(18.40 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

A jak říkám, je to nová taktika, o. k., my to přijímáme. Ale určitě, pokud ji použijeme, a použijeme, tak určitě se to nestane v nějaké situaci, kdy se tady budeme bavit o lidech upoutaných na lůžko, o sociální podporách, o matkách s dětmi, o samoživitelkách, seniorech a podobně. To bychom se museli stydět sami před sebou. (Potlesk z lavic SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a teď se musím zeptat, zda se pan předseda Jakob hlásí s přednostním právem, nebo normálně? S přednostním právem. Tak potom máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Jan Jakob: Vážené dámy, vážení pánové, teď je to trochu podobný případ, rozdíl je v tom, že u tohoto návrhu je stanovisko vlády nesouhlasné.

Možná krátce odpovím i kolegovi Juchelkovi. Nepochybně rodičovskou se vláda zabývat bude, nakonec je to jeden z návrhů NERVu. Já se nedomnívám, a to bych chtěl možná všechny uklidnit, že by se měla ta částka snad snižovat. Nepochybně povedeme diskusi o té délce.

A dovolím se vyjádřit ještě i k procedurálním záležitostem, které tady probíhají. Mě to mrzí a je to škoda, že když tady máme opoziční okénko, tak si nedokáže opozice zajistit dostatečný počet poslanců. Je to mrzuté, ale já to bohužel nedokážu ovlivnit. (Předseda Okamura: My z SPD jsme tady všichni! Tak nelžete!) Prosím, aby na mě nepokřikovali poslanci, když tady hovořím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Prosím poslance... Pane předsedo, prosím, nepokřikujte na sebe vzájemně. Prosím. Pane předsedo Okamuro, prosím o zachování klidu, všechno si to řeknete na mikrofon. Prosím o klid ve Sněmovně.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji paní místopředsedkyni za sjednání důstojnější atmosféry tady na plénu.

A dovolím si dát stejný procedurální návrh jako u předchozího bodu, tedy přerušení projednávání tohoto bodu do 30. 6. 2023. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Vzhledem k tomu, že padl procedurální návrh, o kterém musíme hlasovat hned, nemohu udělit slovo ani na faktickou poznámku. Všechny vás odhlásím a prosím znovu o přihlášení, abychom nastavili kvorum. Znovu zagonguji do předsálí pro kolegy, aby stihli když tak přiběhnout.

A s protinávrhem prosím pana poslance Králíčka.

 

Poslanec Robert Králíček: Navrhuji přerušení tohoto bodu na pět minut.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nejdříve budeme hlasovat o protinávrhu. Znovu zagonguji. Ale vzhledem k tomu, že nemáme kvorum pro hlasování, nelze hlasovat ani jeden z procedurálních návrhů. Ještě tedy chvilku počkám, budu gongovat, ale protože to nevypadá, že by další poslanci přicházeli do sálu, tak z důvodu nedostatečného kvora, které musí být pro hlasování 67, přerušuji tento bod v projednávání. A vzhledem k tomu, že nemáme žádné další body na dnešním programu... Pardon. S přednostním právem pan předseda Okamura. Omlouvám se.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy, vážení pánové, k čemu tady tedy nyní došlo? Hnutí SPD navrhlo zvýšení příspěvku na péči pro zdravotně postižené občany. Dále hnutí SPD navrhlo zákon na zvýšení rodičovského příspěvku. Dnes je situace, že statisíce domácností, to znamená miliony občanů, nemají peníze na základní životní potřeby, a vládní koalice, pětikoalice, nám odsouhlasila takzvané opoziční okénko dnes od 18 hodin, aby se projednaly tyto dva návrhy SPD. Zároveň se ale poslanci vládní pětikoalice Petra Fialy, tedy ODS, STAN, Piráti, KDU-ČSL a - kdo to tam ještě je? - ODS (správně TOP 09), se zároveň nepřihlásili k hlasování, to znamená, znemožnili projednání toho návrhu. To znamená, nejprve nám jakoby umožnili opoziční okénko, a následně jste tady sehráli tuhletu komedii, ovšem s těmi potřebnými občany jste si zahráli, a nepřihlásili jste se k hlasování, aby vůbec to opoziční okénko neproběhlo a aby nešlo projednat zvýšení příspěvku na péči pro zdravotně postižené občany a zvýšení rodičovského příspěvku. Takže teď bude ta schůze ukončena, protože vy jste se záměrně nepřihlásili. (Hluk v sále.)

Pak tady předseda poslaneckého klubu Jakob lhal.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Vážené kolegyně a kolegové, omlouvám se panu předsedovi, prosím o klid v sále. Nechte domluvit pana předsedu.

 

Poslanec Tomio Okamura: Pak tady předseda poslaneckého klubu Jan Jakob, to je předseda klubu TOP 09 paní Pekarové Adamové, tady lhal, protože řekl, že tady opoziční poslanci nejsou. Poslanecký klub SPD tady je a jsou to dva návrhy SPD, takže nelžete, my tady jsme, každý se na to může podívat. A je to návrh SPD, my nejsme odpovědní za hnutí ANO. V opozičním okénku byly pouze dva návrhy SPD, takže nelžete! Jste normální lhář prolhanej, vaším prostřednictvím, paní předsedající.

A poslední věc je, že tady ještě Jan Jakob z TOP 09 jménem v podstatě celé vlády, vlastně jste se vysmál do obličeje všem těm potřebným lidem, že jste řekl, že jste navrhl, abyste to ještě chtěli nějak zamáznout, odložení toho projednávání našeho zákona, těchto našich dvou potřebných zákonů, až do června 2023. Neboli vy jste řekl: Všichni rodiče s dětmi, všichni zdravotně postižení lidi, kteří potřebují příspěvek na péči, počkejte si ještě rok, přestože nemáte peníze, protože vy říkáte, počkejte do června na to, až přijde návrh vlády. No, rok a půl dokonce, protože kdyby to šlo normálním legislativním procesem, projednání zákona trvá cirka v průměru jedenáct měsíců, než projde i Senátem a dalšími. To znamená, vy jste se ještě vysmál do obličeje, doslova vysmál těm milionům lidí, kteří mají příbuzné v rodinách, kteří mají zdravotně postižené lidi a potřebují zvýšení rodičovského příspěvku. Ještě jste arogantně řekl jako vaše předsedkyně Pekarová Adamová, počkejte si ještě půl roku, a ještě za půl roku to teprve možná začneme projednávat, ještě nevíme vůbec jak. Ale ti lidi musí každý den, každý den dneska potřebují peníze a kvůli vaší vládě nemají. Takže ta arogance Jana Jakoba - nevím, jestli ještě děláte, z Roztok u Prahy, je to předseda klubu TOP 09, no, je to přesně ten styl, jak mluví paní Pekarová Adamová. Vysmál jste se do obličeje jménem vlády občanům České republiky a pak jste se ještě nepřihlásili, abyste se ještě tady pobavili na úkor těch občanů, aby ještě to byla zábava pro vás. Jo, arogantně ještě ani se o tom nehlasovalo. Kdybyste byli co proto, tak hlasujete proti, to by bylo politické gesto. Řeknete: Dobře, nechceme zvýšit příspěvek na péči, řeknete jménem vaší vlády, my to chceme, nechcete zvýšit rodičovský příspěvek. Kdybyste byli opravdu, kdybyste měli v uvozovkách koule - což je ale úsloví, které použil premiér vašeho koaličního partnera, ODS, to použil Mirek Topolánek, takže to není žádná vulgarita z mých úst - kdybyste měli ty , tak se tady přihlásíte a hlasujete proti těmto návrhům. Ale vy jste takoví srabi, a ještě si tady z toho uděláte komedii, že nejenom že jste se nepřihlásili, ale vy jste ještě znevážili tyhlety potřebné lidi, a je to opravdu odporné. A jsem rád, že jsem to tady mohl vysvětlit. (Potlesk z lavic SPD a ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: S přednostním právem? Tak potom ano, pan poslanec Juchelka. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já na to jenom navážu, poněvadž to opoziční okénko je skutečně... Kdybychom tady dávali nějaké návrhy, které by prostě a jednoduše byly úplně mimo, ale my se tady bavíme o sociálních věcech od začátku mandátu tady této vládní koalice, a i přesto, že se snažíme předkládat naše argumenty a chceme o tom diskutovat s vámi, tak vy jenom prostě sedíte, mlčíte, máte vytažené karty, neznáme vaše názory. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP