(12.00 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano. Další je s faktickou poznámkou paní poslankyně Válková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní předsedkyně. Já jsem chtěla jenom zvednout svůj hlas a podpořit připomínku mého kolegy, pana poslance Juchelky, pokud jde o zdravotně handicapované, pokud jde o apely, které teď vysílala v poslední době Národní rada pro osoby se zdravotním postižením, které zatím nebyly vyslyšeny. Jako bývalá zmocněnkyně vlády pro lidská práva - a protože moje nástupkyně, která se téhle problematice také velmi věnuje, ale nemůže tady být, nemá mandát poslankyně, tak by jistě i ona podpořila ten oprávněný požadavek - kdy v podstatě tím zásahem, a možná, že mi to pan ministr Jurečka vysvětlí a nebudu tak znepokojena, opravdu dochází ke zkrácení počtu hodin, které smí osoby se zdravotním postižením u příslušných specializovaných sociálních pracovníků využít. To je veliká škoda a rezort práce a sociálních věcí na to byl upozorňován včas. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Dobré poledne vám přeji, kolegyně, kolegové. Budeme pokračovat v obecné rozpravě, do které se přihlásil pan ministr.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já si dovolím zareagovat a pak tady také odůvodnit návrh, který jsem si dovolil zde ještě přidat.

Jednak na to, co říkala kolegyně paní poslankyně Válková. Doplním, že to, o čem ona mluvila, není vůbec předmětem novely tohoto zákona. Je to otázka úhradové vyhlášky, která teď má skončené mezirezortní připomínkové kolečko, budeme ji vypořádávat a měli bychom ji v nejbližší době potom vydat. Samozřejmě tam zohledníme i připomínky, které nám přišly tak, aby ta úprava byla rozumná, sociálně citlivá. Takže to chci jenom pro uklidnění, protože to není předmětem tady tohoto. Proto chci paní poslankyni uklidnit, že i úhradová vyhláška bude vydaná včas, aby poskytovatelé, ale i klienti od 1. ledna věděli, jak úhrady budou stanoveny.

Pokud jde o ten tisk, tak jsem si dovolil k němu přidat pozměňovák. Tady objektivně říkám, nemám z toho radost. Svým způsobem také říkám, že se za to i omlouvám ctěným kolegům ze sociálního výboru, protože si dovoluji dát pozměňující návrh, který se týká ještě úpravy částek u pevných paliv, a dávám tady ještě navýšení. Proč to dělám? Protože když jsme připravovali tu novelu, tak jsme vycházeli z dat, které nám poskytl Český statistický úřad, který u pevných paliv hodnotil vývoj za první až třetí kvartál. Nicméně ještě včera po sociálním výboru jsem konzultoval tuto záležitost našeho původního návrhu, který vycházel z tohoto indexu Českého statistického úřadu, ještě s lidmi, kteří teď mají nejaktuálnější data o tom, jak se vyvíjí - a teď řeknu na rovinu - jeden úzký segment skupiny pevných paliv, který není ve své kategorizaci v rámci kódu Českého statistického úřadu, a to jsou především dřevní pelety. U dřevních pelet je vyšší nárůst, než byl původní indexový u Českého statistického úřadu, který byl 38 %. U dřevních pelet vidíme ještě teď i v průběhu října a listopadu, že ten nárůst je tam ještě vyšší. Tento pozměňovací návrh je předkládán z důvodu, abych byl schopen reagovat na situaci u lidí, kteří si vyměnili svůj kotel, nemají kotel na uhlí, ale instalovali si kotle na peletky. Těch domácností není nějaké významné množství, ale zase to není úplně malé množství. Takže prosím o určité pochopení, proč tento pozměňovací návrh načítám. Je to opravdu z důvodu reakce na tuto situaci, která se týká specificky této skupiny. Proto dávám u těchto položek, u těchto částek, kde se řeší započítávání výše u pevných paliv, dávám ještě návrh na zvýšení.

To zvýšení tedy bude na hodnotě 68 % v částkách tak, jak je uvedeno v pozměňovacím návrhu pro počet osob v rodině podle § 7 odst. 5. V případě, že to je domácnost, kde je jedna nebo dvě osoby, to bude 3 571 korun za kalendářní měsíc, u tří osob 4 669 korun, čtyři a více 5 632 korun. Co je podstatné, tak to stále bude ale vázáno celkovým limitem normativu, ten je ještě nad těmito částkami.

Takže toto bylo načteno a pak je tam samozřejmě ještě druhá tabulka, která je potom u bytů uvedených v písmenech A a B. Tam ty částky jsou v případě jedné nebo dvou osob v domácnosti 1 848 korun, u tří 2 411 korun a u čtyř a více 2 979 korun za kalendářní měsíc.

Takže tolik vysvětlení podání tohoto pozměňovacího návrhu. Je to reakce na opravdu poslední data, která jsme neměli v momentě, kdy jsme to předkládali na vládu, já jsem byl ještě navíc bohužel v zahraničí. A ještě včera po jednání sociálního výboru jsme si na to s kolegyněmi a kolegy znovu sedli a probrali jsme specificky pelety. Proto tady tato úprava. Děkuji za pochopení.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, vaše vystoupení vyvolalo faktickou poznámku pana poslance Juchelky, tak ho poprosím, aby se ujal slova. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já jsem ten pozměňovací návrh, pane ministře, četl, my ho podpoříme. Samozřejmě že to, co tady říkáte, má svou logiku, akorát že my všichni ostatní jsme byli tlačeni výborem pro sociální politiku k tomu, abychom pozměňovací návrhy dali včas, aby se k nim mohlo vaše ministerstvo vyjádřit. A rozumím tady tomu, akorát historicky ve světle všech vašich pozměňovacích návrhů, které tady byly, mám prostě a jednoduše obavu, aby tam třeba nebyl nějaký přílepek, jak se to stalo například u starobních důchodů, kde jste k tomu, abyste snížil komunistickým funkcionářům starobní důchod, dal přílepek na systemizaci České správy sociálního zabezpečení. Proto říkám, že musíme být ve střehu, musíme samozřejmě tady toto všechno číst, protože vy jednoduše neustále tady těmito kroky - a já rozumím tomu, že to je v legislativní nouzi, vy to hezky vysvětlíte - ale jednoduše tady těmito kroky, které jste udělal už v minulosti, trošičku důvěru mezi opozicí a koalicí nahlodáváte, právě těmi věcmi, které se tady staly.

Takže my samozřejmě nemáme žádný problém s dřevěnými peletkami a tady toto podpoříme. Akorát říkám, že v rámci toho dvojího metru, který tady pořád říká Patrik Nacher, my všichni jsme ty pozměňovací návrhy z opozice dali na výbory, vy z koalice jste je vložili do systému, abychom k 65 stranám vašeho legislativního návrhu ještě měli dneska ráno další čtení, jestli tam náhodou opět není nějaký přílepek, třeba na systemizaci Úřadu práce, ČSSZ nebo dalších, které spadají pod MPSV.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Ptám se, jestli se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy, protože přihlášen už nikdo není z místa? Také ne, obecnou rozpravu tedy končím.

Ptám se na zájem o závěrečná slova pana předkladatele a pana zpravodaje? (Ne. Není.) Myslím, že dávají najevo, že nemají zájem o závěrečná slova.

Otevírám tedy podrobnou rozpravu, do které se jako první hlásí paní poslankyně Šafránková.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo, pane předsedající. Já se tímto hlásím k pozměňovacím návrhům a k návrhu doprovodného usnesení, které jsem podrobně představila v obecné rozpravě. Jsou to tedy čísla sněmovních dokumentů 1678, 1679, 1680, 1682, 1683, 1689, 1692 a doprovodné usnesení je pod číslem 1697. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další v podrobné rozpravě je přihlášen pan poslanec Juchelka.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji, pane předsedající. Já se hlásím k tomu svému důležitému pozměňovacímu návrhu na správný přepočet příspěvku na dítě pod číslem 1710. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Zatím poslední do podrobné rozpravy je přihlášen pan poslanec Kaňkovský.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, milé kolegyně kolegové, rád bych se přihlásil v podrobné rozpravě ke dvěma pozměňovacím návrhům pod čísly sněmovních dokumentů 1707 a 1708.

Pokud se týká toho prvého, jsou to čistě legislativně technické úpravy, kdy se jenom přečíslovávají některé paragrafy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP