(18.40 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

Druhý v pořadí přednesl svůj návrh pan předseda Tomio Okamura, byl to návrh na nový bod, takže pokud bude zařazen, až posléze bychom hlasovali pevné zařazení. Návrh toho bodu je - a bylo to opravdu dlouhé, takže poprosím o shovívavost případně - Neschopnost Fialovy vlády přímo ohrožuje fungování mnoha českých domácností a firem a živobytí tisíců jejich zaměstnanců.

A já jsem zahájila hlasování. Kdo je pro zařazení tohoto nového bodu? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 53 hlasovalo 167 poslanců a poslankyň, pro 70, proti 93. Tento návrh nebyl přijat.

 

Jako třetí přednesl návrh na pevné zařazení bodu číslo 161, tisku 353 pan předseda Marek Výborný a jde stručně o pravidla hospodaření. Návrh pevného zařazení je na středu 30. 11., vlastně po nově zařazených bodech z grémia, respektive tiscích 336 a 337, by přišel bod 161.

A já zahajuji hlasování o tomto pevném zařazení. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 54 hlasovalo 167 poslanců a poslankyň, pro 111, proti 0. Tento bod byl přijat.

 

Dále pan předseda Marek Výborný navrhl zařadit bod 74, sněmovní tisk 16, zákon o pobytu cizinců, na pátek po doprojednání bloku druhých čtení, budou-li tato druhá čtení, případně po doprojednání bloku třetích čtení.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Případně kdo je proti?

hlasování číslo 55 bylo přihlášeno 167 hlasujících, pro 94, proti 67. Tento bod byl zařazen, byl přijat.

 

Dále navrhl pan poslanec Aleš Juchelka nový bod, takže zase - pokud bude zařazen, budeme hlasovat návrhy k pevnému zařazení. Nový bod s názvem Zpožďování výplat dávek na úřadech práce.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu nového bodu. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V tomto hlasování číslo 56 hlasovalo 167 poslanců a poslankyň, pro 72, proti 44. Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat.

 

A konečně dva poslední návrhy zazněly od pana předsedy Radima Fialy.

 

Ten první je na pevné zařazení bodu číslo 40, sněmovního tisku 9. Jde o zákon o sociálních službách a má to být na čtvrtek, první bod ve čtvrtek v 18 hodin, takzvané opoziční okénko, a ne dříve, nežli bude doprojednán stav legislativní nouze. To pouze připomínám, takto už to zaznělo i v gremiálním návrhu. Takže je nám všem jasné, o čem budeme hlasovat.

Já jsem zahájila hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 57 hlasovalo 168 poslankyň a poslanců, pro 158, proti 0. Tento návrh byl zařazen.

 

A konečně, poslední návrh přednesený panem předsedou Fialou je návrh na zařazení jakožto druhý bod ve čtvrtek v opozičním okénku, a sice bod 91, sněmovní tisk 266. Jde o zákon o státní sociální podpoře. Myslím, že všichni víme, o čem hlasujeme.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento bod? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 58 bylo přihlášeno 168 hlasujících, pro bylo 164, proti 0. I tento návrh tedy byl přijat.

 

Tímto konstatuji, že jsme se vypořádali se všemi hlasovatelnými návrhy na změnu pořadu, a můžeme tedy podle aktuálně schváleného pořadu přistoupit nyní k prvnímu bodu našeho jednání.

 

To je bod číslo

 

25.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 300/2013 Sb., o Vojenské policii
a o změně některých zákonů (zákon o Vojenské policii), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 309/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji tedy, že je navrženo, abychom s tímto návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení.

Z pověření vlády předložený návrh uvede paní ministryně obrany Jana Černochová a já ji poprosím, aby se ujala slova.

A kolegy, kteří se nechtějí věnovat tomuto tisku, poprosím, aby pokud možno opustili sál anebo se ztišili. Ještě jednou poprosím, hloučky jsou tentokrát pouze v pravé straně sálu, poprosím o opuštění sálu, kdo potřebuje diskutovat něco jiného než téma našeho bodu číslo 25.

Prosím, paní ministryně, ujměte se slova.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuju, vážená paní místopředsedkyně. Poslankyně, poslanci, kolegyně, kolegové, předkládám vám ke schválení návrh zákona, kterým se mění zákon č. 300/2013 Sb., o Vojenské policii a o změně některých zákonů. Je to změna zákona o Vojenské policii, ve znění pozdějších předpisů. Předkládaný návrh zákona si klade za cíl zlepšit stávající podmínky pro výkon policejní ochrany, a to zejména rozšířit působnost Vojenské policie na policejní ochranu jednotek ozbrojených sil jiných států a jejich materiálů při průjezdu nebo pobytu na území České republiky, stanovit možnost samostatného působení Vojenské policie při plnění úkolů na území jiných států při plnění mezinárodních smluvních závazků, rozšířit osobní působnost Vojenské policie v návaznosti na policejní ochranu jednotek ozbrojených sil jiných států při průjezdu nebo pobytu na území České republiky. Dále je to definovat pojem chráněný objekt a v neposlední řadě je to zpřesnit v návaznosti na rozšíření působnosti Vojenské policie definování některých jejích úkolů.

Dámy a pánové, realizace návrhu novely zákona nebude vyžadovat zvýšené finanční nároky na státní rozpočet, některé podněty do tohoto zákona jsou tady ještě z toho minulého volebního období, kdy ty požadavky tady vznášeli předešlí kolegové, bývalý pan ministr, takže vlastně realizujeme něco, na čem tady panovala shoda, akorát se to nestihlo doprojednat. Dovolte mi tedy ještě vám poděkovat za to, že jste se na grémiu shodli a dohodli, že tedy umožníte urychlené schválení tohoto návrhu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP