(Jednání pokračovalo ve 12.17 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, budeme pokračovat v jednání, a to jednání o bodu novely zákona o elektronických úkonech a autorizované konverzi. Nacházíme se v rozpravě. S přednostním právem se ještě před přestávkou hlásil pan ministr Bartoš? Ano, stahuje, takže další přihlášenou je paní poslankyně Marie Pošarová? Paní poslankyně, chcete vystoupit? Prosím, máte slovo.

A ještě než vám udělím slovo, přečtu omluvy: Jaroslav Dvořák se omlouvá od 12.17 ze zdravotních důvodů, Hubert Lang od 11.30 z pracovních důvodů, Jiří Strýček od 13.30 z rodinných důvodů a Jan Volný od 11 hodin z pracovních důvodů. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Marie Pošarová: (Nebyl zapnutý mikrofon.)... pánové, vážená paní předsedající. My bychom chtěli jenom říct, že podporujeme samozřejmě tento sněmovní tisk, protože se jedná o nápravu, kde by měly být všem fyzickým osobám zřizované datové schránky. Cílem navrhované právní úpravy je snaha o eliminaci některých negativních dopadů zákona č. 300/2008 Sb., ve znění účinném od 1. ledna 2023. Ale naším cílem hlavně bylo, aby veškeré datové schránky byly na základě dobrovolnosti. Bohužel, v posledních dnech se nám množí dotazy, kdy fyzické osoby, které mají pozastavené živnostenské oprávnění, to znamená jsou momentálně nepodnikající osoby, dostanou automaticky zřizovanou datovou schránku, a množí se výklady různých živnostenských úřadů, zda si ony budou moct zrušit ty datové schránky na svoji vlastní žádost, nebo to budou muset mít povinně. (V sále je silný hluk.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní poslankyně, já vás ještě přeruším, je tady hluk, i pan zpravodaj upozorňuje, že neslyší. Prosím kolegyně a kolegy, aby se ztišili, tak aby jak pro vás, tak pro pana zpravodaje to bylo snesitelné. Děkuju, kolegové.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Já jsem vedla teď dotaz s panem ministrem Bartošem, aby bylo tedy opravdu zřejmé, jestli lidé, kteří mají pozastavené živnostenské oprávnění, budou automaticky tedy mít datové schránky bez možnosti zrušení této datové schránky. A pak bych ho tedy žádala o upřesnění, protože těch problémů asi bude velmi hodně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju pěkně, zatím jste byla poslední přihlášená. Hlásí se pan zpravodaj.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane předsedající, vládo, kolegyně, kolegové, nepředstupuji před vás, abych vás žádal o podporu našich pozměňovacích návrhů, protože jak ráno sdělil pan Výborný, koalice nám žádný nepodpoří. Prostou matematikou je jasné, že naše pozměňovací návrhy podpořeny nebudou, proto nebudu plýtvat svou energií na to, abych vás žádal o jejich podporu.

Stejně tak jsem si vědom na základě včerejších výstupů pana předsedy Jakoba, jeho arogantního úsměvu, že si s námi můžete udělat, co chcete, kdykoliv budete chtít, proto zde nebudu ztrácet energii, abych vás k něčemu přemlouval. Nicméně chci zopakovat nějaká fakta, protože tu možnost zatím ještě mám, tak jí využiji. Největším argumentem koalice je, že fyzické osoby, zejména senioři, nejsou natolik gramotní, aby mohli datovou schránku používat. Já bych se tedy zeptal, jak je to s fyzickými osobami podnikajícími, které budou mít tu povinnost od 1. 1., jestli máme statistiku, že tedy fyzické osoby podnikající jsou třeba jenom do čtyřiceti, do pětačtyřiceti, a vlastně fyzické osoby, které podnikají a jsou staršího věku, jsou více gramotnější než ty fyzické, nebo kde vznikl ten úzus, že fyzické osoby, které musejí aktivně komunikovat se státem elektronickou identitou, jsou méně gramotné než fyzické osoby, které podnikají. Tomu nerozumím. Ale věřím, že Senát určitě tuto neshodu nebo možná nerovnost napraví a přijde s mnoha pozměňovacími návrhy, které se nám vrátí potom do Sněmovny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP