(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 45. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Já vás tedy odhlásím a požádám, abyste se znovu přihlásili, a dnes s náhradní kartou číslo 33 bude hlasovat pan poslanec Bžoch.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na jednání požádali tito poslanci: ze zdravotních důvodů na celý jednací den se omlouvá paní poslankyně Věra Adámková, na celý jednací den z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Andrej Babiš, od 14.30 z pracovních důvodů a do 10.30 ze zdravotních důvodů se omlouvá pan poslanec Jaroslav Bašta, celý jednací den z důvodu zahraniční cesty se omlouvá pan poslanec Ondřej Benešík, na celý jednací den z důvodu zahraniční cesty se omlouvá pan poslanec Jaroslav Bžoch - od 10 hodin, děkuji za upřesnění, do 14 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Tomáš Dubský, na celý jednací den ze zdravotních důvodů se omlouvá paní poslankyně Eva Fialová, do 14 hodin ze zdravotních důvodů se omlouvá pan poslanec Martin Hájek, do 13 hodin ze zdravotních důvodů se omlouvá pan poslanec Šimon Heller, na celý jednací den z rodinných důvodů se omlouvá pan poslanec Igor Hendrych, na celý jednací den z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Ivan Jáč, od 11.30 z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Václav Král, od 12.30 do 21 z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Jan Kuchař, od 13 hodin z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Taťána Malá, na celý jednací den ze zdravotních důvodů se omlouvá paní poslankyně Jana Pastuchová, na celý jednací den z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Pokorná Jermanová, na celý jednací den z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Lucie Potůčková, na celý jednací den z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Michal Ratiborský, do 13 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Jan Skopeček, na celý jednací den z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Michaela Šebelová, na celý jednací den ze zdravotních důvodů se omlouvá pan poslanec Milan Wenzl a na celý jednací den z důvodu zahraniční cesty se omlouvá pan poslanec Marek Ženíšek.

Dále z členů vlády se omlouvá do 10 hodin z pracovních důvodů pan premiér Petr Fiala, na celý jednací den z důvodu zahraniční cesty pan ministr Vladimír Balaš, na celý jednací den z pracovních důvodů pan ministr Mikuláš Bek, od 11.30 do 14 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan ministr Pavel Blažek, do 10.30 z pracovních důvodů se omlouvá paní ministryně Helena Langšádlová, na celý jednací den z důvodu zahraniční cesty se omlouvá pan ministr Jan Lipavský a od 12 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan ministr Michal Šalomoun. A ještě na celý jednací den z pracovních důvodů se omlouvá paní ministryně Jana Černochová.

Dnešní jednání zahájíme projednáváním pevně zařazených bodů: bod 102, sněmovní tisk 315, vládní návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2023, třetí čtení; dále bod 103, sněmovní tisk 316, střednědobý výhled státního rozpočtu České republiky na léta 2024 a 2025; bod 104, sněmovní tisk 317, návrh rozpočtu Státního fondu podpory investic na rok 2023 a střednědobého výhledu na roky 2024 až 2025; dále bod 106, sněmovní tisk 325, rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2023 a střednědobý výhled na roky 2024 a 2025; bod 172, sněmovní tisk 336, návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu na rok 2023 a střednědobého výhledu na roky 2024 a 2025; bod 173, sněmovní tisk 337, dotační programy zemědělství pro rok 2023 poskytované podle § 1, § 2 a § 2d zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů; a bod 161, sněmovní dokument 353, návrh pravidel hospodaření poslaneckých klubů pro rok 2022. Dále připomínám, že ve 13 hodin máme pevně zařazený volební bod 174, a to je návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny.

A nyní se táži, kdo chcete vystoupit s přednostním právem k pořadu schůze? Jestliže se nikdo nehlásíte k pořadu schůze, já zde mám přihlášku pana předsedy Michálka - návrh k pořadu schůze? S přednostním právem? Nevidím ho. V tom případě budeme postupovat podle schváleného pořadu schůze.

Ještě přečtu tři omluvy, které dorazily. Do 10.30 se ze zdravotních důvodů omlouvá pan poslanec Jan Richter, od 10 do 13 hodin ze zdravotních důvodů se omlouvá pan poslanec Drahoslav Ryba a od 11 do 13 hodin z rodinných důvodů se omlouvá paní poslankyně Helena Válková.

A já tedy podle schváleného pořadu schůze otevírám

 

102.
Vládní návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2023
/sněmovní tisk 315/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr financí Zbyněk Stanjura a zpravodaj rozpočtového výboru, poslanec Josef Bernard. Pozměňovací návrhy vám byly doručeny jako sněmovní tisk 315/3 a návrhy doprovodných usnesení vám byly doručeny jako sněmovní tisk 315/4.

Připomínám, že projednávání návrhu zákona o státním rozpočtu se řídí podle § 101 až 106 našeho jednacího řádu. Návrh zákona se nepřikazuje garančnímu výboru k projednání.

Dříve, než otevřu rozpravu, žádám zpravodaje rozpočtového výboru, poslance Josefa Bernarda, aby uvedl soubor pozměňovacích návrhů a doprovodná usnesení a přednesl návrh postupu při hlasování. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Josef Bernard: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dobrý den, dámy a pánové. Budu velmi stručný, já se omezím na to, že vás dnes seznámím s návrhem procedury, jak budeme postupovat. Jsme ve třetím čtení návrhu zákona o státním rozpočtu pro příští rok. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP