(11.10 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

S tím, co jsem teď řekl, tedy s tímto konstatováním, že reagujeme na kritickou situaci v Evropě, na vlivy, které jsou mimo naši kontrolu, ale že současně investujeme do budoucnosti, s tímto konstatováním se samozřejmě nechceme spokojit a děláme všechno pro to, abychom do budoucna byli připraveni dobře na to, že jakmile se rozpočtová situace... nebo abychom dělali všechno pro to, aby, jak odezní tyto krize, aby se rozpočtová situace České republiky v dalších letech významně stabilizovala. Pracujeme na změnách, které zjednoduší chod státu, zruší zastaralé zatěžující povinnosti, agendy, a hledáme cesty, jak co nejlépe uspořit veřejné peníze. V této souvislosti nás v blízké době čeká řada složitých rozhodnutí a já jenom doufám, že ti, kteří dnes kritizují deficit státního rozpočtu, že budou nápomocni tomu, abychom složitá rozhodnutí, která uděláme a se kterými sem přijdeme, také podpořili. Máme na stole návrhy expertů z Národní ekonomické rady vlády, těmi se samozřejmě budeme také detailně zabývat. Nedávno zahájila svou činnost pracovní skupina, která si klade za cíl snížit výdaje o 70 miliard ročně pomocí efektivních systémových opatření. S jejími výsledky vás seznámíme v průběhu příštího roku, samozřejmě ještě před přípravou dalšího rozpočtu.

Dámy a pánové, Česká republika se nachází v nejsložitější situaci ve své moderní historii. Je přirozené, že státní rozpočet na rok 2023 tomu odpovídá. Státní rozpočet dokládá, že situace je vážná, soustředí se na odpovědi na současnou krizi, ale má, jak jsem řekl, má v sobě i naději, že se brzy vrátíme k původnímu směru, tedy k reformám, modernizaci a k vyrovnaným veřejným financím. Děkuji vám všem, kteří tuto nesnadnou pozici chápete a tento rozpočet podpoříte. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Další s přednostním právem mám přihlášenou paní předsedkyni Schillerovou. Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Paní místopředsedkyně, já jsem trpělivě čekala, protože jsem chtěla reagovat, abych tady jednoznačně řekla, na koho jdu reagovat. Jdu reagovat na pana ministra Stanjuru, i když mezitím byla řada celých dalších vystoupení, ale já musím, skutečně je na to potřeba víc času, faktická by mi nestačila. Počkám, až mě pan ministr bude vnímat. (Ohlíží se vpravo, kde se ministr Stanjura baví s premiérem Fialou a ministrem dopravy.) Vy určitě nevnímáte obojí, dobře.

Takže, pane ministře, já jsem tak poslouchala, co jste tady říkal, jak jste reagoval na Karla Havlíčka, na nás, kteří zde vystoupili před vámi, nebo tedy po tom vašem úvodním projevu, a říkám si, jestli skutečně věříte všemu tomu, co jste tady říkal. Takže vy otočíte to, že máte díru ve Státním fondu dopravní infrastruktury 30 miliard, otočíte proti Karlu Havlíčkovi s tím, že ho tady obviňujete z jeho pozměňovacího návrhu. Vy dobře víte, že ho nepodpoříte, ten pozměňovací návrh. Ale na ten problém vás upozorňujeme opakovaně. My jsme chtěli slyšet, jak vy to zařídíte, to je vaše povinnost. Vaše povinnost je tento deficit, který jste si tam prostě vytvořil, abyste uměle mohl snížit deficit státního rozpočtu, abyste ho nahradil. Já jsem sledovala tiskovou konferenci po podpisu memoranda s EIB. Byl tam dotaz i na zástupkyni EIB, která byla tázána na úroky, a řekla, že toto je ještě předběžné, aby se o tom debatovalo. Takže nevím, co je předmětem toho memoranda, když tak zásadní věc, jako jsou úrokové sazby, prostě tam neřešíte, nebo aspoň limity. Takže kde ty peníze vezmete? Je to jisté, není to jisté? Nemáte to vyjednané, ale díru tam máte, takže neobviňujte Karla Havlíčka. To je vaše práce, vy jste ministr financí, vy máte přijít s řešeními. A kdybyste chodil na rozpočtové výbory tak, jako jsem chodila já, nebo aspoň tak, jako jsem chodila já jako ministryně financí - vás jsem tam dlouho neviděla - tak byste slyšel argumentaci, která zaznívala od zástupců jak Národní rozpočtové rady, tak i na dotazy reagovali experti Ministerstva financí, že většina toho úroku, těch úroků nebo té potřebné částky na obsluhu státního dluhu je za dluhy let 2022 a 2023, protože tam samozřejmě nám narostly obrovsky i úrokové sazby. Takže prosím ano, samozřejmě jsou tam některé dlouhodobé dluhopisy, nebudu to zastírat, ale padlo tam jednoznačně, že ta většina se vytváří tady v roce 2022 a 2023.

A vaše kritika nebo oznámení tady - nevím, jak bych to nazvala správně - střednědobého výhledu rozpočtů vlád Andreje Babiše. No, tak si to porovnejme. Váš rozpočet a deficit na rok 2022 původně, pokud se nepletu, byl 280 miliard, výsledek: 375 miliard. Náš návrh rozpočtu na rok 2022 byl 376,6 miliardy. Dobře, tak tu 1,6 miliardy vám uznám, v tom jste lepší, 1,6 miliardy. A to jsme neměli takové inflační příjmy. Neměli jsme takové příjmy, se kterými vy můžete v těch svých plánovaných rozpočtech počítat.

A plán konsolidace? Byli jste to vy, kteří jste se bili v prsa, jak to máte vymyšlené. Já si pamatuji, jak jste říkali: My jsme navrhli škrty za 80 miliard, myslím, že to bylo k rozpočtu 2021, pokud se dobře pamatuji. Proč jste je neprovedli, když jste se dostali k moci? No, protože jste sahali do mandatorních výdajů. A dneska dobře víte, že to bylo jenom PR, tak, jako je PR celá vaše rozpočtová politika. Takže my jsme plánovali samozřejmě nějaké rozpočty v rámci reality, která byla, v rámci rozpočtu. My jsme nemohli počítat, a vůbec ani tušit, jaká bude obrovská inflace, jak se to všechno utrhne ze řetězu. Ale nevidím žádný plán konsolidace - zase slib, zase slib, za mě nereálný slib, absolutně nereálný. Když jsem viděla návrhy Národní ekonomické rady vlády, každý z těch bodů má ambici zaplnit Václavské náměstí, každý z nich v této krizi. Návrhy, které tam jsou - 70 miliard. Už jsme slyšeli: 100 miliard poškrtáme, teď 70 miliard zkonsolidujeme. Nemáte tam ani čárku.

A já vám přečtu, když se tak rád zaštiťujete panem Hamplem a jeho rozpočtovou lobotomií, tak já vám budu citovat teď z poslední zprávy Národní rozpočtové rady. Cituji k rozpočtu: "Národní rozpočtová rada poznamenává, že nelze upřednostňovat dosažení formálně příznivějších deficitů státního rozpočtu za cenu vědomé nereálnosti jeho obsahu, protože to je v rozporu se smyslem a cílem samotného procesu rozpočtování." Takže je potřeba opravdu to číst, když se na ně tak často odvoláváte, nevybírat si jenom slova toho, kdo vám vyhovuje.

Říkáte: Ano, legislativu těch dvou daní jsme zvládli, pan prezident to podepsal, a vidíte, vy jste říkali, že nebude. Za jakou cenu? Za jakou cenu jste to zvládli? Za cenu pozměňovacího návrhu k daňovému balíčku, za cenu legislativní nouze, za cenu toho, že jste škrtli jakoukoliv debatu, jakoukoliv diskusi, jakoukoliv legitimní cestu k dosažení těchto návrhů, logicky. Nevymlouvejte se na čas, já jsem vám nabízela zkrácení lhůt. Pokud si vzpomínám, za poslední dobu jsem žádné zkrácení lhůt tady nevetovala. Prostě snažíme se vám v tomto směru vyjít vstříc, ale vy byste museli jít s kůží na trh a ukázat, jak to vlastně celé je. A to se vám nechtělo, takže jste to radši zaobalili do tohoto kabátu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP