovacím návrhu, dotýkal by se fyzických osob. Já bych byla samozřejmě ráda, kdyby ze strany koalice ten pozměňovací návrh byl podpořen. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní s faktickou poznámkou se hlásí paní místopředsedkyně Klára Dostálová a poté je přihlášen pan zpravodaj. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuju za slovo, pane předsedající. Já bych chtěla vlastně navázat na kolegyni Janu Mračkovou Vildumetzovou, protože skutečně včera na výboru se ty dva pozměňovací návrhy projednávaly, a já bych chtěla jenom ctěnou Sněmovnu - vlastně uvést to, co se tam debatovalo. My jsme se skutečně přikláněli spíše k řešení těch fyzických osob a debata byla o tom, že dneska jsme před rozhodnutím, zda to s digitalizací myslíme skutečně vážně, protože buď to škrtneme úplně a nebude to, anebo tam dáme přechodné ustanovení, ale vlastně tu digitalizaci alespoň tlačíme před sebou. A skutečně i na tom výboru spíše jsme si říkali o tom, že přece máme být vděční za to, jak jsme pokrokoví, kam jsme to v té digitalizaci dotáhli, a tak dále, a řešit to tím přechodným ustanovením a nechat si prostor na to, aby se to ještě víc dostalo do povědomí všech lidí, aby na to mohli reagovat, a tak dále. Ale já také bych se velmi přimlouvala za to, abychom nevystavovali stopku digitalizaci. Jezdíme všechny výbory na zkušenou do zahraničí zejména kvůli digitalizaci a tady bychom vlastně udělali krok zpět. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, a nyní tedy pan zpravodaj řádně přihlášený. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, nechci zdržovat, protože jsem se vyřádil už ráno při rozpravě o legislativní nouzi v prvním čtení a určitě se vyřádím i ve třetím, nicméně bych chtěl doplnit své kolegyně, protože i přesto, že mi příznivci pětikoalice píšou sprosté e-maily s nadávkami, veřejně můžu prohlásit, že datové schránky podporuji. Mám dokonce dvě a myslím si, že je to dobrý nástroj. Domnívám se, že lidé, kteří mají elektronickou identitu, a aktivně ji použijí se státem, tak by ovládání datových schránek zvládli.

A závěrem chci jenom říct, že se velmi těším na jednání o datových schránkách v Senátu, a potom se těším, až to tady budeme znovu, až nám to Senát vrátí, a budeme to tu znovu hlasovat. Takže hodně štěstí.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tak trocha prognostiky, děkuji vám, pane zpravodaji. Ptám se, zda někdo další se ještě hlásíte do obecné rozpravy? Nikoho nevidím, v tom případě končím obecnou rozpravu.

A ptám se pana ministra a pana zpravodaje, zda v tento moment chcete závěrečná slova? Není tomu tak. Já tedy zahajuji podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Prosím, paní poslankyně Mračková Vildumetzová se hlásí jako první. Máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Já bych se přihlásila spolu s kolegou Robertem Králíčkem k pozměňovacímu návrhu, který jsem již uvedla v obecné rozpravě, který se dotýká zřizování datových schránek u fyzických osob, a to pod číslem 1645 a 1654. Tam jsem i jasně uvedla, že u toho prvního pozměňovacího návrhu je to přechodným ustanovením, u toho druhého je to novelizačními body. A ten, který se dotýká nepodnikajících právnických osob, je pod číslem 1646. U obou tisků dochází tedy k posunutí toho, aby zřizovalo Ministerstvo vnitra datové schránky automaticky lidem, kteří se státem komunikují elektronicky, na 1. 7. 2024. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji a ptám se, zda někdo další se hlásí ještě do podrobné rozpravy? Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Josef Cogan: Já si dovoluji poděkovat kolegům za korektní načtení pozměňovacích návrhů. Nakonec se ukazuje, že jeden pozměňovací návrh vlastně to i rozšiřuje, to znamená, ten návrh vládní, ten, co se týká nepodnikajících právnických osob, u druhého návrhu to časově omezuje. Já myslím, že to je zcela korektní věcná diskuse, kterou nakonec rozhodujeme v třetím čtení.

Já bych si dovolil předložit návrh na zkrácení lhůty, to znamená, že navrhuju zkrátit lhůtu mezi druhým a třetím čtením na 7 dní reálně, abych řekl i potom přesné časy, kdy by se ta věc projednávala, tak se bavíme o tom, že bychom jednali až v týdnu 29. nebo 30. listopadu. To znamená, byť to zkracujeme o 7 dní, je to o tom, že v rámci § 95 odst. 1 je potřeba tuto lhůtu zkrátit, ale jak říkám, 7 dní uběhne příští sobotu, proto úplně realisticky bychom se k třetímu čtení dostali přespříští úterý nebo přespříští středu. Jenom abych nějak nepřekvapoval. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ptám se, zda někdo další se ještě hlásíte do podrobné rozpravy? Není tomu tak, tak podrobnou rozpravu končím.

Ptám se pana ministra, pana zpravodaje, zda chcete závěrečné slovo? Není tomu tak.

 

Zagonguji a přivolám kolegyně a kolegy z předsálí, protože v podrobné rozpravě padl návrh na zkrácení lhůty pro třetí čtení na 7 dnů.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s návrhem, abychom zkrátili lhůtu pro třetí čtení na 7 dnů? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 42, přihlášeno je 145 poslankyň a poslanců, pro návrh 92, proti 3. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas a lhůtu pro třetí čtení jsme zkrátili na 7 dnů.

 

Tím jsme projednali všechny návrhy a já končím druhé čtení tohoto zákona.

Jako další podle domluveného pořadu jsme se domlouvali, že se vrátíme k sněmovnímu tisku 335, ale legislativa si vyžádala čas na přípravu pozměňovacích návrhů, a z toho důvodu jsem připraven přerušit projednávání do 13.40 hodin, aby se stihly jednotlivé pozměňovací návrhy připravit k hlasování.

Z pléna slyším poznámky, zda stačí kratší doba. Skutečně to vracím k tomu, že legislativa mě požádala, aby příprava na jednotlivé pozměňovací návrhy, prostě si to vezme svůj čas, abychom přerušili jednání do 13.40 hodin s tím, že poté proběhne třetí čtení sněmovního tisku 335. Děkuji za pochopení a přerušuji schůzi do 13.40 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 12.59 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP