(14.20 hodin)
(pokračuje Marek Benda)

Další výhrady, které pan prezident uplatnil, zase odpovídají tomu, o čem se tady již dlouhodobě diskutovalo, to je ona délka praxe. Myslím, že odborníci, kteří připravovali panu prezidentovi jeho stanovisko, neposlouchali, co jsme říkali v této Poslanecké sněmovně, že dochází k obměně státního aparátu v průměru za těch osm let, takže proto tedy je potřeba prodloužit onu lhůtu praxe a stejně tak vnitřní konkurenci na úřadech, která je ve stanovisku prezidenta republiky také kritizována. Já myslím, že státní služba má depolitizačních a stabilizačních mechanismů více než dostatek, ba naopak, v průběhu rozpravy, která tady zaznívala, jsem byl spíše kritizován za to, že bychom některé stabilizační mechanismy, jako bazény a další, měli spíše vypouštět než dále naplňovat. Proto ani této námitce prezidenta republiky úplně nerozumím. Myslím, že je správné, aby tam ta vnitřní konkurence existovala a aby skutečně každý představitel i státní služby, který je na vedoucím místě, byl jednou za pět let podroben přezkumu, výběrovému řízení, zda je na té pozici správně, nebo zda už dorostli jiní, noví, mladší, kteří ho vymění. Ostatně my jsme této zkoušce podrobováni jednou za čtyři roky, nikoliv jednou za pět let.

Proto doporučuji, abychom veto prezidenta republiky přehlasovali. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Chce se ke stanovisku prezidenta vyjádřit zpravodajka garančního výboru, paní poslankyně Zuzana Ožanová? Já si tedy myslím, že tady je přítomna. Tady jste, já jsem vás hledala v druhé části sálu. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Dobrý den. Vážená paní předsedkyně, vážení ministři, vážené kolegyně, vážení kolegové, já si jako zpravodaj dovolím pouze shrnout, k čemu došlo, a posléze se vyjádřím v rozpravě. Ale nějak se neslyším, paní předsedkyně.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano. Páni kolegové, paní kolegyně, ještě jednou vás prosím o ztišení. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon 234/2014 Sb., o státní službě, ve znění pozdějších předpisů, projednávaný Poslaneckou sněmovnou jako tisk 215, byl panu prezidentovi doručen 10. 11. 2022. Prezident zákon nepodepsal a dne 18. 11. 2022 zákon vrátil Poslanecké sněmovně. Prezident velmi stručně a výstižně shrnul své výhrady. Jeho zásadní výhrada zní: funkce takzvaného politického náměstka není v organizačním uspořádání správního řádu stupněm řízení, jeho úkoly jsou v zákoně vymezeny zčásti neurčitě a zčásti v minimální míře a v konečném důsledku jde o dobře placenou trafiku. Jde o úpravu, která do žádného zákona, natož do zákona o státní službě, nepatří.

Dále pan prezident vyjádřil pochybnost, nakolik je tato novela v souladu s požadavkem depolitizace a profesionalizace výkonu státní správy, jelikož - uvedu všechny body, které uvedl pan prezident - umožňuje zvýšit počet takzvaných politických náměstků a na druhé straně dosavadní takzvané odborné náměstky, tedy náměstky pro řízení sekcí, přeřazuje do funkce vrchní ředitel sekce. Snižuje požadavky na délku praxe u osob ucházející se o služební místo představeného, například není zřejmé, jakou kvalifikaci bude mít osoba ucházející se o místo vedoucího služebního úřadu, která v období patnácti let vykonávala čtyři roky činnost podle § 5 patřící pod státní službu a dalších jedenáct let se živila úplně něčím jiným. Obdobně to platí pro uchazeče o služební místo vrchního ředitele sekce, ředitele odboru nebo vedoucího oddělení. Stanoví, že do služebního místa vedoucího služebního úřadu, vrchní ředitel sekce nebo ředitel odboru jsou osoby jmenovány na dobu pěti let, což předkladatelé odůvodňují tak, že se tím ve státní službě zvýší vnitřní konkurence a sjednotí kariérní postup. Odhlédne-li se od toho, že výkon státní služby je nepřípustné spojovat s vnitřní konkurencí, pak je zřejmé, že přijatá úprava sice zjednoduší změnu obsazení funkcí představených poprvé na základě přechodného ustanovení ve vztahu k současnému obsazení funkcí představených, ale jistotu kariérního růstu, která by byla založena na předem daných objektivních kritériích, nezajišťuje.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já se omlouvám, že vás přerušuji, ale hladina hluku je skutečně příliš vysoká. Takže ještě jednou, kolegyně a kolegové, pokud máte jakékoliv rozhovory potřebu řešit, tak ale v předsálí.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Tolik za mě jako zpravodaje, ale hlásím se do rozpravy jako poslanec s přednostním právem. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, mám vás tady v pořadí přihlášených. Nyní tedy otevírám rozpravu. Připomínám ještě, že pozměňovací návrhy nejsou přípustné. Do rozpravy už je několik přihlášených s přednostním právem. Jako první pan předseda Okamura, jako druhý pan místopředseda Havlíček. Následují paní předsedkyně Schillerová, paní místopředsedkyně Dostálová, paní zpravodajka a další přihlášení, tedy zatím přihlášená paní poslankyně Štefanová.

Nyní tedy prosím prvního přihlášeného s přednostním právem, pana předsedu Okamuru. Ostatní ještě jednou žádám o ztišení.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, máme tady před sebou novelu takzvaného služebního zákona, kdy Fialova vládní pětikoalice si chce udělat nové politické trafiky za veřejné stovky milionů korun ročně pro představitele jejích politických stran.

SPD bude znovu hlasovat proti drahým politickým trafikám a korytům pro politiky vládní pětikoalice. Vládní pětikoalice Petra Fialy chce totiž zavést neomezený počet politických náměstků na ministerstvech. K tomu bych dodal, že náklad na takového náměstka je kolem 100 až 150 tisíc korun měsíčně, co se týče platu, dále je tam auto s řidičem, dále je tam sekretariát a další podobný servis, takže v podstatě skutečně Fialova vláda teď v situaci, kdy lidé nemají na drahé energie a kdy Fialova vláda zcela selhala a nezajistila lidem levnější energie, tak si teď chtějí sami sobě dát desítky, možná stovky politických míst, politických trafik, pro své politické exponenty, pro své politické kamarády, pro ty, kteří si třeba nemůžou vůbec najít ani na trhu práce zaměstnání, tak jim prostě dají z veřejných peněz drahou politickou trafiku, kterou tvrdě zaplatí všichni občané České republiky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP