(10.20 hodin)

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Tak já tady poslouchám dojemné příběhy o tom, kolik desítek miliard to přineslo do státního rozpočtu. Není to pravda. A za druhé, zeptejme se: Kdo vypnul DPH v březnu 2020? (Poslankyně Schillerová opravuje z místa.) DPH, omlouvám se, EET. Čí vláda navrhla - my jsme to samozřejmě podpořili, jsme v tom konzistentní - i pro rok 2022? Vaše vláda, milí členové poslaneckého klubu hnutí ANO. To za prvé.

Za druhé, bezradnost systému dobrovolné EET je dokumentována v tom pozměňujícím návrhu, který říká: Finanční správa - teď pominu ty stamiliony nákladů - umožní, aby někdo posílal někam data. A co dál? Jaký benefit má ten podnikatel z toho, že to pošle? Nevíme. Co jsme mu navrhli, abychom ho motivovali? Nic! K 31. říjnu letošního roku neposílá hlášení, paní poslankyně Schillerová, prostřednictvím pana místopředsedy, 60 % podnikatelů, jak chybně - použiji toto mírné slovo - chybně uvádíte ve svém pozměňovacím návrhu. Je jich 38 123. Kdybyste se zeptala na Ministerstvu financí, tak vám řekneme 38 123. Kdybych vycházel z toho, že je to 60 % poplatníků EET, tak nám z toho vyjde velmi nízký počet poplatníků EET, který neodpovídá realitě. Tak proč píšete 60 % dobrovolně používá, když je to zhruba třetina? A třetina není 60 %, alespoň pokud si vzpomínám na matematiku.

Já ten pozměňovací návrh nemůžu podpořit, protože nedává žádný smysl. Za stovky milionů korun vybudujeme prostředí, kde nějací podnikatelé budou posílat nějaká data, a oni z toho žádný efekt nemají. A ty příběhy, jak investovali a teď to nemohou využívat, jsou lživé. (Předsedající: Čas, pane ministře.) Lživé.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Bělobrádek, připraví se paní předsedkyně Schillerová. Tak, prosím.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Kolegyně kolegové, členové vlády, já bych zareagoval na vystoupení paní kolegyně Mračkové Vildumetzové. No nejlépe je říct něco, co tady nezaznělo, a pak to zpochybnit. Tady prostě nezaznělo od pana kolegy Munzara, že bychom splnili všechny body programového prohlášení, ale rozporoval to, že tohle bude jediný, který byl splněn. Takže vy jste zargumentovala to, že jsme nesplnili jiný, ale tady byla debata o tom, že jsme splnili jediný. A to pan kolega Munzar zpochybňoval. Takže vy jste tady udělala absolutní argumentační faul. To znamená, vytvořila jste nepřítele, který neexistuje, a zpochybnila jste něco, co tady vůbec nezaznělo.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za zadržení času. Další s faktickou poznámkou paní předsedkyně, Schillerová, připraví se pan poslanec Lochman.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Samozřejmě že to je jediné, co splníte, až to na konci tohoto dne prosadíte. Protože ty další, o kterých tady mluvila moje ctěná kolegyně paní Mračková Vildumetzová, to jsme vám připravili my! Vy jste to sem pouze poslali, to je celé! Takže to nejsou žádné vaše odpracované body, ať už je to zvednutí limitu DPH, ať už je to prostě posunutí paušální daně. A i to jste prostě zmršili, protože jste z toho udělali absolutně neatraktivní institut, myslím teď paušální daň.

Tak. Vypnutí EET. To nebylo vypnutí. My jsme udělali EET dobrovolným, a z jednoho prostého důvodu, a tady jsem to vysvětlovala - protože téměř všechny provozovny byly tehdy zavřené. Ty, kterých se týkalo EET, byly všechny zavřené kvůli covidu. Prostě byla tady jednak kvůli tomu, že ta třetí, čtvrtá vlna, která by se na to musela připravovat, tak měla úplně jiné starosti a ty první dvě, těm končily takzvané údaje registrační od autorizační... teď to říkám správně, autority, která vlastně mohla být maximálně tři roky. Tady jsem to vysvětlovala a vysvětlovala jsem i tím, že se nestaráte, že když vám teče dírou do střechy, tak se prostě nestaráte o anglický trávník. To bylo celé.

A nevím, koho tady napadáte, pane ministře. Pozměňovací návrh s vaším laskavým svolením psali kolegové z Ministerstva financí. Já jsem s nimi o tom mluvila, ono to jinak napsat nešlo. A možná jste si mohl, pane poslanče Munzare, prostřednictvím pana místopředsedy, přijít poslechnout na seminář zástupce všech svazů a komor, všech, kteří tam byli, kteří na tom semináři, který organizoval můj kolega Patrik Nacher, se jeden po druhém vyjádřili, ať už to byl Hospodářská komora (Předsedající: Čas, paní předsedkyně!) pan Minčič a další, vyjádřili pozitivně alespoň k dobrovolnému EET.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. A nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Lochman, připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Pěkné dopoledne, vážení kolegové. Za mě jenom jedna velmi krátká faktická. Paní kolegyně Vildumetzová, prostřednictvím pana předsedajícího, zde mluvila o tom, jak vše zdražuje. Ano, je to velmi komplikovaná doba. Nicméně říkala jste také, že podívejte se, jak zdražují pohonné hmoty. Tak jenom když se tady bavíme o argumentech, tak aby byly správné, abychom se tady neklamali. Za poslední měsíc šla nafta o 2,5 koruny dolů a za poslední měsíc šel i benzin dolů. Díval jsem se teď na mediální informace. Na portálu České televize máte, že benzin zlevnil o korunu. A díval jsem se i na váš portál na iDNES, kde je naopak napsané, že Maďarsko má problémy s výpadkem nafty a benzinu. Tak jenom když se o tom bavíme, tak ať se bavíme opravdu o konkrétních věcech. Podívejte se teď na kurzy.cz, kde máte přesný vývoj těch pohonných hmot, a třeba například u nafty je to levnější, než to bylo 26. 8. Tak jenom ať se tady bavíme o faktech. Nám bylo řečeno, jak tady máme i stropovat ceny nafty, a ty se snížily za poslední měsíc.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Tak já děkuji za slovo, pane předsedající. No já nevím, co na ty, kteří tady teď vystupovali, co na to říct. Nejdříve pan ministr financí řekne, že tady říkáme dojemné příběhy. Ne, my tady říkáme pravdu. Vy chcete zrušit něco, co fungovalo a co mělo příjem do státního rozpočtu, a nepřeje si to Hospodářská komora. Nepřeje si to Svaz malých a středních podniků a další. Nechcete podpořit ani dobrovolnost. Takový je fakt. Nevím, co je špatného na tom, že EET bylo napojeno na daňovou správu. Vůbec to nechápu, co na tom bylo špatně. Chceme rovné podnikatelské prostředí, zavedlo se kontrolní hlášení, zavedlo se EET. Nechápu.

Jestli tady pan Bělobrádek, on samozřejmě několikrát už vystupuje někdy na moje příspěvky, tak já bych mu doporučovala, aby si to programové prohlášení řádně přečetl. Co jste v něm napsali a co v něm plníte. Zatím jsem si nevšimla, že po roce vaší vlády by tady někdo přišel a vyhodnocoval by to programové prohlášení, jako to dělala minulá vláda. Sedala si k tomu programovému prohlášení a říkala: Tohle jsme splnili, tohle jsme nesplnili. Vy jste to neudělali ještě za rok ani jednou. A jestli se tady pan poslanec, prostřednictvím pana předsedajícího, chlubí tím, že se snížil benzin a nafta o dvě koruny? To je nějaká velká částka? Myslíte si, že to ti lidé pocítí? Já jsem teda přesvědčena o tom, že to vůbec nepocítí a že to snížení té ceny ohledně nafty a benzinu je velmi malé a měli byste v tom dělat více. Neděláte vůbec nic, takový je fakt. A přicházíte pouze s tím, zrušit něco, co funguje a co mělo příjem do státního rozpočtu. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další v pořadí faktických poznámek vystoupí paní poslankyně Balaštíková. Připraví se paní poslankyně Peštová. Paní poslankyně, vaše dvě minuty k faktické poznámce.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Ještě jednou dobrý den, kolegyně kolegové. Já bych jenom pro úplnost podávaných informací řekla, že na několika serverech, v Hospodářských novinách, na Seznamu běží různé hlasování občanů a různých korespondentů. Já si nemyslím, že jsou to média, která zrovna milují hnutí ANO, a představte si, že na všech těch serverech všichni ti korespondenční účastníci jsou nad 60 procenty, že chtějí EET. Můžete si to ověřit, běží to teď. Takže proč to teda těch 60 % lidí chce? Proč to pro ně neuděláme? Protože to je demokracie, to, co chce většina, to bychom měli dělat! Ne? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další v pořadí vystoupí paní poslankyně Peštová. Než dorazí k řečnickému pultu, já načtu další omluvy. Pan poslanec Bžoch se omlouvá od 10 hodin do 11 hodin z pracovních důvodů. Pan poslanec Janulík Miloslav celý jednací den z pracovních důvodů. Pan poslanec Kašník Pavel celý jednací den z pracovních důvodů, pan poslanec Lacina Jan od 11.40 do 12.40 z pracovních důvodů. Pan Svoboda Pavel od 9.30 do 11.30 z pracovních důvodů. Pan ministr Baxa Martin od 10.30 do 11.15 z pracovních důvodů.

Tak nyní, paní poslankyně, máte slovo k faktické poznámce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP