(17.10 hodin)

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, nevystupovala jsem k rozpočtu, ale tady vystoupit musím. Můj předřečník tady mluvil něco o svazákovi. Víte, při předchozím hlasování hrála roli barva stranické knížky. Když byl zcela stejný pozměňovací návrh, ale protože to podaly holky z ANO, tak jste pro to nemohli zvednout ruku, tak jste to museli opsat, abyste pro to ruku mohli zvednout. A já tady potom dostávám školení o tom, že můj kolega je svazák. Já teda nevím, jestli to stihl vzhledem k věku, domnívám se, že úplně ne. Tak prosím vás, nepoužívejme tato silná slova, když u vás hraje barva stranické legitimace při hlasování o rozpočtu opravdu roli. Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Řeči o svazácích tady zazněly dříve. Nicméně další v pořadí s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Kolovratník.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Stihl jsem jen pionýra, svazáka už ne. Ale to není podstatné pro tuto debatu. Víte, my se neposloucháme, anebo se možná nechceme poslouchat. A rozumím kolegům z TOP 09, že nejlepší obrana je útok a vrátit to zpátky na tu protistranu. Ale, pane kolego Kučero a další, co jsem chtěl říct, proč vám nevěříme. Vy zkrátka víc než rok, už od období před volbami 2021, slibujete restrukturalizaci státního rozpočtu, slibujete úsporná opatření, slibujete digitalizaci, slibujete snížení počtu státních úředníků, zhubnutí státu. A co děláte? Jaké jsou vaše kroky? Máte několik ministrů navíc proti předchozí vládě, pár dnů starou novelu služebního zákona, budete mít všechny ty politické náměstky s auty, se služebními řidiči, se sekretariáty. Děláte přesný opak jen proto, aby vaše pětikoalice držela pěkně pohromadě. (Potlesk z lavic ANO.) Takže to je všechno, co chci říct. Děláte opak toho, co jste slíbili před volbami, proto vám nevěříme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Jenom vás poprosím, abyste příště kolegy oslovoval prostřednictvím předsedajícího, pane kolego. A dalšího k faktické poznámce poprosím pana poslance Králíčka. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane místopředsedo, já budu reagovat taky na pana poslance Kučeru. Pane poslanče Kučero, prostřednictvím předsedajícího, když nám tu vyčítáte to rozdávání, tak si sjeďte pozměňovací návrhy v minulosti. Vy byste rozdávali ještě víc. Takže si nejdřív zameťte u sebe, pak nám můžete půjčit koště.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Dobrá. To byla poslední faktická poznámka.

Ještě načtu omluvy. Od 17 hodin se z osobních důvodů omlouvá paní poslankyně Pekarová. Paní poslankyně Malá se omlouvá od 13 hodin do 16.10 z pracovních důvodů, pan poslanec Nacher od 17 hodin z rodinných důvodů a paní poslankyně Marie Pošarová od 15.45 do 16.30 z pracovních důvodů.

Vracíme se zpátky do obecné rozpravy. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající. Vážení páni ministři, dámy a pánové, chtěl bych se vrátit po vzrušené debatě faktických poznámek k tomu, co vlastně projednáváme - střednědobý výhled. Schválili jsme rozpočet na rok 2023. Projednáváme určitý plán vlády, jak to dopadne v roce 2024, 2025. A jaký je výsledek rozpočtově nejodpovědnější vlády v dějinách? Bohužel, součet schodků 2022, 2023, 2024, 2025 je 1 210 miliard korun českých. 1 210 miliard korun českých! Je, bude to rekord pochopitelně. Co vždycky říkali? Neodpovědná Babišova vláda - dva roky covid, pokles HDP o 5 %, bylo to 807 miliard. Takže i při růstu HDP to překonáváte, ale úplně o hodně. Takže jenom co dneska projednáme: 1 210 miliard schodků, pochopitelně kumulovaných za čtyři roky. Tak jenom, ať víme. To, co tady padlo, že takhle to dopadne, když nic neuděláme - no, není to tak úplně. Není to tak úplně, protože když se podívám na ta čísla z toho výhledu, pochopitelně tam se ještě pracuje s rokem 2023, pohled září, kde se předpokládal schodek 280, chápu, byl to schválený rozpočet, tak mimochodem, na rok 2004 plánujete 2 087 miliard výdajů, pozor, což je ale o 135 miliard méně, než je v roce 2023. A já se ptám: Ano, padlo tady to, že snížíme o 70 miliard, a to je málo. Kde je dalších 65? Takže buď poklesnou výdaje o těch 165 - to teda nevím, jak to chcete - nebo narostou příjmy, jestli jsou to nové daně? Anebo naroste schodek. Takže já jenom znovu to číslo: 1 210 miliard.

A zakončím to. Dvě poznámky k tomu, co tady říkali vystupující z TOP 09, pan Jakob říkal. První poznámka je: Nesmí se to stát - to snížení schodku - na úkor střední společenské vrstvy. Myslím, že takhle to zaznělo. Jasně, předpokládám, že to chcete na úkor té nejnižší společenské vrstvy. To je to školné, zrušení slev a tak dále a tak dále. Takže patrně to myslíte takhle.

Druhá poznámka: je celkem symbolické, že TOP 09 plánuje snížení strukturálního schodku na rok 2026, i když už nebude ve vládě. To se plánuje dobře, jo, když už nebudu ve vládě, bude po volbách. Představa, že snížíte o 2 % na 1 %... Jestli si uvědomujete, jaká je výše strukturálního schodku? 1 %, to je 70 miliard, jen tak mimochodem, to je 70 miliard.

Závěr - pochopitelně je to odpovědnost vlády, ale my tím, že to bereme na vědomí, tak říkáme: Ale my s tím nemáme problém. Sněmovna s tím souhlasem bere na vědomí, že takhle to je. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zeptám se, jestli se ještě někdo hlásí do všeobecné rozpravy? Nikoho nevidím, končím tedy všeobecnou rozpravu.

Ptám se na zájem o závěrečná slova. Pan předkladatel? Pan zpravodaj? Není.

Přistoupíme tedy k rozpravě podrobné. Ptám se, kdo se hlásí do rozpravy podrobné? Nikoho nevidím, končím tedy i rozpravu podrobnou.

Půjdeme k hlasování o návrhu usnesení, předpokládám, že zájem o závěrečná slova není ani po uzavření podrobné rozpravy? Čili přejdeme k hlasování o návrhu usnesení.

Poprosím pana zpravodaje, aby nám přece jenom před hlasováním vždycky ten návrh usnesení načetl. Jestli souhlasíte, myslím si, že to nemusíme odhlasovávat, ale hlasovali bychom každé usnesení odděleně, zvlášť. Pane zpravodaji, vždycky vás poprosím jenom o načtení usnesení. (Zpravodaj: Ano.) Zagonguji, protože budeme hlasovat, aby kolegové měli šanci dorazit. Prosím, začněme tím prvním.

 

Poslanec Libor Turek: Ano. To první usnesení by bylo: "Poslanecká sněmovna Parlamentu podle § 4 odst. 5 zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů, rozpočtová pravidla, bere na vědomí Střednědobý výhled státního rozpočtu České republiky na léta 2024 a 2025."

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Než dám hlasovat, tak vás ještě odhlásím, protože jsem zaznamenal zájem o odhlášení. Poprosím vás, abyste se identifikačními kartami opětovně přihlásili. Počet poslanců se pomalu ustálil.

 

Návrh usnesení byl načten.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 133, bylo přihlášeno 149 poslanců, pro hlasovalo 80, proti 64. Návrh byl přijat.

 

Pane poslanče, prosím o návrh dalšího usnesení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP