(18.30 hodin)
(pokračuje Karel Tureček)

Úmyslně nevkládám další dotační titul, protože na dalších jsme se neshodli, nicméně tady jsme se shodli na těchto dotačních titulech, že jsou poddimenzovány. (Hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, pane poslanče, ale požádám o zklidnění, zvlášť v levé části sálu. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Karel Tureček: Nemám co k tomu dodat, takže prakticky jenom dáváme silnější signál vůči veřejnosti zemědělské, rybářů a hlavně včelařů, o tom jsme tady mluvili, že prakticky žádná vláda od roku 1990 neseškrtala prostředky na včelařství tak drastickým způsobem jako tato, ze 113 milionů na 47 milionů, to znamená o více než 50 %. Takže toto usnesení pak načtu v podrobné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. A poté, co ho načtete v podrobné rozpravě, vás požádám, abyste to dal panu zpravodaji, aby měl ten text k dispozici, až budeme hlasovat, ano? Děkuji vám.

Nyní tedy pan poslanec Oldřich Černý, přihlášený řádně. Prosím.

 

Poslanec Oldřich Černý: Děkuji za slovo opět, pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi také se vyjádřit k projednávaným dotačním programům pro rok 2023. Opět bych chtěl zdůraznit, že prostředky určené na dotační programy jsou v návrhu rozpočtu na rok 2023 o 2,3 miliardy nižší, než byly na rok 2022, kdy činily více jak 5 miliard korun. A k tomu je nutné dodat, že celková potřeba pro rok 2023 stanovená na základě výdajů jednotlivých gesčních odborů činí 6,3 miliardy korun. Národní dotace jsou tedy našim zemědělcům opět kráceny téměř o polovinu, než bylo letos zapotřebí. (Ruch v sále neustává.) Opět jsou naši čeští občané, zemědělští podnikatelé, znevýhodňováni kvůli financování zájmů jednotlivých jiných států. Našim zemědělcům a producentům základních komodit je třeba dotace navýšit, aby byli konkurenceschopní a podporovala se produkce, ne jim ty dotace brát...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, pane poslanče, ale požádám jak u stolku předkladatele a zpravodaje, pane ministře, o ztišení, případně diskusi přeneste do předsálí, tak i v levé části sálu, aby bylo rozumět, co pan poslanec říká. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Oldřich Černý: Hnutí SPD věří, že v nejbližší době dojde k navýšení těchto národních dotací a naši zemědělci budou konkurenceschopní vůči zemědělcům z jiných států Evropské unie. Doufáme, že zvážíte přednesené doprovodné usnesení, které zde bylo mým předřečníkem představeno, které se týká navýšení finančních prostředků pro tyto dotační programy, které hnutí SPD samozřejmě podpoří.

Krácení dotací je krokem, je likvidačním krokem proti našim zemědělcům, nicméně případným neodsouhlasením zde v Poslanecké sněmovně by mohla nastat situace, že zemědělci nedostanou nic, a to zkrátka nemůžeme dopustit. Vzhledem k této situaci tedy hnutí SPD bude pro tento projednávaný sněmovní tisk hlasovat, i když s krácením dotací opravdu nesouhlasíme. Důvodem je to, aby opět naši zemědělci, kteří nás živí, dostali alespoň nějakou podporu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. Nyní řádně přihlášený pan poslanec Kott. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji pěkně za slovo, pane místopředsedo. Jenom ve stručnosti bych se chtěl pozastavit ještě nad jednou záležitostí, která zde úplně nepadla. Máme zde novou společnou zemědělskou politiku, která přináší pro zemědělské podniky - a nerozděluje, jestli jsou to malé, střední nebo velké - významné zatížení jenom v tom, že bude zapotřebí snížit spotřebu hnojiv, chemických prostředků. Nastala zde nová pravidla na protierozní opatření, kde velká část České republiky se dostává na ohrožené území, kde se bude muset začít řešit nová struktura plodin, nový přístup k ozelenění a další záležitosti, které samozřejmě povedou ke snížení produkce.

Dále se zde rozšířila významně ochranná pásma vodních zdrojů, ať už (jsou) to podzemní nebo povrchové vody, a i zde jsou významná omezení pro zemědělské podniky hospodařící v těchto územích. Z toho důvodu se přimlouvám za to, aby doprovodné usnesení tak, jak ho přednesl kolega Tureček, bylo přijato, protože jestli se bavíme o tom, že dneska jsou zemědělské podniky v kondici relativně dobré, tak do nadcházejícího období budou vstupovat s poměrně významným handicapem a myslím si, že nikdo z nás by si nepřál to, aby zde snížení produkce nastalo razantně. A už jsme se tady bavili o tom, že ne všechny zemědělské plodiny se vyvážejí a soběstačnost České republiky jak ve výrobě komodit rostlinného původu, tak živočišného původu, je někde na hraně a někde významně pod hranou.

Takže ještě jednou vás žádám o podporu doprovodného usnesení, které načetl kolega Karel Tureček. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: A já vám také děkuji, pane poslanče. Ptám se, zda někdo další se ještě hlásíte do všeobecné rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím, v tom případě končím všeobecnou rozpravu.

Ptám se pana ministra, pana zpravodaje, zda chcete závěrečné slovo? Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula: Děkuji za slovo. Jenom krátce, usnesení zemědělského výboru beru za své a budu ho, řeknu, se snažit maximálně naplnit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Pan zpravodaj před otevřením podrobné rozpravy? Prosím, vaše závěrečné slovo.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo. Snad pouze krátce k návrhu usnesení, který tady předložil pan kolega Tureček. Není totožný ten návrh, výrazně se liší v jedné věci - návrh zemědělského výboru se obrací přímo na ministra a říká, kde ty finanční prostředky vzít, že je třeba je vzít z kapitoly 329 Ministerstva zemědělství z nespotřebovaných výdajů, kdežto návrh, který předkládá pan kolega Tureček, neříká, kde ty prostředky vzít. To si myslím, že je významný rozdíl, a proto pro něj hlasovat nemůžu, pro tento návrh.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní tedy přistoupíme k rozpravě podrobné. Nejprve tedy eviduji přihlášku pana poslance Turečka. Prosím.

 

Poslanec Karel Tureček: Kolegyně a kolegové, nemůžu souhlasit s tím, co říká tady kolega Bendl. A já vám to tedy usnadním, hlavně kolegům poslancům, například Smetanovi, Kučerovi, prostřednictvím pana předsedajícího, nakonec i Bendlovi a dalším z vládního tábora, kteří jste pro to hlasovali, tak požádám, aby bylo odděleně hlasováno o bodu 1 a o bodu 2. U bodu 1 přiznávám, že tam se to úplně stoprocentně nekryje s tím zemědělským výborem, kdy prakticky dáváme a žádáme vládu, kdežto zemědělský výbor požádal ministra zemědělství, nicméně ten bod 2 je identický, jenom prakticky pod "Poslanecká sněmovna doporučuje vládě", zatímco zemědělský výbor doporučil ministrovi zemědělství. Kde se to vezme, kde to vláda sebere, je čistě v kompetenci ministra a vlády České republiky.

Takže já to zopakuji: "Poslanecká sněmovna" - je to vloženo do systému pod číslem 1696 - "Poslanecká sněmovna za prvé" - první usnesení, první hlasování - "žádá vládu, aby v průběhu roku navýšila rozpočet kapitoly 329 Ministerstva zemědělství na posílení podkapitoly národních dotačních programů do zemědělství." A druhé hlasování by bylo: "Poslanecká sněmovna doporučuje vládě, aby v rámci kapitoly 329 Ministerstva zemědělství" - takže v rámci kapitoly 329 Ministerstva zemědělství a podkapitoly národních dotačních programů do zemědělství - "v průběhu roku 2023 přednostně navýšila finanční prostředky." A teď máme za prvé na dotační program 1d Podpora včelařství, za druhé na dotační program 3 Podpora ozdravování polních a speciálních plodin, za třetí na dotační program 8 Nákazový fond, za čtvrté na dotační program 15 Podpora mimoprodukčních funkcích rybníků, za páté na dotační program 17 Podpora mimoprodukčních funkcí rybářských revírů a, za šesté na dotační program 20 Zlepšení životních podmínek v chovu hospodářských zvířat. Ať zemědělská veřejnost vidí kontinuitu mezi způsobem hlasování vládních poslanců na zemědělském výboru a na plénu v Poslanecké sněmovně. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP