(18.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji paní navrhovatelce a prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení, paní poslankyně Marie Jílková.

A než dojde k mikrofonu, načtu omluvu. Omlouvá se od 18.25 pan poslanec Dvořák Jaroslav z pracovních důvodů. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Marie Jílková: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Vážení kolegové, vážené kolegyně, projednáváme tisk číslo 266, je to návrh poslanců Lucie Šafránkové, Tomia Okamury, Radima Fialy a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře.

Návrh zákona byl předložen 11. července 2022, předložen poslancům jako tisk 266 následující den 12. července a tento návrh byl zaslán vládě k vyjádření stanoviska. Vláda zaslala stanovisko 29. července a toto stanovisko bylo nesouhlasné. Pokud - cituji ze stanoviska vlády - "návrh zákona vykazuje řadu legislativně technických nedostatků, postrádá přechodná ustanovení, z nichž by bylo jednoznačně zřejmé, na které rodiče má novela dopadat. Takto formulovaný pozměňovací návrh je proto z hlediska legislativně technického obtížně aplikovatelný." A vláda dále konstatuje, že "navrhovaná úprava má negativní dopad na veřejné finance a z tohoto pohledu se neslučuje se záměrem obsaženým v programovém prohlášení". Dopady na státní rozpočet podle předkladatelů jsou vyčísleny na 7 miliard korun ročně v závislosti na počtu narozených dětí. Účinnost zákona je stanovena od 1. 1. 2023. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji paní zpravodajce a otevírám obecnou rozpravu, do které eviduji přihlášku z místa pana poslance Juchelky. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já se k tomu ještě úplně krátce vyjádřím. My skutečně se snažíme úplně od začátku energetické krize bojovat s tím, abychom rodičovský příspěvek navýšili. My sami od 3. června máme pozměňovací návrh, který navyšuje rodičák z 300 na 400 tisíc korun, respektive novelu zákona o státní sociální podpoře, taktéž v systému. A určitě vložíme ve druhém čtení pozměňovací návrh, tedy do tohoto zákona kolegyně Šafránkové.

Mě udivuje, že tato vládní koalice, a možná bych rád slyšel samozřejmě i názor z řad poslanců vládní koalice, jednou řekne, že chce navyšovat rodičovský příspěvek. Například Piráti to chtějí 360 nebo 345 korun za dítě, ale na druhou stranu zase slýcháme od jiných členů vládní koalice, že budeme rodičovský příspěvek snižovat a že de facto je to opravdu velmi štědrá dávka státní sociální podpory. Tak já bych rád věděl, na čem jsme, protože jsem už tady u tohoto mikrofonu slyšel třeba desetkrát z úst pirátských poslanců, hlavně od paní místopředsedkyně Olgy Richterové, od pana předsedy klubu Michálka, vaším prostřednictvím, že se prostě jednoduše budou zasazovat o to, že chtějí navýšit o nějakou část rodičovský příspěvek. Ale v tuto chvíli žádnou takovou normu v Poslanecké sněmovně nemáme. Na druhou stranu slyšíme, že máme velmi štědrý systém, který se týká rodičovského příspěvku. My sami v minulém volebním období jsme ho zvýšili z 220 na 300 tisíc po dlouhé době a myslím si, že v tuto chvíli uprostřed energetické a samozřejmě inflační krize by to chtělo znovu nějakým způsobem tady tento příspěvek refreshovat.

Co se týká délky rodičovského příspěvku, možná že se k tomu dostaneme a možná že vládní poslanci, pokud tady tento tisk pošlou do dalšího kola, připraví pozměňovací návrhy ohledně délky rodičovské, kterou máme až čtyřletou, já s tím problém nemám, můžeme se začít o tom bavit. Nicméně všichni víme, že každá rodina si dokáže svou rodinnou strategii určit sama a může i díky tady tomuto systému být doma na rodičáku klidně jeden rok anebo také dva, tři, čtyři roky, že si to určí tak, jak ona skutečně chce. Proto i já jsem proti jakýmkoliv zásahům, a máme jich čím dál tím více, které k nám přicházejí z Evropské unie do jakýchkoliv práv a svobod rodin, myslím si, že to zažíváme čím dál tím častěji. Možná že čím dál tím častěji to zažívat budeme, poněvadž to řešíme například na stálé komisi pro rodinu. Mně to je strašně líto, protože nedokážeme náš postoj jasně deklarovat a říct, že péče o děti je skutečně v Evropě klíčová, že nám se rodí nejméně dětí obecně na světě, Česká republika je s 1,7 dítěte na matku naopak úplně jako na výši u všech států Evropské unie, co se týká porodnosti, před námi je snad už jenom Francie. Ale nedosáhne žádný stát v Evropě na reprodukci svého obyvatelstva, což je 2,1 dítěte na maminku. A mně je to strašně líto, protože tím pádem se dostáváme do dalších problémů, například v rámci průběžného důchodového systému, který teď tady zažíváme. Budeme chystat penzijní reformu jenom proto, že se nám nerodí děti, protože nejsme schopni jednoznačně - a není to jenom záležitost této vlády, ale i těch vlád předešlých - zacílit motivaci, finanční prostředky prostě a jednoduše do rodin tak, aby se nebály mít děti. Máme to prostě jednoduše naopak a ten trend je opačný.

A mně je strašně líto, že část, část vládní koalice, a můžu říct, že to je v čele i se zpravodajkou tady tohoto tisku, nabíhá tady těmto všem řekl bych evropským nesmyslům a není schopná se zasadit o to, aby náš systém, který je opravdu skvělý, předškolní péče o děti, jednoduše obhájila a nějakým způsobem se zasadila o to, aby to tak bylo i do budoucna, protože ten pružný rodičák od jednoho do čtyř let bychom nechali skutečně na svobodě každé rodiny. Ať si to ona sama rozhodne, kdo tam bude, jestli maminka, nebo tatínek, jak dlouho tam bude, jeden, dva, tři, čtyři roky, možná že budou mít více dětí. Prostě ta rodinná strategie by měla být opravdu svobodná a o tu svobodu, každou svobodu člověka, bychom se měli i tady v českém Parlamentu zasazovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Tak děkuji A další přihlášený z místa je pan poslanec Feranec.

Než dorazí, načtu jednu omluvu: omlouvá se pan poslanec Svoboda Pavel od 13.30 z pracovních důvodů. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážení páni ministři, dámy a pánové, já se jenom krátce vrátím k hlasování, které proběhlo před chvilkou. Pochopitelně všichni umíme počítat do 67 a všichni víme, že tady je víc poslanců než 67. Teď mě napadá, patrně je chyba v hlasovacím zařízení, které nefunguje. Otázka je, jestli bychom neměli to počítat ručně, jednací řád to umožňuje, že, tyto záležitosti. Může nastat chyba technická. Nicméně nebudu to navrhovat, protože vím, že to je z vaší strany politické gesto, že jste se nepřihlásili, a já tomu gestu i rozumím. Ukázali jste prostředníček opozici. Rozumím tomu, to je politický boj. Mě mrzí, že jste ten prostředníček ukázali těm osobám připoutaným na lůžko. To je od vás hanebné. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Pane poslanče, já vás musím zastavit, neb nemluvíte k věci, že nemluvíte k věci, projednáváme jiný materiál. (Potlesk z lavic poslanců ANO a SPD.) Děkuju, děkuju

A další do rozpravy se hlásí pan předseda Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Já taky nebudu mluvit k věci, ale já můžu, protože mám přednostní právo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Takže s přednostním právem, prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Takže já to dopovím, to, co tady začal pan kolega poslanec Feranec. Taky tomu rozumím. Rozumím tomu, patrně to také někdy použijeme, možná že brzo. Ale na druhou stranu je pravda to, co tady řekl pan poslanec Feranec, že to, že kašlete na nás, tomu rozumím, to je politika, ale to, že kašlete na lidi upoutané na lůžko nebo že kašlete na ty matky s dětmi, to, že nedokážete překročit svoje ego a svůj stín, to je fakt hanba. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP