(9.30 hodin)
(pokračuje Marek Výborný)

A protože - k tomu, co říkal předtím kolega Aleš Juchelka - my ty věci, které tady byly včera otevřeny a diskutovány, považujeme skutečně za důležité a zásadní, ať už je to příspěvek na péči, úhradová vyhláška, rodičovský příspěvek, to nejsou témata, která bychom považovali jako vládní koalice za témata podružná, nedůležitá, něco, o čem by se nemělo hovořit. Ministr práce a sociálních věcí tady opakovaně, opakovaně připomínal, že těmto tématům se věnuje, a vláda přijde s těmi návrhy.

Já bych si dovolil navrhnout řešení, které možná odblokuje dnešní jednání. Máme tady nějaký schválený program, samozřejmě budeme hlasovat i o návrzích na ty změny, nicméně i z politického grémia za účasti předsedů i opozičních klubů byl dohodnut nějaký program pro dnešní den. Pojďme se prosím k tomu vrátit a témata, o kterých tady hovořil kolega Aleš Juchelka, pojďme zařadit na jednání výboru pro sociální politiku. Pan předseda Kaňkovský tady je přítomen, věřím, že se s ním dokážu dohodnout na tom, aby na některé z příštích jednání výboru tato témata byla zařazena za účasti pana ministra. Pan ministr nám představí, jakým směrem vláda půjde, s čím a v jakém harmonogramu přijde, a věřím, že tady nalezneme i vzájemnou podporu a konsenzus mezi vládní většinou a opozicí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Nyní k návrhu programu pan poslanec Králíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, kolegyně, kolegové, než navrhnu své dva body, tak bych jen krátce zareagoval jednou větou na pana Výborného. No, pane poslanče Výborný, prostřednictvím paní předsedající, my snad ani nepředpokládáme, že byste podporovali návrhy opozice, tak naivní opravdu nejsme. Ale mí kolegové, kteří tu včera nebyli, předpokládali, že vy jako demokratické strany, jak se tím zaklínáte, alespoň umožníte demokratickou diskusi o opozičních návrzích. Ani to jste neudělali a teď jste nám sdělil, jak to udělal pan Jurečka, že nemáme počítat s žádnou podporou opozičních návrhů, byť by byly sebelepší.

Teď se dostanu k tomu, já bych navázal na své předřečníky. Nejsem expert na sociální oblast, nicméně vnímám důležitost o tom diskutovat, a protože si myslím, že by ten prostor měl nastat co nejdříve, tak si dovoluji navrhnout bod číslo 170, sněmovní tisk 333, takzvané datové schránky. Já se nedomnívám, že tento bod je tak zásadní, abychom ho museli projednávat tak rychle. My jsme ho schválili společně s vašimi hlasy v minulém volebním období. My zákon o tom, aby datové schránky byly zřizovány lidem, kteří použijí - podotýkám, použijí - elektronickou identitu. Když si vzpomenete, v minulosti některé elektronické úkony byly také předmětem diskusí a odporu široké veřejnosti i široké odborné veřejnosti, ať už namátkou vzpomenu třeba i CzechPOINTy, nebo když vzpomenu datové schránky při jejich zrodu v roce 2009, nebo i třeba eRecept, ale přesto, že jsme na tom trvali, měli jsme tu odvahu to zavést, tak se to vžilo, občané to používají a dnes si bez toho nedokážeme představit život.

Takže si myslím, že bychom měli dát prostor potřebnějším diskusím, což si myslím, že ty dva diskutované opoziční návrhy jsou, a já naivně, opravdu naivně věřím, že je podpoříte tak, aby měly prostor a nemuseli jsme spěchat, tak dávám návrh na vyřazení.

A jako druhý návrh, pakliže by vyřazení pro vás bylo moc brutální a nějakým způsobem vás to pohoršovalo, tak si dovolím navrhnout přeřazení tohoto bodu číslo 170, sněmovní tisk 333, jako poslední bod stávající schůze. Děkuji za podporu a přeji pěkný den.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Vyčerpali jsme tedy návrhy na změnu programu schůze.

Než zahájíme hlasování, přečtu omluvu: omlouvá se Hayato Okamura po celý jednací den ze zdravotních důvodů.

Nyní bychom tedy přistoupili k hlasování o návrzích v pořadí tak, jak byly předneseny.

Zaznamenala jsem žádost o odhlášení, všechny vás tedy odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

Ještě zagonguji, abych přivolala kolegy z předsálí. Počkáme, až se ustálí počet přihlášených.

 

Nyní bychom tedy hlasovali o prvním návrhu, tím je návrh pana poslance Juchelky na zařazení nového bodu, který zní Zvýšení rodičovského příspěvku.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 163, přihlášeno 152 poslanců a poslankyň, pro 72, proti 27. Návrh byl zamítnut, čili nebudeme již hlasovat o pevném zařazení.

 

Druhým návrhem je opět návrh pana poslance Juchelky, který navrhoval zařadit nový bod s názvem Úhradová vyhláška a příspěvek na péči.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 164, přihlášeno 152 poslanců a poslankyň, pro 72, proti 11. Návrh byl zamítnut. Nebudeme tedy hlasovat o pevném zařazení.

 

Dalším návrhem je návrh pana předsedy Tomia Okamury, který navrhuje bod číslo 40, sněmovní tisk 9, což je zákon o sociálních službách, abychom zařadili na dnešní den jako první bod.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 165, přihlášeno 152 poslanců a poslankyň, pro 71, proti 17. Návrh byl zamítnut.

 

Druhým návrhem pana předsedy Okamury je bod číslo 91, sněmovní tisk 266, což je poslanecký návrh zákona o státní sociální podpoře. Navrhuje ho zařadit před již pevně zařazené body.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 166, přihlášeno 153 poslanců a poslankyň, pro 71, proti 13. Návrh byl zamítnut.

 

Ano, pan předseda Okamura k hlasování.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já jsem zjistil, že u hlasování číslo 165 jsem chtěl hlasovat pro a mám tam "zdržel", ale nezpochybňuji hlasování. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Čili jen pro stenozáznam. Budeme tedy pokračovat v hlasování.

 

Pan poslanec Králíček navrhl vyřazení bodu 170, sněmovní tisk 333, což je zákon o elektronických úkonech.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 167, přihlášeno 153 poslanců a poslankyň, pro 56, proti 61. Návrh byl zamítnut. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP