(18.50 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Prostě a jednoduše poslanci vládní koalice jenom sedí v lavicích a čekají na to, co jim řeknou a ukážou jejich předsedové klubů. Podle toho hlasují, prostě a jednoduše můžou (nemůžou?) mít jiné názory. Nemáte vůbec ve vládní koalici žádné rebely, nikoho, kdo by tady přišel a něco tady řekl ohledně státní sociální podpory anebo ohledně příspěvku na péči. (Potlesk zleva.) A my se snažíme tady fakticky o tom argumentovat, máme tady a předkládáme tady nějaké naše návrhy, tak vy prostě mlčíte, čekáte, trpíte, až to skončí, protože potřebujete jít rychle domů nebo na véču a necháte nás tady v tom plácat se sami. A je to skutečně arogantní, protože jste tady byli a seděli, ale ty karty jste přihlášené neměli a neumožnili jste nám, aby to prošlo do dalšího kola, abychom se vyjádřili pozměňovacími návrhy, abychom prostě a jednoduše dělali normální koaličně-opoziční slušnou, praktickou politiku. Ne, vy arogantně to mocensky a vlivově přebijete a sedíte tady, protože vám to vaši šéfové klubů nařídili, že tady sedět musíte. A teď si všichni vytáhněte karty, a hlavně nemluvte, ať to máme za sebou! Však my se s nimi vypořádáme. (Potlesk z levé části.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Další s přednostním právem je přihlášen pan předseda Jakob. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuju, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, já se omlouvám, musím zareagovat. Začnu od kolegy Juchelky, prostřednictvím paní předsedající. Já nevím, jak to funguje u vás, můžu to tušit, asi podle sebe soudíte ty ostatní, ale u nás v demokratických stranách (Smích poslanců SPD a ANO.) probíhá, opravdu probíhá velmi vášnivá diskuse. O tom vás chci ubezpečit.

K panu Okamurovi. (Předsedající: Omlouvám se, pane předsedo, prosím o klid!) Děkuji, paní místopředsedkyně. K panu předsedovi Tomio Okamurovi, prostřednictvím paní předsedající: já jsem tady zdůvodnil ty procedurální návrhy, které jsem podal. Kolikrát vy za poslední rok jste dali podobné procedurální návrhy? No, to jste jich dali celou řadu! Celou řadu. A k jeho slovům na mou adresu - mě vlastně ctí a beru to jako pochvalu. Děkuju, pane předsedo Okamuro.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Dále s přednostním právem se přihlásil pan poslanec Juchelka. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Pane poslanče Jakobe, vaším prostřednictvím, paní předsedající, já se skutečně s vámi nechci přít. My jsme tady přišli ne vášnivě diskutovat, ale já jsem tady předložil x argumentů úplně klidně k tomu, abychom posunuli do dalšího čtení tady tyto dva návrhy kolegů z SPD, to je celé. Od vás nebyl tady jediný, jediný řečník, který by nějaké relevantní argumenty předložil. Ano, byl tady jenom pan Navrátil, vaším prostřednictvím, který mě tady péroval za špatné názvosloví, to je celé. Ale že by něco řekl, že by řekl, jakým způsobem se to připravuje nebo co bylo cílem u vás v klubu vašich vášnivých diskusí, tak to jsme se skutečně tady nedozvěděli. A nedozvěděli se to ani občané České republiky. A proč? No proto, že vy, pane předsedo Jakobe, vaším prostřednictvím, paní předsedající, nedovolíte vaším poslancům, aby vystupovali. Říkáte naopak: Nevystupujte, vytáhněte si kartičky, v klidu a tiše seďte, hlavně hlasujte podle toho, jak my chceme, i když se jedná o jednu větší pitomost než druhou! (Potlesk z levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Dále s přednostním právem pan předseda Fiala, a bohužel k panu poslanci Navrátilovi, pokud nemáte přednostní... A máte zastoupení? Jo, dobře, tak ano.

 

Poslanec Radim Fiala: Tak já už jenom na závěr. Pan kolega Jakob si trochu naběhl a já to prostě musím říct. Já vím, jak vypadá vášnivá diskuse v demokratické straně TOP 09. To nám přece předvedl Dominik Feri. (Smích a potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: S přednostním právem pan místopředseda Navrátil. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Já už jenom krátce, prostřednictvím vás, k panu poslanci Juchelkovi. Já jsem nechtěl pérovat. Já jsem upozornil na názvosloví, které máme používat v sociálních službách. Ale já jsem tady hlavně vysvětlil, že vláda připravuje zákon o sociálních službách ve spolupráci s Asociací krajů. My jsme si rozdělili jak poskytování služeb, tak jejich financování a zároveň společně tento zákon a jeho novelu tvoříme. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: A dále s přednostním právem pan poslanec Juchelka. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: V tom případě buďme úplně praktičtí. Já bych vás moc prosil, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, můžete nám, abychom mohli teda diskutovat společně, ten návrh poslat do mailu? Bylo by to fajn, protože já ho prostě a jednoduše dostat nemohu. Nevím, co se v něm píše, můžu pouze hádat, ale nevím to. Proto chci, aby prošly i tady tyto návrhy, protože vím, co se v nich píše. Vím, jakým způsobem je můžeme ve druhém čtení upravit, jak můžeme o nich diskutovat, jaké otázky jsou právě v těchto návrzích kladeny, ale nevím to, co se na ministerstvu připravuje. A pokud to připravujete s rychlostí, s jakou tady schvalujete v této energetické a inflační krizi zákony, tak bych si to rád přečetl předem, protože to možná budeme na konci příštího roku projednávat v legislativní nouzi. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A protože už neeviduji žádnou přihlášku s přednostním právem, přerušuji projednávání schůze do zítra do 9 hodin. Děkuji a přeju hezký večer.

 

(Jednání skončilo v 18.56 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP