(17.00 hodin)
(pokračuje Jan Skopeček)

Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se zatím přihlásil s přednostním právem pan poslanec Jakob, a já ho prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, v tuto chvíli projednáváme střednědobý výhled státního rozpočtu na léta 2024 a 2025 a já se přiznám, že se mi ten výhled nelíbí. V těch příštích letech jsou salda následující: v roce 2024 280 miliard, v roce 2025 260 miliard. To jsou čísla alarmující. Je ovšem potřeba zdůraznit, že výhled popisuje současný stav fakticky tak, jaká je skutečnost, tedy bez jakýchkoliv opatření, která by situaci zlepšila.

Proto budiž pro nás tento výhled jakýmsi mementem, vykřičníkem, motivací pro změnu. Vítám, že koalice bere tuto situaci vážně. Zabývá se návrhy NERVu, vznikla skupina, která je - ty návrhy NERVu, ale i celou řadu dalších návrhů - aktivně projednává. Cíl je samozřejmě jasný - snížení strukturálního deficitu. Dovolte mi, abych odcitoval část usnesení, červnového usnesení předsednictva TOP 09, cituji: "Předsednictvo TOP 09 považuje za naprosto nezbytné, aby byla vládou přijata strategie konsolidace veřejných financí, která bude směřovat k poklesu strukturálního schodku očištěného o vlivy válečného konfliktu na Ukrajině na 1 % HDP v roce 2026. Proto vyzývá koaliční partnery k přípravě komplexního návrhu, který toto zajistí. Zdůrazňuje, že již v roce 2024 musí být uvedeny v účinnost kroky, které začnou deficit snižovat. Odbourání vysokého strukturálního deficitu nesmí být provedeno na úkor postavení střední společenské vrstvy." Toliko část usnesení předsednictva TOP 09 a já jsem velmi rád, že ty kroky, které v něm jsou popsány, byly nastartovány a koalice skutečně jedná.

My budeme rozhodovat o tom, jestli vezmeme ten výhled na vědomí, či nikoliv. Pokud bychom ho nevzali na vědomí, bylo by to sice symbolem, ale nic konkrétního by se tím nezlepšilo. Je potřeba, aby následovaly jasné konkrétní kroky. Jsem přesvědčen, že se budeme muset bavit nejen o výdajové, ale i o příjmové stránce rozpočtu. A tak se nakonec i v těch diskusích děje.

Pevně věřím, že za rok tady budeme projednávat rozpočet na rok 2024, který bude mít výrazně nižší saldo než těch 280 miliard, které jsou uvedeny ve výhledu. V opačném případě bych pro něj nemohl hlasovat. V tuto chvíli jsem připraven hlasovat pro vzetí na vědomí a zároveň jsem připraven všemi silami spolupracovat na tom, aby se výhled nenaplnil a situace byla výrazně pozitivnější, aby se dostálo tomu našemu usnesení, které jsem citoval, a hlavně aby se snížil strukturální deficit rozpočtu, a to zejména s ohledem na budoucí generace. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče. Vaše vystoupení vyvolalo faktickou poznámku, ke které k pultu pozvu pana poslance Volného. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji, pane předsedající. Kolegové, kolegyně, já tady kvituji s povděkem, že pan kolega Jakob je zděšen z toho schodku na rok 2024, 2025 stejně jako my, a dobře si zapamatuji jeho slova, že příští rok pro takový schodek a pro vyšší schodek hlasovat nebude. Dobře si to zapamatuji. A využiji, ještě trošku mám nějaký čas, jenom takové povzdechnutí pro všechny včelaře v této zemi, že po sto třiceti letech příští rok nejspíš přestane vycházet Včelař, časopis Včelař, což je nejstarší periodikum, jedno z nejstarších oborových periodik, a že včelaři nejspíš přestanou léčit na varroázu a včely nám pochcípají. Takže držím palce.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: To byla faktická poznámka. Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Pan poslanec Kolovratník.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Já se hlásím z místa. Musím stručně reagovat na pana předsedu Jakoba. Bylo to hezké, plamenné vyjádření, my jsme si rádi poslechli, jak TOP 09 vyzývá, jaká má TOP 09 usnesení, jak bude pečlivě dbát na to či ono, skoro bych řekl, přátelé, takové hezké svazácké vyjádření to bylo, jak TOP 09 bude dbát na rozpočtovou odpovědnost této koaliční vlády. Ale, kolegyně, kolegové, nezlobte se, my vám to nevěříme. My vám to nemůžeme věřit a já vám povím proč. Během toho plamenného projevu pana předsedy Jakoba jsem si našel rychle na internetu jeden článek z internetu, kde je napsáno: "Ušetříme v rozpočtu 100 miliard, trvá na svém ekonomický expert ODS. ODS podle svého ekonomického experta poslance Jana Skopečka říká, že v rozpočtu na příští rok lze ušetřit až 100 miliard korun. ODS má připravenu sérii kroků a opatření, jako jsou neobsazená tabulková místa, dotace agropotravinářskému komplexu nebo neinvestiční nákupy ministerstev." Přátelé, říjen a listopad nebo přelom října a listopadu 2021, a já se ptám, kolik z toho seznamu loňského, předvolebního, kolik jste jich použili v novelizaci rozpočtu roku 2022 a v návrhu rozpočtu 2023?

Takže já za nás, za opozici, říkám: když slyším, pánové a dámy, vaše vyjádření, když slyším, jak jste nás tady v rezortu dopravy školili a kritizovali za neodpovědnou přípravu střednědobého výhledu v dopravě, tak se ptám, pane ministře financí Stanjuro, prostřednictvím pana předsedajícího, ekonomického experta ODS: kolik z těch opatření, která jste měli na stole před volbami 2021, použijete v konsolidaci státního rozpočtu? A pěkně prosím, mohli bychom je už dnes před hlasováním vidět? Já myslím, že je neuvidíme. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vaše vystoupení vyvolalo faktickou poznámku pana poslance Kučery. (Předsedající hledí do pléna.) Byť jste mě jmenoval, pane poslanče, tak bohužel na vás nemohu reagovat, ale věřím, že tak učiní pan poslanec Kučera. Pane poslanče, máte dvě minuty.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý den, dámy a pánové, děkuji za pěkné svazácké vystoupení mého předřečníka, protože jestli tady někdo je svazák, tak to je můj ctěný kolega Kolovratník. Dámy a pánové, já jsem si jenom lehce, lehce nasčítal ty miliardy, které tady přidávalo hnutí ANO, kromě... tuším, že jenom dneska to bylo 118 miliard, a když jsem spočetl poslední dva měsíce, tak to bylo zhruba 250 miliard. Vy jste tak jako různě k tomu přidali 10 miliard, tam 50 miliard, tam 20 miliard, takže možná nějakých 250 miliard tady bylo přidáno tu tomu, tu onomu, respektive slíbeno. Kdybychom měli dát na sliby hnutí ANO, tak jsme skutečně v pořádném rozpočtovém problému. A mě trošku zarazilo to, že tady můj kolega Kolovratník z hnutí ANO vyzýval k úsporám v rámci potravinářského agrokomplexu. Tam skutečně došlo k nějakým úsporám a byli to právě jeho kolegové, kteří volali po tom, aby to bylo navýšeno. Takže prosím, pane kolego Kolovratníku, udělejte si pořádek ve vlastní straně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Následují dvě faktické poznámky. První v pořadí vystoupí paní poslankyně Ožanová, připraví se pan poslanec Kolovratník. Paní poslankyně, vaše dvě minuty. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP