(11.20 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Neříkejte, že jste zastropovali cenu u výrobců. Vy jste zavedli odvod z cenových stropů, to je zásadní rozdíl. Kdybyste zastropovali cenu u výrobců, jak jsme to říkali my od února letošního roku, tak jsme dneska byli jinde a nemuseli jsme tak dramaticky z daní nás všech kompenzovat obchodníkům.

No a novinové titulky, o kterých mluvíte, že jsme tady četli - nevím, o jakých mluvíte, pomoc Německa je naprosto reálná. Co jste udělali jako české předsednictví, aby se tady nevytvářel takovýto nerovný konkurenční tlak na naše firmy, které nebudou schopny tomu konkurovat, aby se tady nevytvářela takováto soutěživá hra mezi jednotlivými zeměmi? No, já nevidím vůbec nic.

A když už tedy hovoříte o plánech konsolidace, tak já vám připomenu programové prohlášení vlády, boj s šedou ekonomikou. Začali jste tím, že jste zrušili EET. To teď ode mě uslyšíte pokaždé, když se postavím k tomuto mikrofonu. Pokaždé ode mě uslyšíte, že jste zrušili EET, až do konce vašich dnů, myslím politických. Co se týče dalších věcí, zdanění neřestí. Pořád připomínám: jak jste vůbec mohli uvažovat o snížení daně z hazardu? Kde máte zvýšení efektivity veřejné správy? Dnes mám pocit, že je vláda - a jak jsem včera říkala, máte tam systemizaci, my se na ni podíváme na stínové vládě a budeme vás i veřejnost informovat, jak jste krásně rychle uchopili - na to jste rychlí a operativní - tu novelu, kterou jste včera protlačili přes odpor a přes veto prezidenta republiky. Myslím novelu zákona o státní službě, postupnou digitalizaci a tak dále. Jak jste využili...

Vy mi tady vyčítáte už poněkolikáté digitální daň. Dobře, ať vám něco uznám, ano, prošla naší vládou, byla po prvním čtení a byla v rozpočtu. Kéž byste vy to měl tak daleko s těmi daněmi, to se vám nepodařilo. Bylo to 2,5 miliardy. Stojí vám to za to, i po těch dvou letech to pořád opakovat. Ale já jsem alespoň něco pro to udělala. Já jsem se alespoň snažila vytvořit nějaký tlak, alespoň tímto národním řešením, o kterém se debatovalo, velvyslanec Spojených států byl za mnou kvůli tomu několikrát a tak dále, že to není možné, že musíme mít globální řešení.

Jak vy jste využil předsednictví? Když jsem se vás na to ptala nedávno v diskusním pořadu, řekl jste: Vždyť to je jenom miliarda. Vy vždycky hodíte nějaké číslo, tu 70 miliard, tu miliardu. Ale práci, práci chceme vidět, poctivou práci. Evropské předsednictví - to, že tlačíte na nějaké evropské řešení, to, že ty firmy, které tady přes deset let podnikají, konečně začnou platit nějaké daně na rozdíl od těch českých, které platit musí - takže vy jste neudělal pro to nic. Já jsem hrdá, že jsem se alespoň snažila tlak tady na tyto firmy vytvořit a ty 2,5 miliardy, co mi vyčítáte, tak s tím já tedy klidně mohu žít, protože ty, i kdyby se nevybraly - my jsme je potom z návrhu rozpočtu samozřejmě vyndali - kdyby se nevybraly, tak by rozpočet neohrozily na rozdíl od těch vašich 150 miliard.

A úplně poslední třešničkou na dortu, kterou jste ve svém projevu měl, je Modernizační fond, on se k tomu určitě vrátí zase Richard Brabec. Ale místo abyste reagoval - na toto jste opravdu mistr, jak otočit svůj problém, zpátky to vrátit na hřiště protihráče, takže já vám to zase kopnu zpátky do vaší části hřiště. Já říkám, vy tady upozorňujete na náš vládní a poslanecký návrh. No ano, my jsme si byli vědomi, že potřebujeme legislativu. Kolikrát jste ho tady shodili. Vyřadili jste vládní návrh a náš návrh, který tady byl, který jsme dokonce dali jako mimořádné body, a myslím si, že jsme to zařadili i tehdy do té mimořádné schůze - Richard Brabec kývá - tak jste ho tady odmítli, odmítli jste se o tom bavit. A dnes se ptáte, co my jsme pro to udělali? Ne, my se ptáme vás, co jste pro to udělal. Vy se nám budete zodpovídat, Poslanecké sněmovně, kde jste si a na základě čeho namaloval 50 miliard do státního rozpočtu. Tak a čekám odpovědi. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Vaše vystoupení, paní předsedkyně, vyvolalo faktickou poznámku, kterou má pan poslanec Munzar. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, paní předsedající. Dobré dopoledne, dámy a pánové. Musím reagovat na paní poslankyni Schillerovou, vaším prostřednictvím, která tady srovnávala návrhy rozpočtu na rok 2022, respektive návrhy velikosti deficitů původně vaší vlády ve výši 376,6 miliard a po úpravách naší vlády 375 miliard. No, musíme si uvědomit jednu zásadní věc. Vy jste ten deficit navrhovali ještě v době, kdy nebyla ani zmínka o válce na Ukrajině, nemusely se řešit hospodářské důsledky právě války na Ukrajině, ekonomické a energetické krize vyvolané touto válkou. Musím tady říct jednu věc, že těch 370 miliard už je reakce na tu válku, už obsahuje plošnou a cílenou pomoc, tu kombinaci, o které se tady dlouze bavíme. Takže srovnáváte nesrovnatelné a spíš to vypovídá něco o vašem přístupu k veřejným financím než o našem. Vy tady na jednu stranu kritizujete malé úspory, to, že vláda nešetří, ale když se podívám na valnou většinu vašich pozměňovacích návrhů, tak to nejsou pozměňovací návrhy, které by hledaly neefektivní výdaje a nahrazovaly by je efektivnějšími, například pomocí. Většina vašich pozměňovacích návrhů až na malé výjimky jde na úkor vládní rozpočtové rezervy.

Vy jste tady v prvním vystoupení řekla, že rozpočet je nástroj hospodářské politiky. Ano, a největším problémem hospodářské politiky je inflace. To není jen o růstu cen, to je o znehodnocování hodnoty měny a hodnoty úspor. Proti inflaci se bojuje restriktivní, zejména monetární politikou, kterou vy jste tady kritizovali, ale vláda také musí vyvažovat, aby neměla moc expanzivní fiskální politiku, aby se neroztáčela kola inflace, a vy svými vystoupeními... (Předsedající: Čas, pane poslanče.) ... jenom dokončím větu. vy svými vystoupeními vyzýváte vládu jenom k expanzivní fiskální politice.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Protože už neeviduji žádnou přihlášku s přednostním právem, v rozpravě pokračují poslanci, kteří jsou na tabuli. Jako první je pan Richard Brabec, připraví se pan Kolovratník.

Než dám panu poslanci slovo, načtu ještě jednu omluvu. Od 10.30 do 11.30 ze zdravotních důvodů se omlouvá pan Jan Richter.

Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, já si neodpustím jenom takové drobné popíchnutí. Ale možná že bylo to slovíčko zvoleno jenom náhodou, protože pan ministr financí Stanjura říkal, když tady náhodou vidím pana poslance Brabce... No, kdybyste chodil častěji, viděl byste mě častěji, protože já jsem tady skoro furt. Ale chápu, že ministr samozřejmě nechodí tak často jako řadový poslanec, nemůže chodit, i když já jsem tady samozřejmě ze své pozice byl poměrně často.

Vy jste hovořil, pane ministře, i o tom... (Přichází ministr Stanjura a říká, že se náhodou dívá.) Náhodou se dívám - tak to se omlouvám, pokud jste se náhodou díval, to vás ctí, že jste se na mě dokonce i podíval. Vy jste říkal také - a to byl taky trošku předmět naší debaty tenkrát ohledně toho, jak dopadneme s plynem. Já jsem tedy nemluvil úplně o konci roku, jestli si to dobře pamatuji, já jsem mluvil do jara. My jsme si dokonce řekli, jestli je to skutečně do jara. Vy jste myslím hovořil o konci dubna, že si to řekneme, takže řekneme si to na konci dubna. Zatím nám pomáhá relativně teplá zima. Já si opravdu žádnou krizi nepřeji, abych nakonec tu pravdu měl já, protože tady určitě nejsme ve sporu, že to, co je ve hře, daleko přesahuje jakékoliv politické rozdíly, protože ve hře je samozřejmě tato země, tato ekonomika a ekonomika nejprůmyslovější země v rámci Evropské unie, pokud jde o podíl HDP z průmyslu. Takže vy jste také hovořil o tom, že vláda nebude vypínat žádné podniky - no, ony by se, pane ministře, vypnuly samy, respektive vypnuli by je jejich majitelé nebo by je postupně omezovali, asi to nebylo na vládě, a obávám se, že nějaký trend už tady vidíme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP