(18.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Požádám pana zpravodaje, aby si poznamenal oddělené hlasování u vašeho návrhu doprovodného usnesení.

Nyní tedy řádně přihlášený pan poslanec Kučera v podrobné rozpravě. Prosím.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý den, dámy a pánové. Chtěl bych říct, že je mi velmi líto vystoupení mého kolegy, pana poslance Turečka, protože jeho vystoupení, respektive jeho návrh, považuji za faul. My jsme do této chvíle, do dnešního dne vždy se snažili najít na zemědělském výboru vzájemný kompromis a veškeré návrhy jsme vždy spolu předjednali, bavili jsme se o nich jak na platformách zemědělského výboru, tak na platformách i méně formálních. Dnes jsme poprvé tady postaveni před hlasování, poprvé od doby vzniku této nové Sněmovny jsme tady vystaveni hlasování, které není v rámci zemědělského výboru ani na žádné jeho platformě předjednáno. Považuji to za velký faul, považuji to za nefér, a samozřejmě věřím, že to byl ojedinělý krok, který se prostě už dále nebude opakovat. To, že to usnesení není totožné s usnesením zemědělského výboru, to, že nechceme zavazovat vládu České republiky, respektive ministra, konkrétním opatřením, hlasováním Sněmovny, to tady zmínil kolega Bendl. Ale co já považuju za faul, je to, že jsme o tomhletom bodu společně nejednali. Prostě, pane kolego Turečku, prostřednictvím pana předsedajícího, tohleto se za celý rok v zemědělském výboru nestalo a je mi to líto.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Eviduji faktickou poznámku pana poslance Davida Pražáka. Pane poslanče Turečku, vy se hlásíte řádně? (Ne, s faktickou.) Pochopil jsem, s faktickou také. Nyní tedy pan poslanec David Pražák.

 

Poslanec David Pražák: Jenom na upřesnění, my nechceme nic jiného a neděláme to kvůli ničemu jinému, abychom pomohli panu ministru zemědělství získat peníze z Ministerstva financí, jestli vám to, pánové, nedošlo. To, že jste hlasovali proti i u toho usnesení doprovodného u rozpočtu České republiky, kde jediný, kdo na to měl s prominutím koule, byl pan Smetana, pan Vlček, pan předseda rozpočtového výboru Bernard, kteří hlasovali pro, a ještě někteří ostatní, a ostatní jste se zdrželi, za to já nemůžu. My nechceme nic jiného než pomoct Ministerstvu zemědělství, zemědělcům, včelařům, rybářům a myslivcům, kterým se bohužel musely pokrátit finanční prostředky. Jestli vám toto usnesení připadá jako faul, tak to běžte říct těm lidem. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní faktická poznámka pana poslance Turečka a potom pan ministr s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Karel Tureček: Faktická poznámka se týká porušení nějakých dohod. Pane poslanče Kučero, prostřednictvím pana předsedajícího, právě proto já se striktně držím té dohody šesti okruhů, kterou jsme uzavřeli společně na zemědělském výboru, a nedávám ty okruhy, které jsem navrhoval, a neprošly. Kdybych nedodržel dohodu ze zemědělského výboru, tak bych tam dal i dotační titul 13. Nedávám ho tam, abych držel striktně dohodu ze zemědělského výboru. A je to hlavně váš faul vládních poslanců, jestli pro toto nebudete hlasovat, vůči zemědělcům a dalším, rybářům a hlavně těm včelařům. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní faktická poznámka pana ministra Mariana Jurečky. Vaše dvě minuty. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuju. Já se moc omlouvám, když pozoruji tady tu přestřelku, já se nepamatuju, že by nějaké usnesení pomohlo zajistit finanční prostředky do kapitoly nějakého rezortu. A to říkám jako člověk, který tu práci dělá šest let. Fakt si neslibujme od žádného usnesení, i když jsem byl v koalici nebo v opozici, to je věc ministra. Myslím si, že ministr jasně řekl, a opakovaně, i veřejně, že má ambici, aby dokázal, pokud to půjde, z nespotřebovaných nároků, z možných zdrojů, případně jeho rezortních organizací posílit ty rozpočty. A fakt jako upřímně nerozumím tomu, že si tady někdo myslí, že tady usnesení, které Sněmovna přijme, bude znamenat nějakou záruku, že se naplní rozpočtová kapitola Ministerstva zemědělství. To jste fakt tak naivní?

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vaše vystoupení vyvolalo další dvě faktické poznámky. Nejprve vystoupí pan poslanec David Pražák, poté pan poslanec Robert Králíček. Prosím.

 

Poslanec David Pražák: Děkuju. Já jen, protože pan ministr pospíchá, že musí odejít ze sálu, mě to trošku mrzí od něho, konkrétně od pana ministra Jurečky, bývalého ministra zemědělství, že toto musí. Ano, možná jsem tak naivní. Myslel jsem si, že pomůžeme ministru zemědělství. Omlouvám se za to, vážení kolegové ze zemědělské veřejnosti. Pojďte tedy hlasovat a pojďte jim ukázat, že jim nechcete pomoct. O nic jiného nejde. Pojďte hlasovat, není co řešit.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Poprosím, všichni dostanete slovo, ale dodržujte pořadí, jak jste přihlášeni. Nyní tedy pan poslanec Robert Králíček s faktickou poznámkou a potom další. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Robert Králíček: Mě překvapuje to, co říká pan stínový ministr zemědělství Jurečka. On sám tady navrhoval několik usnesení a bil se za ně v době covidu. A teď říká, že jsou k ničemu? Kdy to prozřel? No jasně, v minulém volebním období byl v opozici, tak je navrhoval jak na běžícím pásu, a teď, když je ve vládě, mu najednou vadí. Ale proč je navrhujete i vy? Tak se pojďme dohodnout, že žádná doprovodná usnesení nebudou, ani na výborech, ani na plénu, když jsou k ničemu. Vždyť vy tady popíráte fungování Sněmovny. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní řádně přihlášený pan poslanec Tureček s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Karel Tureček: Děkuji. Kolegyně, kolegové, to je směšné. Když pan kolega Jurečka v letech 2013 až 2017 byl ministrem zemědělství, tak mu tato usnesení nevadila, dokonce je podporoval jako ministr zemědělství. Nevím, z titulu ministra práce a sociálních věcí jako nepodporuje? Ale je to tak: 2015, 2016 totožná usnesení byla přijímána.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Pro pořádek ještě požádám v podrobné rozpravě pana zpravodaje, aby odkázal na usnesení výborů a případné doprovodné usnesení, abychom potom o něm mohli dát hlasovat. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo, pane předsedající. Procedura bude následující. Nejprve bychom hlasovali o usnesení zemědělského výboru týkajícím se dotačních programů jako celku a následně bychom hlasovali o doprovodném usnesení dvojím hlasováním, které tady přednesl pan kolega Tureček, nejprve o části 1 doprovodného usnesení, poté o části 2.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: A poté bychom měli hlasovat také o doprovodném usnesení zemědělského výboru. (Zpravodaj: Ne.) Ne?

 

Poslanec Petr Bendl: To usnesení nebylo odesíláno Poslanecké sněmovně. Já jsem jenom jako zpravodaj seznámil Poslaneckou sněmovnu s tím, že jsme přijali doprovodné usnesení obracející se na ministra zemědělství.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. Tedy hlavní usnesení zemědělského výboru a poté dvě doprovodná usnesení, jak byla načtena. (Ano.) Dobře. Děkuji vám.

Ptám se, zda někdo další se ještě hlásí v podrobné rozpravě? Žádnou přihlášku nevidím. V tom případě končím podrobnou rozpravu.

Ptám se, zda v tento moment chcete závěrečná slova ještě, pane ministře, pane zpravodaji? Není tomu tak.

Nyní vás tedy požádám, pane zpravodaji, abyste nás provedl touto procedurou. Prosím.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo. "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schvaluje" - tady by mělo být usnesení schvaluje - "návrh dotačních programů zemědělství pro rok 2023 poskytovaných podle § 1 § 2 a § 2d zákona 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů."

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ano, tak zní návrh usnesení.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 140, přihlášeno je 133 poslankyň a poslanců, pro návrh 125, proti nikdo. S tímto usnesením byl vysloven souhlas. Prosím, pokračujte. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP