(10.30 hodin)

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já tedy už se nebudu vyjadřovat sáhodlouze k tomu benzinu, protože o jednu korunu se snížil benzin, tak se podívejte, co oproti tomu dalšímu se zdražilo. Takže určitě z tohohletoho sláva volat nebudu.

Ale mě by spíš zajímal ten projev tady pana poslance Bělobrádka. Já bych se chtěla zeptat KDU, kde se stala ta změna? Protože vy jste byli ti, kteří jste prohlasovali EET v té koalici, která tady byla. A kde došlo k tomu znovuprozření KDU, že najednou teď říká, že to EET je špatné, když předtím jste hlasovali pro a byli jste vlastně proti části vaší koalice současné, a teď říkáte zase, že to EET je špatně? Takže kde se stala ta změna, že jste najednou změnili názor? Anebo je to o tom, co se říká o KDU, že jim je to vlastně jedno, ti půjdou s každým? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Srdečně zdravím. Převzala jsem řízení schůze a děkuji za dodržení času v této faktické poznámce. A nyní je přihlášen se svou faktickou pan poslanec Pavel Bělobrádek, připraví se pan poslanec Šimon Heller. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji. K paní kolegyni Mračkové Vildumetzové. Reaguji na vás, když říkáte nesmysly. Řekla jste něco, co není pravda, tak se nemůžete divit, že na to zareaguji, protože vy jste mluvila úplně o něčem jiném. To je stejné jako paní kolegyně...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím, mým prostřednictvím.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Já ji neoslovuji! (Dobře.) Já jsem nikoho neoslovil.

Stejně tak jako paní kolegyně Peštová teď říkala: no, sice benzin ano, ale je něco jiného. To je, jako jeden mluví o hruškách a druhý o mrkvi. Tak to je asi stejná logika.

Navíc paní Mračková Vildumetzová tady hovořila o tom, že zavedla EET minulá vláda. Není to pravda. Byla to ta Sobotkova, jak řekla správně kolegyně Peštová. My když jsme byli v Sobotkově vládě, tak jsme chtěli po ministru financí, který nám nikdy nebyl schopen dát relevantní informace o tom, kolik to vynese. Já bych chtěl vidět, kolik to skutečně vyneslo. Ten přínos na ekonomické stránce je dosti pochybný, nikdy nebyl relevantně dokázán, že to mělo efekt. A my jsme také jediní v té koalici dodržovali programové prohlášení vlády, protože tam bylo, že to bude pouze na vybrané části ekonomiky, zatímco hnutí ANO a ČSSD porušovalo programové prohlášení a chtělo to zavést plošně, což my jsme odmítli. Díky nám tam vznikla fáze 1, 2, 3, 4. Tři, čtyři nebylo zavedeno, a to proto, že to nedávalo smysl, aby chlap, který s pilou šel dělat do lesa, musel vykazovat svůj příjem potom jako EET. To znamená, my jsme v tomhle konzistentní a na rozdíl od vás jsme neporušovali koaliční smlouvu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. A nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Šimon Heller, připraví se paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Šimon Heller: Vážené kolegyně, vážení kolegové, tady od paní Balaštíkové zaznělo, že rozhoduje demokratická většina a že bychom se měli podívat na ty weby a podle toho sledovat. Doporučuji třeba hlasování na Parlamentních listech, podle toho bychom také mohli hlasovat. Rozhoduje demokratická většina, která se projevuje ve volbách. Ta rozhodla, a mimochodem rozhodla tím způsobem, že aktuální koalice tady má 108 hlasů. Asi nemá smysl zmiňovat, že paní Balaštíková v těch demokratických volbách zvolena nebyla a nastoupila jako náhradnice. Děkuji. (Potlesk zprava, projevy nesouhlasu v řadách ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. A nyní paní poslankyně Mračková Vildumetzová a nahromadila se poté celá řada dalších faktických poznámek. Takže paní místopředsedkyně přihlášená s přednostním právem musí posečkat.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Ještě jednou na pana Bělobrádka, prostřednictvím paní předsedající. Já mu znovu doporučuji, aby si prostudoval to programové prohlášení. Já jsem tady pouze řekla, že jestli má někdo v programovém prohlášení, že bude bojovat s šedou ekonomikou, tak jsem přesvědčena o tom, že právě boj s šedou ekonomikou bylo zavedení kontrolního hlášení a zavedení EET. Ano, omlouvám se, že jsem řekla minulou vládu, že jsem neřekla Sobotkovu vládu. V té Sobotkově vládě jste seděl i vy, pane Bělobrádku, prostřednictvím paní předsedající, takže byl jste to vy, který jste schválil na půdě Poslanecké sněmovny EET. To, že příjem do státního rozpočtu teď nebyl z důvodu toho, že byl covid, že tedy se pozastavilo EET, ale to znamená, že to bylo dobrovolné, tak jako chceme, aby to pokračovalo, tak je prokázáno, že ten příjem byl zhruba 13 miliard. A protože teď máme díky této vládě tak vysokou inflaci, která nám šplhá k 15, 16, 17 procentům, tak by ten příjem v rámci EET byl ještě vyšší.

A když za mnou chodí pan Lochman, který mi říká a ukazuje mi úžasný graf, jak se snížily ceny v rámci benzinu a nafty, tak on asi nechodí mezi lidi. Takže všechno je skvělé, všechno je zalité sluncem, lidé jsou všichni strašně spokojení s těmi cenami a s těmi maržemi na čerpacích stanicích. Já bych pochopila, kdybyste tady předložili návrh, který řeší právě ty vysoké ceny benzinu a nafty anebo třeba vysoké ceny energií. Ale opravdu vy v tuto dobu, v tuto těžkou dobu, tady předložíte něco, co mělo příjem do státního rozpočtu a co mělo rovné podnikatelské prostředí. Děkuji vám. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. A zatím se tedy objevila smršť sedmi faktických poznámek, kde jako první je přihlášen pan poslanec Pavel Bělobrádek, poté se může připravit paní poslankyně Margita Balaštíková. Prosím.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo. K paní Mračkové Vildumetzové, prostřednictvím paní předsedající. Já znám programové prohlášení vlády, ale vy si přečtěte stenozáznam, co jste tady řekla. Vy jste reagovala na něco, co tady nezaznělo, a faktická poznámka má sloužit k tomu, abyste zareagovala na něco, co tady zaznělo. Takže vy jste řekla tezi a proti ní jste řekla antitezi, přitom ta teze nebyla podložena tím, co říkal pan kolega. Takže to je první věc.

Druhá věc. Já jsem to tady vysvětloval. A to, že se díky EET vybraly peníze, to se vybraly peníze na daních, to je jasné, ale jestli to bylo navíc kvůli EET, to nikdy nikdo neprokázal a nikdy to ani analýza Ministerstva financí nepotvrdila! Takže to neříkejte. Vy si vždycky vymyslíte nějakou věc, a pak tady začnete tvrdit něco jiného. A začnete, že tady někdo řekl něco, co nikdo neřekl, a to zpochybníte. To je slaměný panák. To není nic jiného! To nemá žádnou logiku!

A já už pak přestanu vystupovat, protože některé věci musí člověk vzít tak, jak jsou, že buď používáme logiku, nebo ne. A je to stejné, jako když řeknete, jak to je s naftou, že to je málo, ale přece tady šlo o to, jak to je v Maďarsku, a Maďarsko jste dávali za příklad. Opět uhýbáte od toho, co je, a vždycky si najdete něco bočního, ať je to ta reakce na to, ale kdyby něco...

A musím také na paní kolegyni Balaštíkovou. Hlas lidu není hlas boží. Jsme v zastupitelské demokracii, a když tam dáme, jestli má být znárodněn Agrofert, třeba by tam bylo také 70 %. To nevím. Ale myslím si, že takhle se v politice rozhodovat nedá. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji za dodržení času. A nyní se svou faktickou paní poslankyně Balaštíková, poté se připraví paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den ještě jednou, potřetí, počtvrté. Omlouvám se, kolegové, patrně jsem to měla - pod časovým tlakem jsem to řekla tak, že to bylo vámi špatně pochopeno. Nemyslela jsem, že bychom se úplně měli držet té demokracie, ale já jsem jenom chtěla doplnit data, že většina těch občanů teď, nyní hlasuje a EET by chtěla.

A ke svému předřečníkovi panu Hellerovi o tom, jakým způsobem - prostřednictvím vás, paní předsedající - jsem byla zvolena: Já myslím, že jste mi ukázal, jaká ubohost ve vás, člověče, je! (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji za dodržení času. Nyní paní poslankyně Berenika Peštová, připraví se paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já bych také chtěla k panu poslanci Hellerovi. Jsem ráda, že nám tady zmiňujete Parlamentní listy, protože ještě nedávno jsme si přečetli, že jsme ti oškliví - co jsme to byli? - dezinformátoři, dezolátoři a já nevím, co všechno jsme dez-, jenom proto, že sdílíme Parlamentní listy. Ale vy z nich čerpáte! To je krásné to vědět! Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím, oslovování mým prostřednictvím. Děkuji.

Paní poslankyně Zuzana Ožanová a připraví se pan místopředseda Karel Havlíček, také ještě s faktickou. Pak již dojde slovo na přihlášenou paní místopředsedkyni. Prosím, vaše dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP