(10.50 hodin)
(pokračuje Ivan Bartoš)

Abychom mohli ty priority řešit a nadále rozvíjet a zároveň řešit i otázku, která je spojená s krizí, je důležité řešit příjmovou stránku rozpočtu. Ostatně v tomto roce jsme s vládou nakonec představili i reakci na zvyšování cen energií v souvislosti s energetickou krizí, ať už to byl ten původní návrh, který jsme přinesli, a nakonec se na něm vláda shodla, windfall tax, byť konečné parametry ještě dostaly nějaké změny, ale byl to právě ministr Stanjura, který v té kombinaci garantuje, že peníze, které použije stát na kompenzaci, budou kombinací nástrojů, které jsou v místě vybrány, za to velmi děkuji. A jdeme cestou doporučení Národní ekonomické rady vlády, ne jakýmsi způsobem bonboniéry - vyberte si z návrhů na příjmové a výdajové stránce rozpočtu, ale nyní zasedají jak expertní skupiny jednotlivých stran, tak rezortní skupiny ministerstev právě na vhodných opatřeních, která bychom chtěli představovat v polovině příštího roku a měla by mít zásadní vliv i na problém strukturálního deficitu, o kterém jsem se zmiňoval na začátku.

Tolik za mě, děkuji. Další kroky ve věci těchto změn budou představovány postupně tak, jak budeme probírat jednotlivé návrhy NERVu a konsolidovat návrhy na změny rozpočtu, které budou efektivní až po příštím roce, jak bude schválena příslušná legislativa či příslušné normy.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou poznámkou je přihlášena paní místopředsedkyně Dostálová. Máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za slovo. Jenom velmi rychle v odpovědi panu ministrovi. No, pane ministře, já jsem si 15 milionů opravdu nevymyslela, stačí si jenom otevřít kapitolní sešit a tam se to dozvíte, že máte na bydlení 15 milionů korun.

A já bych chtěla jenom malou poznámku, vy jste tady hovořil, ale samozřejmě k tomu bodu se dostaneme, Státní fond podpory investic, tak já bych chtěla jenom z vašich dokumentů: ta nejdelší čára je to Vlastní bydlení, které vy jste zrušil, protože je k ničemu, tak vidíte, že to byl nejvíce čerpaný titul v rámci Státního fondu podpory investic, a já si naopak myslím, že pozměňovacím návrhem, který jsem dnes podala, vám můžeme pomoci v tom, že skutečně tady je potřeba nějaké rychlé řešení, protože to vaše dostupné bydlení, o kterém hovoříte, pokud byste chtěl notifikovat, protože pokud nepůjdete podle GBER, podle veřejné podpory, tak musíte notifikovat a vy moc dobře víte, že to je otázka sedmi, osmi měsíců, než se vám to podaří, takže v roce 2023 k žádnému čerpání nedojde. Pojďme se pobavit o těch vícegeneračních domcích, rozdělte je na samostatné bytové jednotky a pomozte mladým lidem k bydlení. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Určitě děkuju, že pan ministr pro místní rozvoj vystoupil. Určitě se budu vyjadřovat k tomu, že v žádném případě nesouhlasíme se zřízením Digitální a informační agentury, která tedy má vzniknout od 1. ledna příštího roku. I rozpočet moc nesedí, protože když tady říkáte čísla v rámci rozpočtu, 1,8 miliardy v rámci těch systémů, tak DIA by měla popřípadě být zřízena 1. ledna, ale přechod zaměstnanců by měl být popřípadě od 1. dubna. Já jsem opravdu přesvědčená o tom i se svými kolegy, že pokud chcete digitalizaci, vezměte si ji pod Ministerstvo pro místní rozvoj, změňte kompetenční zákon.

Co jsem od vás za celou dobu jako od vicepremiéra pro digitalizaci neslyšela, jsou datové schránky. Byl jste to vy, který jste v minulém funkčním období prosadil - a velmi jste i za to bojoval jako předseda výboru pro veřejnou správu - aby bylo automatické zřizování datových schránek. Do současné chvíle jsem od vás neslyšela ani jedno slovo, abyste se k tomuto vyjádřil - to, co budeme schvalovat v pátek, a to, co jste prosadil, takže to zrušíme.

Zároveň jsem přesvědčena o tom - 200 lidí, kteří mají přijít z Ministerstva vnitra plus dalších 120 míst, která se vytvoří v rámci Digitální a informační agentury, takže do současné chvíle jsme tady pouze viděli netransparentní výběrové řízení, které tedy už bylo ukončeno - nepředpokládám, že se k němu dozvíme nějaké informace - a i tu sázku, kterou tady říkal můj kolega Králíček, kdo asi bude předseda Digitální a informační agentury. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. S další faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Králíček.

Než předám panu poslanci slovo, načtu omluvy. Omlouvá se od 11.30 do konce pracovní doby z pracovních důvodů pan Král Václav a paní poslankyně Voborská Milada se z pracovních důvodů omlouvá od 16.30.

Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Když se omlouvá pan Král, tak aspoň přijde Králíček.

Vážená paní místopředsedkyně, pane ministře, no, mně to taky nedá nereagovat na vaše vystoupení a nechci opakovat to, co tu říkala moje kolegyně. Mně se strašně líbí, jak vy tu mluvíte o té agentuře v superlativech, ale ona ještě není, ona ještě musí projít Senátem a případně se nám také může vrátit do Sněmovny, ona ještě prostě není a může se stát, že od 1. ledna prostě nebude. A co budou potom ti zaměstnanci dělat? Oni teď žijí v nějaké nejistotě. Prostě my tu mluvíme o agentuře, která má zachránit digitalizaci v České republice, která má přijmout dalších 120 lidí, která nás bude stát zhruba 300 milionů ročně, ale my ji ještě nemáme zřízenou. Ona prostě ještě není a není ani v tom rozpočtu. A já když vidím ty pozměňovací návrhy, tak jsem potom zvědav, jak pan ministr financí bude hledat těch 300 milionů na další rok, aby vám je dal, plus další peníze na to zřízení. Vy tady mluvíte o virtuálním světě. Já chápu, že jste z Metaverse možná oslněný, udělal jste mu dobrou speach, ale tady nejsme v Metaversi, tady nejsme ve virtuálním světě, tak mluvte o tom, co máte, ale ještě to neprošlo Senátem. Můžou tam být pozměňovací návrhy, může se to všechno opozdit. Vy se tu chlubíte něčím, co se ještě nenarodilo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. S faktickou poznámkou pan ministr Bartoš.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já bych zareagoval. Výběrové řízení neskončilo, jenom do samotného - co já vím - do počtu přihlášek na možného šéfa DIA je těch žádostí v tuto chvíli asi patnáct nebo šestnáct. To výběrové řízení bude probíhat. Jenom jsem chtěl zdůraznit, že vláda potom toho ředitele jmenuje na doporučení vicepremiéra pro digitalizaci a dělám výběrové řízení tak, aby tento člověk byl vybrán a byl ten nejlepší.

Já bych o DIA tady nemluvil, kdyby pan Okamura tady nevystoupil, prostřednictvím pana předsedajícího, a neplácal nesmysly o rozpočtu té agentury. Já jsem to říkal pouze z pohledu nákladů samotné agentury. Relevantní o ní mluvit je z jednoduchého důvodu, protože vzniká rozpočtová kapitola v pozměňovacím návrhu, což je domluveno s Ministerstvem financí, a peníze tam samozřejmě převedeny, jakmile agentura vznikne, budou, a i náklady související s registry následně delimitací, což řeší samozřejmě delimitační komise na Ministerstvu vnitra.

Já jsem se po mnoha dopisech, respektive dvou, setkal se zástupci relevantních odborů Ministerstva vnitra. Situaci kolektivních smluv, vznik odborů a dalších důležitých pro zaměstnance věcí včetně zajištění jejich stávajících výhod samozřejmě řešíme, v procesu 1 : 1 by to mohlo být víceméně bezztrátové a celé oddělení, které je zodpovědné, nebo ten tým, za personální otázky je na místě.

Ohledně datových schránek. Ani v předchozí legislativě, a stačí si to přečíst, nic o povinnosti datových schránek nebylo. Byl tam pouze technický proces, takzvaný opt-in, kdy při - a není to také pro všechny - ale kdy při využití bankovní identity bude automaticky zřízena schránka, nikoliv povinnost používat datové schránky pro osoby fyzické, a to se potom může odhlásit. Návrh, který jde z vlády, mění ten proces. Je to tedy tak, že při použití bankovní identity předpokládáme gramotnost uživatele bankovní identity (Předsedající upozorňuje na čas.) - to snad nerozporujeme, tato mu bude nabídnuta ke vzniku, takže to obrací ten proces.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Protože s faktickou poznámkou už nikoho nevidím, tak tady mám dvě přednostní práva. První je pan premiér Fiala. Pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já jsem se ke státnímu rozpočtu České republiky pro rok 2023, o kterém dnes budeme hlasovat ve třetím čtení, podrobněji vyjadřoval už během prvního čtení. Opakovaně ho velmi důkladně a detailně zdůvodnil pan ministr financí Zbyněk Stanjura a vyjadřovali se k němu i ostatní členové vlády. Velmi pozorně tady posloucháme celou dobu, poslouchali jsme v prvním, druhém čtení a děláme to i ve třetím čtení, návrhy, názory a kritiku opozice. A samozřejmě všechny hlasy, které zde v Poslanecké sněmovně zaznívají, vláda bedlivě poslouchá. Jak vidíte, tak na ně taky kolegové opakovaně v jednotlivých čteních reagují. Myslím si, že to nebylo vždycky obvyklé a že je správné, že tímto způsobem naše vláda ke státnímu rozpočtu, k tak důležitému zákonu, přistupuje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP