(17.40 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

Tak jenom bych moc prosila, aby se to zvážilo, a samozřejmě na ten Národní plán obnovy jste mi neodpověděl. Já tu odpověď ani nechci, jenom prosím, snažte se ty výzvy vyhlásit co nejrychleji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Hlásí se do rozpravy pan ministr.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já bych chtěl jenom zareagovat - já to vezmu faktickou.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Faktickou? Tak já vám pustím stopky.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Vzhledem k tomu, že největším problémem vzhledem k existujícímu programu Výstavba byly limity nároků, co je definováno jako sociální bydlení, a vlastně to čerpání bylo velmi nízké, my v těch dvou nových výzvách, ony budou i inkluzivní, takže jestli někdo měl nastaven program na takzvané sociální bydlení, předpokládám, že do těch podmínek, které jsou v jistém směru volnější, neboť - a já věřím, že ta notifikace bude v pořádku, protože další státy v Evropě staví takzvané dostupné bydlení, affordable housing, není to to čistě sociální bydlení, související sociální prací k tomu, takže rozhodně nikdo nevyhodí ty projekty do koše nebo nebude je muset předělávat tak, že by podmínky byly výrazně jiné, neboť ty programy budou ze svého pohledu jednodušší, což by mělo zvýšit atraktivitu. A pak samozřejmě jakékoliv peníze budou k dispozici. Rád je tam pošlu, abych multiplikoval ten zásah v regionech.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, hlásí se ještě někdo do všeobecné rozpravy? Není tomu tak, všeobecnou rozpravu tedy končím.

Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova - pana navrhovatele, ani paní zpravodajky, dobrá, přistoupíme k rozpravě podrobné. Hlásí se někdo do podrobné rozpravy? Není tomu tak, i podrobnou rozpravu končím.

Předpokládám, že ani v tuto chvíli není zájem o závěrečná slova, a přejdeme k hlasování. Já gongem mezitím přivolám kolegy.

Ano, zaznamenal jsem žádost o odhlášení, tak vás všechny odhlásím a poprosím vás, abyste se identifikačními kartami opětovně přihlásili.

 

Než kolegové dorazí, přednesu návrh usnesení, na který paní zpravodajka odkázala v sněmovním materiálu, a návrh usnesení zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schvaluje rozpočet Státního fondu podpory investic na rok 2023 a střednědobý výhled na roky 2024-2025." Zeptám se paní zpravodajky, jestli jsem navrhl usnesení správně? Ano. Myslím si, že počet poslanců se v sále ustálil.

Já tedy zahájím hlasování a ptám se, kdo je pro návrh předneseného usnesení? Ať stiskne tlačítko zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 136, bylo přihlášeno 141 poslanců, pro hlasovalo 140, proti nebyl nikdo. Návrh usnesení byl schválen.

 

Tím jsme se vypořádali s bodem číslo 104 a já projednávání tohoto bodu končím.

Budeme pokračovat bodem číslo

 

105.
Návrh rozpočtu Státního fondu životního prostředí ČR na rok 2023
a střednědobého výhledu SFŽP ČR na roky 2024-2025
/sněmovní tisk 318/

Tento materiál uvede místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí Marian Jurečka, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych uvedl tento sněmovní tisk číslo 318, a tedy návrh rozpočtu Státního fondu životního prostředí na rok 2023 a střednědobý výhled na rok 2024 až 2025. To podstatné, co je obsahem tohoto návrhu, když se podíváme na rok 2023, tak jsou to příjmy Státního fondu životního prostředí ve výši 32,2 miliardy korun. Největší objem těchto příjmů tvoří příjmy z transferu Evropské investiční banky na financování Modernizačního fondu, to je v objemu 28 miliard korun. Dále se jedná o příjmy ze státního rozpočtu z kapitoly 315 Ministerstva životního prostředí na realizaci Národního plánu obnovy ve výši 720 milionů korun.

Z kapitoly 315 Ministerstva životního prostředí počítám i s dalším příjmem, a to refundací již vynaložených nákladů Státního fondu životního prostředí ve výši 1,3 miliardy korun. Jedná se zejména o krytí provozních výdajů z technické asistence operačních programů. V neposlední řadě jsou příjmem Státního fondu životního prostředí příjmy vyplývající z legislativy, to znamená poplatky za znečišťování životního prostředí nebo z čerpání přírodních zdrojů, které jsou rozpočtovány ve výši 2 miliardy korun.

Pokud jde o výdaje Státního fondu životního prostředí na rok 2023, ty jsou rozpočtovány ve výši 34,5 miliardy korun a člení se na jednotlivé dotační programy následovně: Výdaje na realizaci projektů v Modernizačním fondu jsou předpokládány v objemu 23 miliard korun. Jedná se zejména o investiční podporu modernizace tepláren a průmyslových podniků, výstavbu fotovoltaických elektráren a v neposlední řadě o financování programu Nová zelená úsporám, včetně Nové zelená úsporám light pro nízkopříjmové domácnosti. Na Národní plán obnovy jsou plánovány výdaje v objemu 6,5 miliardy korun, tedy financování programu Nová zelená úsporám, energetické úspory veřejných budov, dále 3,4 miliardy korun, které budou vyplaceny v rámci národního programu Životní prostředí. Převážně jde o podporu obcím na stavby kanalizací a vodovodů. 361 milionů korun bude poskytnuto prostřednictvím finančního mechanismu Evropského hospodářského prostoru - Projekty adaptace, dále půjčky z prostředků Státního fondu životního prostředí jsou plánovány v objemu 342,2 milionu korun. To je spolufinancování projektu operačního programu Životní prostředí. Výdaje na zastřešující schéma dosahují výše 50 milionů korun. Podpora domovních čistíren odpadních vod, a dále je plánováno vyplacení podpory 44,6 milionu korun pro inovativní finanční nástroje formou revolvingu - půjčky ze zdrojů evropských fondů.

Státní fond životního prostředí dále administruje i projekty, které jsou účetně vedeny v kapitole Ministerstva životního prostředí 315. Pro rok 2023 jsou plánovány výdaje na financování operačního programu Životní prostředí 2014+ a 2021+ v celkové výši 18 miliard korun, tedy kanalizace, vodovody, energetické úspory, projekty na zadržení vody v krajině a podobně. Výdaje operačního programu Spravedlivá transformace ve výši 7 miliard korun, zejména realizace strategických projektů, a výdaje na financování programu Nová zelená úsporám z kapitoly 315 ve výši 2 miliardy korun.

Rozpočtované provozní výdaje Státního fondu životního prostředí na rok 2023 činí 750 milionů korun, to jest 1,2 % celkového plánovaného objemu výdajů administrovaných v roce 2023. Celkový plánovaný objem všech výdajů včetně výdajů Státním fondem životního prostředí administrovaných je tak tedy v roce 2023 predikován ve výši zhruba 60,7 miliardy korun. Součástí rozpočtu Státního fondu životního prostředí na rok 2023 je také návrh střednědobého výhledu, který rozpočtuje příjmy a výdaje v letech 2024 až 2025. Hlavní přímé výdaje budou v rámci Modernizačního fondu, ve kterém je předpokládán každoroční finanční tok okolo 35 miliard korun.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane ministře. Tento sněmovní tisk projednal výbor pro životní prostředí, jehož usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 318/1, a já poprosím, aby se ujal slova zpravodaj výboru pro životní prostředí, pan poslanec Ondřej Babka, informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Ondřej Babka: Pane místopředsedo, děkuji vám za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, my jsme na výboru pro životní prostředí projednali návrh rozpočtu Státního fondu životního prostředí ČR na rok 2023 a jeho střednědobého výhledu na roky 2024 a 2025, je to sněmovní tisk 318, a po odůvodnění ředitele Státního fondu životního prostředí pana Ing. Petra Valdmana a mé zpravodajské zprávě a po rozpravě výbor pro životní prostředí Poslanecké sněmovny za prvé doporučil Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR projednat a schválit sněmovní tisk 318, Návrh rozpočtu Státního fondu životního prostředí ČR na rok 2023 a střednědobého výhledu Státního fondu životního prostředí České republiky na roky 2024 až 2025 v předloženém znění, za druhé pověřil předsedkyni výboru, aby předložila toto usnesení předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, za třetí mě zmocnil jako zpravodaje výboru, abych na schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR přednesl zprávu o výsledcích projednávání návrhu rozpočtu Státního fondu životního prostředí ČR na rok 2023 a jeho střednědobého výhledu na roky 2024 až 2025 ve výboru pro životní prostředí.

To je za mě v tuto chvíli všechno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane zpravodaji.

Zahajuji všeobecnou rozpravu. Ptám se, kdo je pro hlásí do všeobecné rozpravy? Pan poslanec Brabec. Prosím, pane poslanče. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP