(12.40 hodin)
(pokračuje Jan Bartošek)

A otevírám další bod dnešního jednání a to je

 

108.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 276/2003 Sb., o Antarktidě
a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 67/ - třetí čtení

Prosím, aby i v tomto případě místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí Marian Jurečka a zpravodaj garančního výboru, kterým je výbor pro životní prostředí, poslanec Ondřej Babka.

Návrh na zamítnutí ani pozměňující návrhy nebyly ani v tomto případě ve druhém čtení předneseny. Garanční výbor se tímto návrhem zákona nezabýval, neboť tak rozhodla Poslanecká sněmovna ve druhém čtení.

I zde se táži navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Pane ministře, prosím, v tom případě máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Dobré odpoledne. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já si dovolím už jenom velmi stručně uvést tuto novelu zákona o Antarktidě, která tady je v Poslanecké sněmovně nyní ve třetím čtení. Byla projednána 8. září 2022 ve druhém čtení, ale ambice projednat tady tuto novelizaci byla ještě na konci minulého volebního období.

Úplně velmi stručně. Je tady důvodem tohoto předložení to, abychom reagovali také na šestou přílohu Protokolu o ochraně životního prostředí ke smlouvě o Antarktidě, který je také znám jako Madridský protokol. Smyslem této novelizace je upravit některé povolovací systémy, procesy a podmínky pro vstup a činnosti, které jsou prováděné na Antarktidě.

Tolik asi je to podstatné a budu také rád za hladké a rychlé projednání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane ministře, a otevírám rozpravu. Ptám se, kdo se do ní hlásí? Vzhledem k tomu, že nikoho nevidím, rozpravu končím.

Ptám se na závěrečná slova pana ministra, pana zpravodaje. Chcete závěrečná slova? Není tomu tak.

A nyní tedy poprosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, jak jste již zmínil při představení tohoto zákona, jak Sněmovna rozhodla, tak podruhé ve druhém čtení, po druhém čtení jsme se ve výboru pro životní prostředí již tímto zákonem nezabývali, a to z toho důvodu, že zde nebyly načteny žádné pozměňovací návrhy. Stejně tak v tuto chvíli nebyly načtené žádné legislativní úpravy, a můžeme tedy hlasovat o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane zpravodaji, a já tedy přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 276/2003 Sb., o Antarktidě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 67, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 41, přihlášeno je 147 poslankyň a poslanců, pro návrh 141, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Já vám děkuji a končím projednávání tohoto zákona.

A otevírám další bod dnešního jednání a tím je

 

169.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 300/2008 Sb.,
o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 333/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede pan ministr Síkela. Prosím, ujměte se slova. Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Děkuji, pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů, byl v prvním čtení živě diskutován. Proto mi dovolte pouze stručné připomenutí. Cílem návrhu zákona je zrušit pravidlo spočívající v povinném zřizování datové schránky fyzické osoby těm fyzickým osobám, které po lednu 2023 užijí některý z kvalifikovaných prostředků pro elektronickou identifikaci. Ministerstvo vnitra podporuje zřizování datových schránek, nechce jít však cestou, kde by byla datová schránka nepodnikající fyzické osobě zřízena v důsledku jiné aktivity této osoby, například po přihlášení osoby přes bankovní ID na Portál občana. Zřízení datové schránky fyzické osoby by mělo být ponecháno na rozhodnutí nepodnikající fyzické osoby. V tomto směru návrh vychází ze zákona o právu na digitální služby, podle kterého nemohou být nepodnikající fyzické osoby nuceny využívat digitální služby nebo činit digitální úkony. Vůči uživatelům považuji za přívětivější přístup, pokud jim bude nabídnuta možnost zřízení datové schránky, přičemž bude ponecháno na jejich vůli, zda nabídky využijí. V případě nezájmu o tuto službu nebudou nuceni aktivně činit jakékoliv úkony.

Závěrem bych v reakci na některé diskusní příspěvky z prvního čtení dodal, že na straně ministerstva vnitra nejsou žádné překážky, které by zřizování datových schránek bránily. Naopak, ministerstvo je na zřizování datových schránek plně připraveno. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane ministře.

Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj jako výboru garančnímu. Usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 333/1.

A já prosím, aby se ujal slova zpravodaj výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, pan poslanec Robert Králíček, informoval nás o projednání návrhu ve výboru a také případné pozměňující návrhy aby odůvodnil. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane místopředsedo, ještě než začnu, já si myslím, že máme na tabuli chybu. Je to druhé čtení, nikoliv první čtení. Omlouvám se, jestli se pletu já, ale...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ne, máte pravdu, ano, jsme ve druhém čtení, a já poprosím, aby tento nápis byl upraven. A prosím, pokračujte.

 

Poslanec Robert Králíček: Takže výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj tento tisk, tisk 333, projednal na své 14. schůzi dne 16. listopadu. Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj na své 14. schůzi po odůvodnění předlohy panem Mgr. Petrem Vokáčem, náměstkem ministra vnitra, po zpravodajské zprávě poslance Roberta Králíčka po rozpravě přijal následující usnesení, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně tisk 333 projednat a schválit v předloženém znění, a za druhé mě k tomu zmocnil, abych vás s tím seznámil. Na výboru pro veřejnou správu nebyly načteny žádné pozměňovací návrhy.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane zpravodaji, a otevírám obecnou rozpravu. Ptám se, kdo se hlásí do obecné rozpravy? Paní poslankyně Mračková Vildumetzová, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Dobrý den, vážení členové vlády, vážené kolegyně, kolegové, jak jsem avizovala, budeme předkládat dva pozměňovací návrhy.

Úplně v úvodu bych chtěla říct, že mě velmi mrzelo, ale k tomu se tady už minule vyjadřoval pan Králíček, jakým způsobem to bylo pak po projednání prezentováno. Já bych jenom chtěla říct, že povinné zřízení datových schránek není povinnost pro občana a pro lidi, ale ta povinnost by byla pro stát, to znamená pro Ministerstvo vnitra. Stát by musel tedy zřídit datovou schránku všem, kdo se státem komunikují elektronicky, od 1. ledna 2023. My přicházíme s pozměňovacím návrhem tak, jako tomu bylo stejně u eReceptu, a to znamená přechodné ustanovení, aby se v uvozovkách tento termín povinnosti, aby to zřizovalo Ministerstvo vnitra všem lidem, kteří komunikují se státem elektronicky, aby tento termín byl 1. 7. 2024. Myslíme si, že i tento postup je správný, protože když tedy v lednu se objeví občanovi, který komunikuje se státem elektronicky, jestli chce, nebo nechce si zřídit datovou schránku, tak už za prvé Ministerstvo vnitra bude vědět, že od 1. 7. to bude muset všem udělat automaticky, a z druhé strany i třeba i ten občan může reagovat, když bude vědět, že tedy od 1. 7. mu ji stejně Ministerstvo vnitra zřídí. Tak třeba to bude motivace k tomu, aby zaklikl "ano", a hned si tu datovou schránku zřídí, protože, jak hovoříme, je to profesionální, levné, je to moderní nástroj komunikace. Takže o tom je první pozměňovací návrh, který se dotýká nepodnikajících fyzických osob. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP