(10.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní se hlásí pan ministr Baxa. Prosím.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Děkuji panu poslanci Babkovi za jeho velmi věcný příspěvek. Jsem rád, že jste zdůraznil to, jakým způsobem narostl objem finančních prostředků na filmové pobídky. Transformace Státního fondu kinematografie a tomu samozřejmě předcházející velká novela audiovizuálního zákona je pro nás jednou z klíčových priorit v současné době.

Já bych asi využil této příležitosti, pane poslanče, prostřednictvím paní první místopředsedkyně, k tomu, abych vám nabídl možnost diskuse. Myslím, že by si zasloužilo toto téma přenést i na podvýbor pro kulturu, dívám se tady na pana předsedu Svobodu. Mohli bychom udělat někdy začátkem příštího roku nějaký seminář v rámci podvýboru pro kulturu a téma transformace fondu a obecně audiovize probrat, protože to bude teď jednou z důležitých agend. Od 1. ledna se otevírají filmové pobídky po roční pauze s tím, že v rozpočtu Státního fondu je zajištěno navýšení nejenom na příští rok, ale i ve výhledech státního rozpočtu na další roky je prostě zjevná stabilita tohoto financování. Současně máme po schválení novely audiovizuálního zákona letošního roku 150milionový strop, kde je určitě diskuse, jak dál chceme přemýšlet o rozšíření podpory pobídkové na další oblasti, takže určitě je to téma dobré k diskusi a my jsme k ní připraveni. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Hlásí se pan zpravodaj? Ne. (Zpravodaj je připraven blízko řečniště, ale chce vystoupit později.) Nacházíme se ve všeobecné rozpravě. Do všeobecné rozpravy se nikdo nehlásí, končím všeobecnou rozpravu.

Táži se na závěrečná slova. Pan ministr nemá zájem ani pan zpravodaj.

Nyní bychom přistoupili k rozpravě podrobné a o slovo se hlásí pan zpravodaj. Prosím.

 

Poslanec Jan Lacina: Děkuji za slovo. Já si vám dovolím předložit návrh usnesení k tomuto bodu a to zní: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh rozpočtu Státního fondu kinematografie na rok 2023 a střednědobého výhledu na léta 2024 a 2025." Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji, pane zpravodaji. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy? Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu.

Ptám se na závěrečná slova? Pan ministr nemá zájem, pan zpravodaj také nemá zájem o závěrečné slovo.

Přistoupili bychom k hlasování o návrhu usnesení. Zagonguji, přivolám kolegy z předsálí a zopakuji usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schvaluje návrh rozpočtu Státního fondu kinematografie na rok 2023 a střednědobého výhledu na léta 2024 a 2025." Ještě jednou zagonguji, a budeme tedy hlasovat o návrhu usnesení.

A ještě než zahájím hlasování, přečtu omluvy. Omlouvá se Ondřej Kolář od 10 do 10.15 pracovní důvody a Zuzana Ožanová od 11 do 14 hodin ze zdravotních důvodů.

 

Nyní přistoupíme k hlasování.

Zahajuji hlasování o návrhu usnesení a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 169, přihlášeno 157 poslanců a poslankyň, pro 150, proti nikdo. Návrh usnesení byl přijat.

 

A já končím projednávání tohoto bodu.

Nyní bychom přistoupili k novému bodu. Otevírám bod

 

170.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 300/2008 Sb.,
o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 333/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan a zpravodaj garančního výboru, což je výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, poslanec Robert Králíček.

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 333/2, který byl doručen dne 18. listopadu 2022, usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 333/3.

Nyní se táži navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji vám, vážená paní místopředsedkyně. Rozhodně nebudu zdržovat. Jedná se o třetí čtení, všichni víme, co je smyslem daného návrhu, a to zrušit pravidlo spočívající v povinném zřizování datové schránky fyzické osoby fyzickým osobám, které po 1. lednu 2023 užijí některých z kvalifikovaných prostředků pro elektronickou identifikaci. Ministerstvo vnitra podporuje zřizování datových schránek ve vztahu k nepodnikajícím fyzickým osobám, preferuje přístup, kdy se tato kategorie osob sama dobrovolně rozhodne, zda požádá, či nepožádá o zřízení datové schránky. Zřízení datové schránky nepodnikající fyzické osobě proto nebude navázáno na jinou aktivitu této osoby. Velmi stručná rekapitulace, děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Pan zpravodaj má zájem vystoupit. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Já bych jenom taky jako zpravodaj zrekapituloval tento tisk, který byl rozeslán poslancům 2. 11., první čtení proběhlo 15. 11., druhé čtení 18. 11., na výboru bylo 24. 11. a nyní ho máme ve třetím čtení.

Výbor schválil usnesení a proceduru, kterou následně načtu v podrobné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane zpravodaji. Nyní otevírám rozpravu, do které se hlásí paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, já bych navázala na pana ministra vnitra a především bych uvedla...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Velice se omlouvám, paní poslankyně, že vás přerušuji. Pánové, prosím o klid. Opakovaně je tady obrovský hluk, tak prosím, zkuste své důležité rozhovory přesunout do předsálí. Moc děkuji. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já bych tady především při schvalování tohoto zákona o elektronických úkonech uvedla jednu nepřesnost, kterou tady v tuto chvíli pan ministr vnitra řekl, protože povinné zřizování datových schránek pro fyzické osoby nebylo pro fyzické osoby, ale to povinné zřizování bylo pro Ministerstvo vnitra, které mělo od 1. ledna povinně zřídit každé fyzické osobě datovou schránku.

Chtěla bych říct, že v minulém - a opakuji to - funkčním období to byli i poslanci ze současné vládní koalice, kteří tento návrh podpořili, kteří tento návrh schválili, protože tento návrh, který se schválil, byl tou cestou digitalizace. Já jsem moc ráda, že dneska tady máme jak vicepremiéra pro digitalizaci, tak pana ministra vnitra, protože jich obou se dotýká tento zákon. Nebyli na projednávání ani prvního čtení, ani druhého čtení, tak jsem moc ráda, že jsou tady při projednávání třetího čtení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP