(11.10 hodin)

 

Poslanec Radek Vondráček: Já už budu stručný, citáty už jsem všechny přečetl. Závěr tedy je, že tento zákon by neměl být projednáván ve stavu legislativní nouze, je to normální legislativní návrh. Ty možnosti byly dvojí, jednak zajistit si široký konsenzus na úrovni ústavní většiny - já myslím, že i to by nebyl problém, kdyby většina komunikovala s parlamentní menšinou, případně se to mohlo řešit standardním legislativním procesem při maximálním zkrácení lhůt - i to jsme tady měli, i na to jsme přistoupili a není to tak dávno, jsou to snad dva týdny. Ani jedno z toho pan ministr neudělal, neinicioval. Já jsem tady už od něj zažil při jednání o důvěře vládě, že nestojí o naše hlasy, včera nám řekl, že vlastně jakákoli usnesení Poslanecké sněmovny jsou k ničemu a že jsme naivní, takže nám vlastně řekl, že celý Parlament je k ničemu.

Tak já bych chtěl panu ministrovi říct, že Parlament není k ničemu. Parlament je od toho, aby se dodržovaly procedury, protože když se ty procedury nebudou dodržovat, tak to znamená, že celý legislativní proces včetně zákona, jak je přijat, nemá dostatečnou legitimitu, a ztrácí to účinnost. To znamená, já si nemyslím, že bychom u tohoto návrhu zákona končili u Ústavního soudu, protože je to v podstatě dobrý záměr, který podporujeme, ale procesně jste to naprosto nezvládl, pane ministře. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S faktickou poznámkou chce reagovat pan ministr Jurečka. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Vážený pane kolego poslanče Vondráčku, prostřednictvím paní předsedající, já se musím zásadně ohradit. Nejsme na vašem twitterovém účtu, abyste tam mohl sdílet nějaké nepravdivé věci několik dnů a potom je stahovat. A nepřekrucujte věci, které jsem tady nikdy ve Sněmovně neřekl. Já jsem nikdy neřekl, že Parlament je k ničemu. Jestli jste tohle někde četl, já vás žádám, v budoucnu doložte toto tvrzení, co jste před chvílí tady na mikrofon veřejně řekl. Nikdy jsem neřekl, nikdy jsem to neřekl ani ve vztahu obecně k usnesením této Sněmovny nebo Senátu, řekl jsem to včera v debatě přímo ke kontextu toho, zdali usnesení doprovodné zajistí finanční prostředky pro nějakou konkrétní věc. Takto jsem to řekl. Prosím, nevytrhujte věci z kontextu, já si Sněmovny, Senátu, obou komor Parlamentu vážím a takto se k nim vždycky chovám, na rozdíl od toho, co jste tady včera pojmenoval, že váš pan předseda tady nebyl, pekl vánočku - dneska nevím, jestli peče něco jiného, ale bohužel tady opět není.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S faktickou poznámkou nyní vystoupí pan poslanec Vondráček.

 

Poslanec Radek Vondráček: Myslím si, že tato debata není hodna mě, není hodna této Sněmovny. Já bych vás poprosil, dejte si týden pauzu od Twitteru, už vám to opravdu leze na mozek. (Ozývá se smích a potlesk poslanců ANO.) Začněme se chovat tak, jak se k sobě mají lidé chovat ve Sněmovně. Vy jste dezinterpretoval to, co jsem tady říkal já před minutou. Já jsem nějakým způsobem interpretoval vaše chování, jak jste se choval včera, takže nebudeme se tady chytat za slovíčko. Vy jste nám tady prostě řekl - nevím, co všechno je na záznamu, co není - jak jsme naivní a že vlastně usnesení Poslanecké sněmovny jsou k ničemu. To jste tady řekl, a ne, že ne. A už bychom mohli pokročit spíš k nějakým reálným argumentům a v té debatě se posunout. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní předsedkyně Schillerová s faktickou poznámkou.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Pane ministře, prosím vás - děkuji, já navážu na svého kolegu ctěného Radka Vondráčka. Já jsem ráda, že patříte k více než 800 tisícům sledujících na všech sociálních sítích našeho pana předsedu. (Potlesk poslanců ANO.) Jenom vám tu informaci upřesním. Pan předseda tu vánočku pekl v 7 hodin ráno a pak se věnoval dalším úkolům, tady byl řádně omluven a vypárován.

Nicméně neodvádějme pozornost od merita věci. Vy jste se nevyjádřil k argumentům, které tady vypíchl a vysvětlil jasně můj kolega Radek Vondráček, proč je tento důležitý zákon pro lidi předkládán ve stavu legislativní nouze. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy vystoupí paní místopředsedkyně Olga Richterová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za slovo. Já sem nejdu k debatě o vánočce, ale jdu sem skutečně se zastat toho zákona, protože jde o oblast, které se dlouhodobě věnuju. A vážení kolegové z hnutí ANO, v minulosti tam prostě zůstala spousta problémů, které my nyní musíme napravovat, protože právě třeba funkční příspěvek na bydlení je něco, co je nezbytně nutné, a zlepšení, která ten návrh obsahuje, zlepšení například pro jednočlenné domácnosti čili často pro domácnosti osamělých seniorů a seniorek, nebo napravení nerovné situace pro Pražany, kdy vlastně doteď platí pravidla, která rozlišují situaci domácností, které potřebují pomoc skrze příspěvek na bydlení v Praze a v jiných částech republiky a je tam nerovnost, tak třeba to se napravuje. Stejně tak samozřejmě přídavek na dítě je něco, co dlouhodobě diskutujeme, já to považuji dlouhodobě za důležité a jsem ráda, byť samozřejmě si umím představit, že by to mohlo být i větší navýšení, že jsme se shodli, že tam bude pro třeba rodinu se dvěma dětmi navýšení o 400 korun ve finále. A co mně ještě přijde důležité, že nám je jasné, kolik věcí tam ještě bude nejspíš potřeba postupně upravovat i do budoucna.

Jenom ještě jednou, abych to shrnula: zůstalo za ty roky, za těch osm let, kdy jste vy byli ve vládě, spousta věcí, které zakládaly nerovnost, byly velmi složité, my nyní zjednodušujeme. Osobně jsem přispěla k zjednodušování právě u příspěvku na bydlení. Velmi si vážím toho, že řada i úředníků a úřednic, kteří dlouho zastávali názor, se postupně přiklánějí k tomu, že to je potřeba zjednodušit, a touhle cestou jsem velmi ráda, že jdeme a že dnes tady můžeme přijmout zákon, který reálně pomůže, pomůže těm konkrétním lidem, kteří potřebují podporu v bydlení, ale stejně tak pomůže a uleví z dlouhodobého hlediska tento náš přístup i přetíženým úřadům. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy faktické poznámky. Nejdříve pan poslanec Nacher a následuje pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já jsem původně nechtěl hovořit k tomuhle bodu, ale vyprovokoval mě k tomu pan ministr. Protože nejsem v této oblasti tak kovaný jako můj kolega Aleš Juchelka třeba, tak jsem chtěl slyšet od pana ministra, jaké jsou důvody, proč to musíme projednávat ve stavu legislativní nouze. Já jsem neslyšel jediný důvod. Pane ministře, běžte na mikrofon a řekněte ty důvody, proč, vy jste to po nás chtěli taky, a místo toho se tady budeme vracet k tomu, kdo jak je přítomen v Poslanecké sněmovně. Tak já připomenu. Vy žádáte o projednání ve stavu legislativní nouze, jste tady jediný ministr a máte tu drzost říkat, kdo tady je nebo není z opozičních poslanců? Já jsem se znovu teď díval do tabulky. Všichni poslanci, co tu nejsou přítomní, jsou vypárováni. Znamená tahle vaše poznámka, že se přestane párovat, nebo k čemu to slouží? K čemu tohleto slouží? Vy, když jste byli v opozici, tak jste vyčítali, že tady nejsou ministři nebo že neodpovídají na vaše otázky. Vy tady nejste, neodpovídáte na otázky, proč to má být ve stavu legislativní nouze - já bych si to fakt rád poslechl, nejsem v takovém detailu - a místo toho se hodnotí přítomnost nebo nepřítomnost opozičních poslanců. To vám přijde normální? Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S další faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Juchelka. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji. Jenom navážu na paní místopředsedkyni Richterovou, vaším prostřednictvím, která tady mluví o nerovnosti a o tom, jakým způsobem se musí strašně napravovat ty křivdy, které se udály u minulé vlády. Vždyť to přece není pravda. Vy jste tady také seděla v minulé Poslanecké sněmovně, mohla jste napravovat úplně stejně pozměňovacími návrhy, jako my teď napravujeme nerovnost například u výpočtu přídavku na děti. Já si pamatuju, že už před třemi měsíci jsem tady měl interpelaci ohledně toho, jakým způsobem se měl přepočítávat normativní náklad na bydlení u počtu obyvatel v obci, poněvadž třeba Teplice, Karviná, které jsou na hranici 50 000, Olomouc, na hranici 100 000 obyvatel, tak jim to dělá problémy, protože se ty normativní náklady vůbec nekryjí s reálným dopadem nákladů na bydlení u jednotlivých občanů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP