(12.30 hodin)
(pokračuje Ivan Bartoš)

Nicméně když se podíváme na trendy, které jsou v komerčním světě, a určitě to všichni znáte, dlouhá debata je, jakým způsobem se člověk přihlásí třeba k odběru nějakých reklamních newsletterů nebo nějakých informací, které mu pak zasílá třetí subjekt. A bylo to s informovaným souhlasem nebo že k tomu získá nějaký benefit. A jediná změna, která se tedy v tuto chvíli děje, je, že k tomu zřízení nedojde automaticky. Ale my bychom měli ty občany - a bude to procento nižší - vlastně k tomu rozhodnutí dovést tím, že to je výhodné, že tím získají kromě toho, že vám tam přijde pokuta za rychlou jízdu anebo nějaký dopočet od úřadu, že vám tam taky přijde nějaká zpráva, která je relevantní a je ze své povahy pozitivní, například že tím začnou komunikovat třeba benefity zdravotní pojišťovny a mnoho dalších.

Takže já si nemyslím, že ta změna toho opt in či opt-out je nějaká výrazně dramatická. Věřím, že vzhledem k tomu, že kontrakt mezi státem a podnikajícími subjekty je nějak nastaven, a třeba OSVČ i z mého pohledu za této vlády, i předchozí, nakonec třeba i v návrzích, které pocházely od paní poslankyně Schillerové, mají řadu speciálních výhod, třeba týkajících se limitu nastavení, jak podávají daňové přiznání a spoustu dalšího, takže ten požadavek na to, aby používali datovou schránku a byla jim zřízena, je legitimní a je z tohoto pohledu vyvážený. Prostě ten režim, do kterého přepínáme, je takzvaný režim be no evil, nebuďte ďábel, to znamená, nenutíme lidi do nějakého procesu, ale nabídneme jim ho jako možnost. Ano, akceptuji, že bude menší ten zásah, ale věřím, že postupně lidi budou přecházet na služby nejen datových schránek, ale na eGovernment.

A možná poslední věc: ono to tady zaznívá neustále dokola od paní poslankyně Vildumetzové Mračkové, a já si teda nejsem jist, ale pokud se podívám na konkrétní hlasování v rámci balíčku DEPO, myslím si, že ten pozměňovací návrh přicházel od pana poslance Králíčka, tak když se podívám na hlasování klubu STAN a Pirátů, tak ze STAN myslím, že byl jeden poslanec, který byl pro tento návrh, a z klubu Pirátů myslím, že pro něj hlasoval pouze Vojta Pikal. "Vy jste pro to hlasovali, aktivně jste to chtěli a teď z toho couváte." Tak já jsem se ptal pana Králíčka a těžko si pamatuje někdo včetně mě, ale snažil jsem se dohledat to inkriminované hlasování, nebudu vás tady zatěžovat, které to bylo, ale jsem přesvědčen, že to, co je tady prezentováno - vy jste pro to všichni aktivně hlasovali - z pohledu Pirátů a Starostů rozhodně není založeno na pravdě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. Jako první vystoupí pan poslanec Králíček, připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Robert Králíček: Já to nechci prodlužovat, ale musím reagovat na některé věci, které tu říkal pan ministr. Vy si hrozně protiřečíte, tak někde vám ty dva kliky, když chcete začernit údaje v eReceptu, nevadí, někde to, že by musel někdo udělat jeden klik a zrušit si datovou schránku, vadí. Jednou ta povinnost je špatná, budeme dobrovolní, jednou ani dobrovolnost nechceme, tak je to jinak. A ve finále tady říkáte, že pro to hlasoval pan Pikal a jeden člověk ze STANu, pan Gazdík tuším, nejsem si úplně jist. Dobře, chápu, že tady pan Pikal není, tak když jako jediný z vás přišel tehdy do práce, hlasoval pro, ale ten pirátský hlas tam prostě byl.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další faktická poznámka, paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

Než dorazí k mikrofonu, načtu omluvu: omlouvá se pan poslanec Vrána od 12.15 do 14 hodin z pracovních důvodů.

Paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Navážu na svého kolegu Roberta Králíčka. Já jsem s panem Bartošem byla čtyři roky ve výboru pro veřejnou správu jako místopředsedkyně, takže vím, jakým způsobem k tomuto návrhu přistupoval, jakým způsobem ho podporoval. To, že jste nebyl pak na finálním hlasování, to si myslím, že je váš problém, ale moc dobře víte, co jste ve výboru prosazoval. S Bárou Kořanovou jste digitalizaci neustále řešili a byla to jedna z věcí, která tady tím pozměňovacím návrhem podpořená byla, i za vaší podpory. Neviděla jsem nikdy, že byste proti tomu vystupoval, že by to bylo špatně, protože komunikaci v rámci digitalizace jste i s naším klubem měl právě prostřednictvím Báry Kořanové. Tak prosím říkejte pravdu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Dál se hlásí s přednostním právem pan ministr Bartoš.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já to stihnu ve faktické. Nemluvíte pravdu, paní poslankyně. Vy jste tady říkala, já jsem to poslouchal předtím i v předchozích různých interpelacích, a tady reakcích na pana ministra Rakušana, jak vy jste pro to hlasovali, vy jste byli pro. Koukal jsem se, díval na tu sjetinu. Někteří nebyli přihlášení v momentě hlasování. Znovu, hlasoval pro to Vojta Pikal. S Ondrou Profantem jsme toto téma řešili a o povinnosti zřízení datové schránky jako takové jsme přesvědčeni nebyli.

A jenom reakce na pana Králíčka. Nesouvisí to s tím tématem. Jsem přesvědčen, že není správné mít defaultně nebo v základu nastavené, že někdo vidí, jaké člověk používá léky. Já nepoužívám žádnou medikaci, takže nemám s tím problém osobní, a musím říct, že vyvázat se z toho sdílení lékového záznamu rozhodně v danou chvíli nebylo na dva kliky. Vyplňoval se formulář, který se musel zdigitalizovat, poslat datovou schránkou a nebylo možné ani aktivně ověřit, zda k tomuto výmazu došlo, musel si člověk o to požádat. Jenom ať neříkáme, že to bylo na dva kliky, nebylo. Já jsem řešil u lidí, kteří mají zrovna nemoci, které nechcete úplně, aby ve vaší lékárně viděl člověk, ke kterému si jdete pořídit nějaký lékařem předepsaný medikament, ať už se to týká třeba nějakého psychického, a my jsme tam dělali ty výjimky. A lidi skutečně to řešili a radili jsme jim, jakým způsobem oni se můžou rozhodnout a případně odejmout povolení ke sdílení těch dat. Jenom jsem chtěl říct, že to nebylo na dva kliky, že se z toho vyvážete, a můžu to odilustrovat vlastním příkladem, poněvadž tu cestu jsem si prošel.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Faktická poznámka bude následovat ze strany paní poslankyně Mračkové Vildumetzové.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Jenom už v krátkosti. Já jsem tedy očekávala, že pan ministr vnitra se nějakým způsobem vyjádří k těm pozměňovacím předloženým návrhům. Samozřejmě pak bude říkat stanovisko, ale já jsem ho tady oslovovala s prosbou, že kdyby byl ten pozměňovací návrh ohledně nepodnikajících fyzických osob, ten náš, podpořen, tak by od 1. ledna 2023 byla dobrovolnost, ale všichni lidé by věděli, že automatické zřizování ze strany Ministerstva vnitra by bylo od 1. 7. 2024. A já si myslím, že za prvé by se na to dostatečně ne Ministerstvo vnitra, ale popřípadě asi Digitální a informační agentura připravila a že by, myslím, že by to mohlo být i motivující pro některé lidi, že by klikli na to v tom lednu nebo v případě, kdy udělají nějaký elektronický úkon, že by si datovou schránku dobrovolně sami zřídili ke komunikaci se státem. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, to byla zatím poslední faktická poznámka. Nikdo zatím přihlášen do rozpravy není. Zeptám se, jestli se někdo hlásí do rozpravy z místa? Není tomu tak. Pokud se již nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Poprosím zpravodaje garančního výboru, pana poslance Králíčka, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko.

Zaznamenal jsem zájem o odhlášení.

Závěrečné slovo? Pan navrhovatel má zájem? Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju, pane místopředsedo. Už velmi krátce. Chtěl bych za prvé poděkovat a chtěl bych, aby ten dík tady zazněl opozici za to, že jsme mohli tento bod dneska ještě doprojednat. Určitě jsme si tím nebyli před dvěma hodinami jistí, a to je určitě gesto dobré vůle.

Za další, skutečně se tady nejedná prosím o nějaký ideologický krok nějaké skupiny KRIT a podobně. O tomto tématu jednala oficiálně Rada vlády pro lidská práva, bylo to na doporučení krom jiného Rady seniorů České republiky. My tady přece nezamezujeme žádné digitalizační procesy, to je přece úplně jinak, takto to nemůžeme brát. Číslo zřízených datových schránek organicky v posledním roce rekordně rostlo a my jenom přepínáme ten princip u nepodnikajících právnických osob, říkáme: Vy si nemusíte tu datovou schránku zrušit, protože vám automaticky vznikne, a vy ji rušíte. My vám naopak dáváme nabídku, abyste si automaticky, abyste si - pardon - svoji datovou schránku dobrovolně zřídili, pokud se přihlásíte elektronickou identitou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP