(12.30 hodin)
(pokračuje Jan Skopeček)

Ty nechť využívá, nechť se snaží odhalit a potrestat ty podnikatele, kteří daňové zákony porušují, ale já jsem přesvědčen, že máme drtivou většinu slušných podnikatelů, kteří dnes ten krok ocení, protože pro ně bude znamenat úlevu, úlevu finanční, a věřím, že se nám podaří napravit v budoucnu i tu škodu, která byla napáchána v tom rétorickém slova smyslu, kdy se z podnikatelů i u zbytku veřejnosti stali sprostí podezřelí, kteří musí být 24 hodin online připojeni a dokazovat státu, že nepodvádějí. Já si podnikatelů vážím a věřím, že se nám i v nadcházejících měsících bude dařit podnikatelské prostředí kultivovat a byrokratické překážky odstraňovat. Děkuju za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane místopředsedo. Tím posledním, kdo je přihlášen do obecné rozpravy, je paní poslankyně Margita Balaštíková. Máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Tak dnes snad naposledy, kolegyně a kolegové, vystoupím jako poslankyně druhé kategorie, jak mě tady jeden kolega se svatozáří nařkl. Jenom bych mu chtěla prostřednictvím pana předsedajícího vzkázat, že před bohem jsme si všichni rovni, pokud k němu ještě tahle informace nedoputovala.

Takže v roce 2016 se zaváděla elektronická evidence tržeb. Mnoho podnikatelů vyhrožovalo zavřením provozoven, ukončením činnosti i skokovým zdražováním. A nic z toho se nestalo. Po šesti letech ale podniky mluví jinak. Drtivá většina podnikatelů si zvykla a velká část firem je do EET napojena dodnes i přesto, že už není povinné. Šlo přitom o nejkontroverznější úpravu daňových povinností posledních let, která vyvolala velké vášně nejen v politických, ale hlavně v podnikatelských kruzích.

Já bych očekávala, že kabinet Petra Fialy bude získávat samou chválu, ale vidím, že schytáváte i kritiku. Proč? Všichni totiž očekávali, že budete bojovat s šedou ekonomikou, a podnikatelé přiznávají, že EET mohlo být nástrojem proti šedé ekonomice. Očekávali jsme všichni, že při dnešním marném hledání i té nejmenší úspory budete alespoň podporovat dobrovolné EET a nezmaříte ani vynaložené náklady podnikatelů, ale hlavně vynaložené náklady státu. Ale to ne. Musíme zabalit svůj návrh do nesmyslných podpůrných argumentů a hlavně odmítáte vzít v potaz postoj svazů a komor, které zaštiťují jednotlivé podnikatele a firmy a které vám předkládají své požadavky, a to je nerušit, nebo alespoň ponechat dobrovolné EET, protože většina jejich členů v tom stále pokračuje.

A co třeba říkají? Systém fungoval, byl zaveden a mohl státu přinést nějaké prostředky. Všichni provozovatelé ho mají, i ti, kdo neměli pokladní systémy, si je pořídili a nyní mají přesnější data o své ekonomice, dokonce o svých zaměstnancích, a mají přehled i o tržbách, říká pan Stárek z Asociace hotelů a restaurací. A co na to říká jejich odborový svaz? Systém ale hlavně odstranil vyplácení zaměstnanců načerno bez zaplacených odvodů na zdravotní a sociální pojištění, což se projevilo ve mzdách a zcela určitě se projevilo i ve státní pokladně. A možná i tito zaměstnanci jsou ti, kteří by byli rádi, aby se to EET ponechalo aspoň v dobrovolné formě. A my bychom měli vzít v potaz jejich požadavky podporující žádosti za svazy a komory a posoudit, zda ta dobrovolnost by nebyla tím nejvhodnějším řešením, lepším než to ukončení.

A jako důvody bych uvedla - za prvé, přejí si to zástupci svazů a komor, kteří zastupují jednotlivé podnikatelské subjekty, velké, malé, střední. Požadují to oborové svazy zastupující jejich zaměstnance. A opravdu, i když to neradi slyšíte, to narovnává podnikatelské prostředí, protože u některých firem nelze prodávat bez faktury. Na fakturu, pane? Dovedete si představit chemický nebo farmaceutický průmysl, který by se těmito podmínkami řídil? To přece není možné. Takže to prostředí zas tak rovné není. A nezmaříme vynaložené náklady do podnikatelského sektoru ani státu. A tím, že EET bylo kvůli covidové situaci přerušeno a nebylo zavedeno v celém podnikatelském prostředí, nemohl se také dostatečně projevit jeho účinek a dosah, a tím pádem vyhodnocujeme neúplnost funkčnosti a možná se všichni mýlíme. Já neříkám, že vy ani my, možná jsme to my všichni a bylo by to jinak, ale měli bychom vyhodnocovat úplnost. A pokud cítíte, že k některým sektorům není EET spravedlivé, tak přece máte jiné nástroje, můžete to řešit zavedením jiné výše daně z podnikání z těchto sektorů. A uměli byste to určitě upravit. A poslední důvod, proč ponechat EET, je - každá koruna, kterou stát získá navíc, je pro naši státní pokladnu důležitá, protože i ten poslední milion se skládá z jednotlivých korun. Ale to určitě pan ministr financí ví.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně. Mám zde jednu faktickou poznámku, zatím poslední, a to je pan poslanec Volný. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji, pane předsedající. No já si tohleto nemůžu odpustit. Já jsem si vždycky vážil a doufám, že zase ještě budu moci vážit, pana kolegy Skopečka jako dobrého ekonoma a teoretika ekonomiky, ale to, co jsem slyšel, mě prostě absolutně vykolejilo. Mně připadá, že se probudil po sedmi letech, vykoukl takhle z tý dírky a řekl: Dnes je významný den, my vysíláme signál, že si vážíme podnikatelů živnostníků a že je nepovažujeme za sprosté podezřelé! Pane kolego, slyšel jste, jak ty svazy, které hlásí, bojují, bouchají, že nechtějí zrušit EET? Jak tohleto můžete říct? Oni to nechtějí, oni chtějí zůstat v EET, chtějí tam zůstat dobrovolně - a vy tady vysíláte signál! No tomu jsem nerozuměl. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou pan místopředseda Skopeček. Mám to brát jako faktickou?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Můžete jako faktickou, já budu rychlý. Tak já jsem překvapen, pane kolego, že jste vykolejený. Vždyť my už jsme spolu začali to rétorické cvičení dneska ráno v 8 hodin na Českém rozhlase Plus a tam ty argumenty byly podobné. Tak mě trošku překvapuje teď to vaše divadelní představení v tom smyslu, že jste překvapen z toho, co říkám, protože podobné argumenty jste slyšel už ode mne dneska ráno a reagoval jste na ně, pokud jste tedy u toho rozhovoru nespal, ale to nepředpokládám.

Druhá věc je, to jsem říkal, že celá řada podnikatelů je možná organizována ve svazech, v Hospodářské komoře, ve Svazu průmyslu a obchodu, ale to jsou zejména ti větší, pro které elektronická evidence tržeb a jejich náklady nejsou z hlediska jejich celkového podnikání v relativním vyjádření velké. Ale my bojujeme a snažíme se o dobré podnikatelské prostředí i pro ty nejmenší živnostníky, nejmenší drobné podnikatele, pro které prostě ty náklady jsou vysoké a kteří nejsou organizováni v žádných z těchto svazů, a jejichž hlas tudíž možná není slyšet v nejrůznějších médiích, ale kdybyste objížděl ty venkovské podniky a podnikatele, tak vám povědí, že to prostě pro ně problém byl. Takže nedělejme si iluzi, že svazy, kterých já si jinak vážím a které poslouchám a snažím se získávat od nich informace, tak prostě nereprezentují všechny podnikatele a ti nejmenší skutečně v těchto svazích a organizacích často nejsou. Takže to není úplně relevantní argument.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou ještě reaguje pan poslanec Volný.

 

Poslanec Jan Volný: No, tak já na pana kolegu teď tedy prostřednictvím pana předsedajícího. Já vím, že jste konzistentní a že jste vždycky od samého začátku byl proti EET. Mě prostě zarazilo, že absolutně popíráte názory těch, o kterých mluvíte, že to pro ně děláte, a říkáte, kdybyste si objel... Pane kolego, já nejsem z Prahy jako vy, já jsem právě z tý vesnice a já prožívám prostě déjà vu, když jsme to před sedmi lety zaváděli, tak jsem byl za největšího blbce v tý vesnici a ve všech vesnicích, v hospodách, proč to zavádíme, co to vymýšlíme a co to děláme za lumpárnu, a teď po sedmi letech slyším úplně to samý, říkají, co jste to za blbce, proč to rušíte? Takže já jsem v obraze, pane kolego. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Ještě reakce pana místopředsedy Skopečka v rámci faktické poznámky.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane kolego, jestli tady chcete se mnou bojovat, tak se na ten souboj lépe připravte. Nejsem Pražák, jsem Středočech. Já jsem z malého města, a tudíž mám docela dobrý přehled i o nepražských podnikatelích. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP