(9.40 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

Pan poslanec měl ještě jeden alternativní návrh. Chce zařadit bod číslo 170, sněmovní tisk 333, což je zákon o elektronických úkonech, jako poslední bod stávající schůze.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 168, přihlášeno 153 poslanců a poslankyň, pro 55, proti 66. Návrh byl zamítnut.

 

Vyčerpali jsme tedy hlasování o všech návrzích. Prosím, paní předsedkyně Schillerová s přednostním právem. Máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Milé kolegyně, milí kolegové, vládní pětikoalice opět jak dnes, tak včera předvedla, že sociální oblast a tolik proklamované "my nenecháme nikoho padnout" pana premiéra, který sedí za mnou, a "my se zaměříme na ty nejvíce potřebné", jak slýcháme už rok, tak že to není její priorita. Opět jsme svědky, že to není její priorita.

Včera neprošel pozměňovací návrh poslance za hnutí ANO, mého kolegy Aleše Juchelky, stínového ministra práce a sociálních věcí, aby přídavky na děti se v jednotlivých skupinách nezvedaly všem stejně o 200 korun, ale o 35 %, jak bývalo zvyklostí, protože je logické, že asi jiné potřeby má dítě do 6 let a jiné potřeby má dítě, které má třeba 18 let. Neprošlo to. Nebavíme se o žádných velkých částkách. Rodiče jsou znejisťováni neustále veřejnými deklaracemi různých ministrů, zejména ministra financí, který navrhuje snížit nebo zkrátit rodičovský příspěvek, když ministr práce slibuje už několik měsíců, že ho navýší. Když o tom chceme mluvit, tak to prostě není priorita, stejně tak jako situace v sociálních dávkách. My máme zaplaveny maily tím, že tyto sociální dávky chodí pozdě. Tyto problémy by měly být prioritou vlády v této těžké krizové době, evidentně nejsou a dnešním hlasováním jste to opět opakovaně potvrdili, stejně tak jako včerejším hlasováním. Hnutí ANO nezbývá nic jiného než sebrat podpisy a svolat mimořádnou schůzi na téma Sociální problémy lidí této země. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan předseda Tomio Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Pojďme si shrnout, co tady předvedla vládní pětikoalice Petra Fialy. Včera SPD předložilo osm návrhů na pomoc potřebným a slušným lidem v České republice. Všechny jste nám zamítli. Předložili jsme návrh na zvýšení příspěvku na bydlení...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, pane předsedo, že vás přerušuji. Prosím o klid.

 

Poslanec Tomio Okamura: Předložili jsme tady návrh na zvýšení přídavků na děti. Předložili jsme také to, aby se započítávaly hypotéky do výdajů na bydlení, předložili jsme tady rozšíření okruhu podpory pro rodiny. Vy jste všechny tyto naše návrhy včera přes den zamítli. Zároveň pětikoalice Petra Fialy žádné podobné návrhy na nějakou zásadnější pomoc našim slušným občanům nenavrhla. Až po dlouhodobém tlaku SPD jste tady prosadili nějaké dvě stovky navíc, což samozřejmě v této drahotě občanům nepomůže. Pro to jsme samozřejmě také hlasovali. Stále je lepší něco než nic.

Připomínám, že teď před chvílí jste tady opět zamítli už podruhé za dva dny návrhy SPD na zvýšení příspěvku na péči pro zdravotně postižené občany a návrhy na zvýšení rodičovského příspěvku. Připomenu, že zítra je Mezinárodní den osob se zdravotním postižením, takže my jako SPD jsme chtěli nejen při příležitosti tohoto dne samozřejmě podpořit zdravotně postižené spoluobčany, protože SPD dlouhodobě podporuje všechny zdravotně postižené spoluobčany. Bohužel, vládní pětikoalice Petra Fialy ve složení ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL a Pirátů nepodporuje zdravotně postižené občany, nepodporujete seniory. Ostatně i vloni v létě, když jsme tady hlasovali o zvýšení důchodů o 300 korun od letošního ledna, tak to zvýšení důchodů bylo prohlasováno hlasy poslanců SPD a ANO a ještě nějakých dvou poslanců ze stran, které už tady nejsou. Poslanci současné vládní pětikoalice, když byli ještě také v opozici spolu s námi, hlasovali proti zvýšení důchodů. Takže to je politika vládní pětikoalice Petra Fialy.

A to, že teď ze zákona, který byl přijat dávno před vaší vládou, se tady valorizuje jenom z důvodu inflace - to znamená, i kdyby byla v čele státu cvičená opička, tak k té valorizaci dochází, protože tam je to povinná zákonná valorizace v případě inflace nad 5 % - tak to by musel udělat každý stát, každá vláda, automaticky, bez jakéhokoliv přičinění.

To znamená, teď tady opět došlo k tomu, že už podruhé za dva dny jste skutečně potřebným občanům odmítli podporu, odmítáte o tom mluvit. Musím říct, že korunu tomu tady nasadil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný, který to opět odkládá. Ještě si pohrál tady, zažongloval se slovy, že má vlastně vláda hodně času, že se to projedná někdy na výboru. Ale vy už jste u vlády rok a ti lidé už tady rok skutečně trpí a nemají peníze, takže není na co čekat.

Takže to je bohužel tristní situace a jak jsem říkal, hnutí SPD - už jsem to říkal v úterý - hnutí SPD se pokusí sesbírat podpisy na mimořádnou schůzi, co se týká problému drahých energií, co se týká problému pomoci občanů. Takže samozřejmě to je přímo namístě, protože vy odmítáte zařadit tyto body, i co se týče pomoci lidem s drahými energiemi. Pan premiér Fiala pořád v televizi říká, jak to vláda dělá dobře, což je úplně neuvěřitelné. Prostě pan premiér nežije zřejmě v realitě, žije jenom v tom státním letadle a v luxusním autě za tmavými zrcátky.

A samozřejmě musím říci, že rádi podpoříme, pakliže budeme osloveni hnutím ANO, rádi podpoříme i tu mimořádnou schůzi ohledně sociálních věcí, to v každém případě, protože to je samozřejmě také potřeba, zvláště v kontextu toho, že nám tady vládní koalice už opakovaně zamítla potřebné návrhy na podporu potřebných občanů, těch slušných občanů, kteří kvůli Fialově vládě jsou teď samozřejmě v obrovské nouzi. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Nyní přistoupíme k projednávání prvního bodu naší schůze. Tím je

 

107.
Návrh rozpočtu Státního fondu kinematografie na rok 2023
a střednědobého výhledu na léta 2024 a 2025
/sněmovní tisk 327/

Tento materiál uvede ministr kultury Martin Baxa. Prosím, ujměte se slova, pane ministře.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Milé kolegyně, milí kolegové, dovolte mi velmi stručně předložit návrh rozpočtu Státního fondu kinematografie na rok 2023 a střednědobého výhledu na léta 2024 a 2025. Jedná se o sněmovní tisk 327. Předkládáme návrh rozpočtu podle zákona č. 496/2012 Sb., o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, tedy podle audiovizuálního zákona.

Rád bych vlastně jenom připomněl při této příležitosti pozitivní zprávu, že naše vláda předložila návrh rozpočtu, který Poslanecká sněmovna tedy schválila a který předpokládá významné navýšení finančních prostředků na filmové pobídky. Jedná se pro rok 2023 a pro ty další roky o částku 600 milionů korun, analogicky tomu, kdy výše filmových pobídek bude činit tedy 1,4 miliardy plus pravidelné finanční prostředky na podporu kinematografie. Na provozní náklady fondu dávají dohromady tu celkovou sumu 1 866 714 916 korun jako návrh příjmů fondu pro rok 2023 a výdajů ve stejné výši. Tak tolik, děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP