(12.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a táži se, jestli ještě někdo chce vystoupit v rozpravě? Zde vidím paní předsedkyni, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já s laskavým svolením Luboše Kastnera, člena představenstva Asociace malých a středních podnikatelů, přečtu, aniž bych slovo změnila, přečtu jeho dnešní vyjádření pro server Seznam Zprávy. (Předsedající prosí o klid v sále, jde se do finále.) Nejdříve přečtu jeho vyjádření a pak přečtu vyjádření inženýra Filipa Sajlera z Českého gastronomického institutu, jinak určitě ho znáte, je to kuchař, moderátor, podnikatel v gastronomii.

Takže začínám vyjádřením pana Luboše Kastnera, podnikatele v gastronomii a člena představenstva Asociace malých a středních podnikatelů pro server Seznam Zprávy, tak jak mi ho zaslal před chvílí. Dal mi laskavé svolení, ať to tady přečtu. A já neměním ani slovo. Cituji: "Podnikatelé si v naprosté většině na EET zvykli. Hlavní argument, že přineslo administrativní zátěž, není pravdivý. Jedná se pouze o funkcionalitu pokladních systémů, které jsou již daným standardem našeho oboru a slouží k řízení v podnikání. My nemůžeme a nechceme řídit podnikání s tužkou a papírem. Potřebujeme zásadní rozvoj digitalizace a etiky v našem oboru. Zrušení EET vnímáme jako krok nazpět. Pokladní systém patří k základním nástrojům podnikání a patří i k fixním nákladům na podnikání. Objektivně přispělo ke zlepšení podnikatelské etiky i komfortu pro hosta. Vnímáme zrušení EET pouze jako politický boj, který zbytečně podnikatele ovlivňuje. Je pravda, že se systému nevyužilo naplno, například při tvorbě kompenzačních covidových programů. Nicméně podnikatelé již nyní ve většině nechtějí podnikat v devadesátkovém modelu podnikání, chtějí moderně své podnikání rozvíjet. Potřebujeme vytvořit moderní prostředí pro rozvoj našich služeb, potřebujeme digitalizovat náš přístup a nevracet se do devadesátých let, potřebujeme vytvořit stabilní prostředí pro zaměstnance a podnikatele. S koncem EET se vyrovnáme, utrpí však podnikatelská etika a komfort pro hosta. Nejdeme cestou vpřed, ale dozadu." Tolik Luboš Kastner, podnikatel v gastronomii a člen představenstva Asociace malý a středních podnikatelů.

Druhá citace je citace inženýra Filipa Sajlera, který vystupuje za Český gastronomický institut, je to kuchař, moderátor, podnikatel. Cituji: "EET je od začátku zbytečně plné emocí, a přitom je to standardní nástroj vlád ke kontrole výběru daní a nastavení podnikatelského prostředí. Ale i dle dat takto zafungovalo v České republice a stoprocentně přispělo v oboru služeb k jistému narovnání a vyvedení našeho oboru z částečně šedé zóny. Nástroj byl často spojen s politikou a zbytečnými emocemi. Kdyby se pragmaticky používal a prošel určitou evolucí, tak má stále své opodstatnění a určuje jasné podmínky pro podnikání. Zrušení EET považujeme za neopodstatněné, nesrozumitelné a nekompetentní politické rozhodnutí. Došlo ke zbytečným investicím na straně vlády i podnikatelů a tímto krokem se vracíme o mnoho let zpět a opět vrháme služby do šedé zóny." Inženýr Filip Sajler, Český gastronomický institut. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Máme zde dalšího zájemce vystoupit s přednostním právem a to je pan místopředseda Skopeček, máte slovo. Poprosil bych všechny v sále, aby se prosím ještě na chvíli ztišili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Jen pár vět v reakci na paní předsedkyni Schillerovou. Podnikatelé si zvykli. No, v životě se říká, že se dá zvyknout na leccos, i na ty nejhorší věci. Možná si ty tisíce venkovských hospod, respektive jejich majitelé, kteří kvůli EET museli skončit, už zvykli na některá jiná zaměstnání, která museli přijmout poté, co kvůli EET museli svůj provoz zavřít. Takže ano, možná si zvykli jako zaměstnanci v nějakém třeba jiném provozu nebo v jiné práci.

Druhá věc. Volala jste po digitalizaci. Zrušení EET přece neznamená zákaz digitalizace pro jakýkoliv sektor ekonomiky, ani pro restaurace. Všichni z restaurací dobře známe, že v některých už máme na stolech QR kódy a nepotřebujeme k zaplacení volat ani číšníka, a bezesporu to je technologie, která tam je proto, že si ji vybrali sami ti podnikatelé, investovali do ní, než proto, že je nutil stát zavést EET. Čili ani tomu podnikateli, jehož dopis jste tu četla, nikdo digitalizaci nezakazuje, a uzná-li on za vhodné, že to v jeho provozu prostě bude mít přínos ať už co se týče pro spotřebitele, nebo třeba pro něj v tom, že bude mít více pod kontrolou své zaměstnance, má svobodu a vůli se rozhodnout, že do takového systému bude investovat. A věřte, paní předsedkyně, že podnikatelé do toho budou investovat, aniž byste je svou zbytečnou, drahou a neúčinnou regulací do toho nutila.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. Paní poslankyně Balaštíková a paní poslankyně Peštová se připraví a já ještě jednou prosím všechny v sále, aby se zklidnili. Diskuse měla velmi rozumnou úroveň, tak prosím, dotáhněme to do finále. Děkuji ještě jednou.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Domnívala jsem se, že budu vystupovat naposledy, ale přece jenom se vás chci zeptat, pane kolego Skopečku, prostřednictvím pana předsedajícího. Oni museli skončit, protože neměli pět tisíc na registrační na pokladnu a neměli připojení internetové, anebo museli skončit, protože to byli věční neplatiči DPH a daní a už by to takhle neutáhli? Proč skončili? To by mě zajímalo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně. S další faktickou paní poslankyně Peštová. A je klid, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já se omlouvám, já jsem měla úplně stejný dotaz, jako měla paní poslankyně Balaštíková, ale opravdu mě to zajímá. Zajímá mě, jestli skončili kvůli tomu, že bylo zavedeno EET, a jak je to možné, jestli by opravdu byla odpověď. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Faktická poznámka žádná další není. Ještě jednou se tady ptám, jestli někdo má zájem vystoupit v rozpravě? Nevidím nikoho. Tím tedy rozpravu končím a táži se pana ministra, jestli má zájem vystoupit se závěrečným slovem? Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Ano, děkuji. Jenom pár krátkých poznámek, uvedení některých faktů, vyvracení některých mýtů a čistých lží, a pak už jenom zdvořilá prosba k Poslanecké sněmovně, aby podpořila návrh zákona.

Za prvé - sliby se mají plnit. Byli jsme proti EET, napadali jsme to u Ústavního soudu, tam jsme byli poměrně úspěšní. Kandidovali jsme se zrušením EET, nezískali jsme nějaká procenta, jak říkal jeden z diskutujících, ale volby jsme vyhráli a plníme naše sliby.

Za druhé - podnikatelé nebudou moci využívat své digitální systémy. Na to jste přišli jak? Vy, kteří to tvrdíte. Jak jste na to přišli? Jak přemýšlíte? Viděli jste někdy pokladní systém? Jediné, co děláme, tak takhle ustřihneme online spojení mezi tou provozovnou a státem. A ten systém funguje bez toho pro ty z vás, kteří si myslí, že zrušením toho zákona oni ty systémy musí vyhodit, přestat používat. Pokud ten systém chtějí využívat pro to, aby měli, aby jim to pomohlo při vedení účetnictví, při kontrole hospodaření, při kontrole svých zaměstnanců, samozřejmě tak mohou dělat letos, příští rok, za dva roky. Je to jenom na nich, nepotřebují k tomu zákon.***




Přihlásit/registrovat se do ISP