(10.40 hodin)

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, paní ministryně a pane ministře, já většinu poznámek, co mám, si nechávám na svůj proslov. Nicméně jak bylo řečeno, skutečně hodlám zareagovat pouze na to, co tu bylo. A chci zareagovat na poznámku, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, na pana Hellera.

Za prvé. Křik není argument. Prosím, netrapte moje uši.

A za druhé. Já jsem ještě nezažila, že by tady někdo zpochybňoval nebo shazoval poslanecký mandát, který vznikl nástupnictvím. V minulém volebním období se tak například kolega Jakob stal poslancem místo odstoupivšího pana Kalouska, ale že by to někdo říkal na mikrofon a říkal "podívejte se, a vy jste se tu nedostal" jenom proto, že Kalousek odstoupil? Promiňte, tak s tím jsem se ještě tady nesetkala. Domnívám se, že to bylo absolutně nevhodné. A mandát buď je, nebo není. (Potlesk z lavic poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní pan místopředseda Karel Havlíček se svou faktickou a poté pan poslanec se ještě hlásí. Prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pane poslanče Hellere, prostřednictvím paní předsedající, nikdo nezpochybňoval, že na to máte právo. Já jsem to tady i řekl jasně v mém příspěvku. Je to demokratické a můžete se bez problému rozhodnout. Ale my zpochybňujeme jinou věc. Jestliže argumentujete tím, že to je restriktivní nástroj vůči podnikatelům, a ze sedmi největších svazů, asociací zaznívá úplně přesně pravý opak, tak jenom říkáme, že to je falešný argument a že se neřídíte tím, co ti podnikatelé fakticky chtějí. A vy se můžete rozhodnout, jak chcete. To je všechno. Nic více, nic méně.

Ještě k tomu Maďarsku prosím. Nám vyčítáte, když čteme titulky, ale vy se chováte úplně stejně. Protože jediný, kdo řeší problém Maďarska, je Česká republika. Neřeší to vůbec Maďaři. Já jsem se spojil s představiteli vlády maďarské a oni opravdu fakt žádný problém nemají. To, že na několika desítkách čerpadel společnost MOL, jejich čerpadel, vesnických čerpadel, která prakticky nefungovala, omezili dodávky nikoliv z důvodu toho, že mají málo kvůli cenám, ale protože Rusové rozbombardovali ropovod, který vede do Maďarska, a paradoxně v tu samou chvíli odstavovali rafinérie, tak je tím důvodem, že o něco více šetří, ale nestalo se nikomu v Maďarsku, aby nenatankoval. Nemají s tím nejmenší problém a opravdu se to řeší pouze u nás.

Takže prosím, kdyžtak si to čtěte pečlivěji, anebo se mrkněte třeba do maďarských novin, nebo si to nechte přeložit, nebo si tam zavolejte. Máte dostatek nástrojů ve vládě, abyste si to ověřili u vládních činitelů. Díky. (Potlesk z lavic poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Hubert Lang a pak máme ještě jednu faktickou. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, paní předsedající. Já jsem nechtěl vystupovat, protože nejsem odborník na EET, ale chtěl bych tady, vaším prostřednictvím, také reagovat na kolegu Hellera. My prosím vás tady i skousáváme leccos. Uvědomte si, že hnutí ANO má 72 poslanců. Jsme nejsilnějším poslaneckým klubem. Všichni jsme získali mandát. My jsme nikdy nezpochybňovali jakýkoliv mandát, který zde ve Sněmovně vznikl. To znamená ani mandát, který má KDU-ČSL. Ale chtěl bych říci, že prosím vás, kolegové, i kdybyste se neposlepovali do toho pětislepence, tak nám tady dneska nevládnete. Jaké jsou preference hnutí ANO v současné době a jaké jsou preference strany, jejíž poslanec tady napadá řádný mandát naší kolegyně? Uvědomte si, zameťte si před vlastním prahem, když budete tady něco takového vykřikovat. Děkuji. (Potlesk z lavic poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. A ještě s faktickou poznámkou pan poslanec Šimon Heller. Je stále přihlášena paní místopředsedkyně. Prosím.

 

Poslanec Šimon Heller: Někoho by mohlo napadnout, že tady zazněla lživá prohlášení. Já jsem v tomhle konsenzuální a mírný. Já jsem přesvědčen, že jste pouze nedávali pozor. Já jsem žádný mandát nezpochybnil. Já jsem konstatoval fakta. A stejně jako tady zazněla fakta o nástupu pana kolegy z TOP 09 v minulém období, ano, to jsou fakta, tak se jich prosím vás nebojte. Říkám, poslouchejme se navzájem. To, co jsem konstatoval, jsou fakta. Demokratické volby proběhly. A mimochodem, abych reagoval na kolegu Langa, prostřednictvím paní předsedající, opět nerozhodují průzkumy. Ani ty, co jsou uveřejněny ve vašich médiích. Rozhodují volby. A ty rozhodly, že vy máte sedmdesát...

Prosím, paní předsedající, aby uklidnila tady kolegu, který na mě před chvílí tamhle... poklepával si na hlavu před celou Sněmovnou, teď na mě tady pokřikuje, tak prosím, abyste ho kdyžtak potom okřikla. Děkuji. (Smích z lavic poslanců ANO.) Nebo umravnila tak, aby se choval takovým způsobem, jako odpovídá Sněmovně. Takže -

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pane poslanče, já vám do toho vstoupím. Nevšimnu si každého poklepání na hlavě. (Pobavení a smích z lavic ANO.)

 

Poslanec Šimon Heller: Tomu rozumím. Takže jen abych to dokončil. Rozhodují volby. KDU-ČSL má 23 poslanců a hnutí ANO má 72 poslanců. Já to respektuji, nezpochybňoval bych. Ale prosím vás, držme se faktů. Ty volby nějak proběhly, každý byl nějak zvolen. Někdo skákal a někdo neskákal. Někdo byl vykroužkován nahoru, někdo se sem dostal jako náhradník. To jsou fakta. Držme se faktů a poslouchejme se. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Já bych jenom chtěla připomenout, máme písemně přihlášené s faktickými, takže z místa to je až poslední. Jenom chci opravdu připomenout, už je to velká řada faktických, je opravdu třeba reagovat na předřečníky, nebo tedy fakticky upřesnit, když byla nepřesnost. A já bych opravdu ráda, abychom se mohli vrátit k těm, kdo jsou řádně přihlášeni.

S faktickou tedy chce nyní ještě paní poslankyně Berenika Peštová a potom se může připravit pan poslanec Vít Vomáčka. Jen skutečně, konstatuji, reagujme. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych také opět na pana poslance Hellera chtěla zareagovat. Pane poslanče, tak něco snad, jste chlap a něco vydržíte. Já tady také musím vydržet spoustu posměvů a bouchání a plácání si na hlavu a nežaluju, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající. (Pobavení a potlesk poslanců ANO.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. A pan poslanec Vít Vomáčka je nyní na řadě se svou faktickou, připraví se paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Vážená paní předsedající, vážená paní ministryně, kolegové, kolegyně, já se nebudu věnovat kolegovi Hellerovi, já opravdu ne. Ale zaznělo tady mockrát, že na nás koukají, a vždycky vyzýváte, vy, občané, dívejte se, sledujte, jak jednáme. Vážení občané, prosím vás, tohle opravdu nesledujte. To je pod úroveň. A je jedno, jestli je to z koalice, nebo z opozice. Vystupuji tady jako slušný člověk, a když si budu chtít zajet do kolegy, neznám jeho jméno, tak opravdu do té Sněmovny nepatří klepání na čelo a podobně. Říkám to s pokorou, neútočím.

Prosím pěkně, vraťme se k EET a přestaňme tady s těmi útoky. Není to hodné této ctihodné Sněmovny. Děkuju. (Slabý potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane kolego. A nyní paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Chtěla bych říct, že občané dneska nemohli část této schůze sledovat. Chtěla jsem namítnout, že tu není pan zpravodaj, ale nyní ho vidím. Nicméně pana ministra nevidím. Vidím samozřejmě ministry, kteří nejsou ministry financí. Ale možná by bylo vhodné, protože už se blížíme k bloku skutečných vystoupení, kdybychom byli v kompletní sestavě.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Ano, zopakuji tu žádost, patrně pan ministr je na chvilku v předsálí, aby se navrátil do sálu. A nyní je ještě s faktickou přihlášena paní poslankyně Margita Balaštíková. Stahuje. A prosím, z místa, vaše faktická.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, pojďme se vrátit k faktické rovině. My řešíme tady EET, skutečně nechoďte do osobní roviny. Já se s většinou kolegů bavím, a bavím se za dveřmi tohoto sálu velmi racionálně, velmi slušně, velmi pokorně. Pojďme se k tomu vrátit i v Poslanecké sněmovně.

Já jenom taková věc. Bavíme se tady o EET, bavíme se tady o nějakém systému. Já si velice dobře pamatuji, co jsme tady řešili za problémy. Kdo má EET, nemá EET. A říkám, jednoho dne přijde vládní koalice s tím, co je ve světě naprosto běžné, a to znamená limit hotovostní platby. EET nepotřebujeme ve chvíli, kdy řekneme, že máme limit pro hotovostní platbu. Tak to je. A pokud půjdeme do systému bankovních karet a podobné záležitosti, tak opravdu tento systém nebudeme potřebovat. Je to věc Itálie, Švédska a tak dále. Zkuste vyndat 500 eur v Itálii v hotelu a uvidíte, co se vám stane. Předpokládám, že někteří kolegové tam byli a vědí, že to nejde, že to je do 100 eur. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP