(14.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Samozřejmě SPD s tím zásadně nesouhlasí, a jak jsem říkal, my budeme hlasovat proti. A souhlasíme s tím, že i prezident republiky dal na tento zákon veto. Doteď byl počet politických náměstků na ministerstvech omezený na dva, zbytek byli takzvaní odborní náměstci. Takže Fialova vláda, Fialova vládní pětikoalice ve složení ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti, prosazuje tímto svým návrhem další silnou politizaci státní správy, snížení její odborné úrovně, zvýšení jejího korupčního potenciálu a zejména další masivní rozhazování peněz daňových poplatníků. Jak jsem říkal, tak návrh mimo jiné ruší právě ty pozice odborných náměstků.

No a teď je potřeba si říct, jaký je kontext tohoto návrhu a proč to tady vládní koalice Petra Fialy takovýmto způsobem tlačí na úkor peněz pro potřebné české občany a firmy a proč vlastně za každou cenu Fialova vláda se chce přisát na ty vládní, prostě na ty veřejné penězovody za každou cenu a v podstatě tunelovat veřejné peníze na úkor českých potřebných lidí. No, ten tlak se teď zvýšil právě po komunálních volbách. Protože jak víme, tak v prvé řadě Piráti a hnutí STAN neuspělo v komunálních volbách. No a samozřejmě zvláště u Pirátů klesl počet uvolněných funkcí. Neboli pro občany stručně řečeno, přišli političtí straníci vládní pětikoalice, přišli o placené funkce ve státní správě. Takže teď je samozřejmě tlak na to, aby se mohli přisát na ty penězovody, protože například u Pirátů podle mých informací vzniká tlak, vzniká tlak i na předsedu Bartoše, protože samozřejmě je tam řada nespokojených straníků, kteří přišli o zaměstnání a nehodlají jako každý jiný občan pracovat někde za pár desítek tisíc. No a chtějí mít prostě platy přes sto tisíc, auta s řidičem, sekretariáty a chtějí prostě tyhlety veřejné funkce. No a samozřejmě ti, kteří také zaznamenali propad v těch komunálních volbách, je hnutí STAN, propad počtu zastupitelů přes třicet procent. Samozřejmě propad zaznamenala i TOP 09 a v podstatě všechny strany vládní pětikoalice mají propad v počtu zastupitelů. To znamená, teď vlastně jediné, co jste vymysleli, místo aby si ti vaši straníci šli hledat práci na trh práce jako každý jiný občan, tak vytváříte nové pozice z veřejných peněz, lukrativní pozice, kterými mimochodem budete také v uvozovkách uplácet ty svoje spolustraníky a uplácet si je vlastně za tu loajalitu, to vedení těch stran, aby vás dále volili i ve vašich stranách. Což si myslím, že je opravdu velmi zrůdný model. Je to prostě obludný model.

To, že skutečně, a to chci zdůraznit, v tom vašem návrhu zákona vy skutečně si tady prosazujete a prohlasováváte si tady neomezený počet politických náměstků, to je potřeba znovu a znovu opakovat, protože to je prostě úplně neuvěřitelné. To znamená, ten počet politických náměstků na ministerstvech může být klidně deset, patnáct, dvacet. Vynásobme si to, protože průměrný plat náměstka s prémií, protože dostávají ještě ty prémie, běžně 100 až 150 tisíc měsíčně, tak si to vynásobme, k tomu odvody, takže to máme 200 000 měsíčně, krát 12 měsíců, tak to máme 2,5 milionu. Dva a půl milionu ročně náklad na jednoho náměstka. Máte 17 ministrů, to znamená, když už to jenom násobím, 2,5 milionu krát 17, kdyby měl každý jednoho politického náměstka. No, jenže on jich každý bude mít třeba pět, deset, možná i víc. No, tak to se skutečně - plus řidič, plus sekretariát - takže my se skutečně pohybujeme tímto návrhem zákona, který si Fialova vládní pětikoalice tady protlačuje, tak se pohybujeme ve stovkách milionů korun ročně.

Přitom rozpočet je kvůli vaší vládě zadlužený. To máte skoro 400 miliard, jste to dali do minusu v letošním roce. Na příští rok navrhujete rozpočtový deficit 295 miliard. Během vašeho čtyřletého vládnutí v tom vašem rozpočtovém výhledu je to 1,2 bilionu korun minus, které budou muset splácet všichni tady občané, ještě i jejich děti to budou muset splácet. A vy si prostě tady v takovéhle situaci, kdy lidé nemají ani na základní životní potřeby a firmy krachují, tak vy si tady dáváte lukrativní politická koryta z veřejných peněz pro vaše spolustraníky. Prostě to je úplně nepřijatelný návrh. To je úplně nepřijatelný návrh a já už nevím, jak to tady mámám vládní pětikoalici vysvětlit. Ale u vás je to, jako když hrách na zeď hází.

No a samozřejmě ona ta situace je ještě horší. Protože vy nejenom že se sami chcete přisát na ty veřejné penězovody, chcete tam přisát ty vaše spolustraníky, ale vy zároveň chcete ještě potrestat občany, protože to, co tady říká ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, co říká tady v médiích a veřejnosti, tak mimochodem teď naposledy předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, je to ministr práce a sociálních věcí, to znamená, mluví jménem vlády, je to ministr vlády, mluví jménem vlády Petra Fialy, jménem celé vlády, tak říká, že vláda zvažuje, že zvýší věk odchodu do důchodu z 65 let na 68 let. To znamená, vy chcete lidem vzít peníze, vy chcete zvyšování věku odchodu do důchodu, neboli snižování té částky, která bude vyplácena občanům na důchodu. Logicky, tak když neodejde občan v 65 letech, už se na to těší, má odpracováno a teď půjde až v osmašedesáti, tak logicky je to vlastně snižování důchodu jinými slovy pro toho občana.

Takže vy dále, vaše vláda navrhuje další omezení slev na dopravu, přičemž tedy je neuvěřitelný argument předsedy KDU-ČSL a ministra práce a sociálních věcí Jurečky, který v rozhovoru pro Novinky řekl, že má pocit, že jeho děti slevu na dopravu nepotřebují. No tak to je arogance tedy neuvěřitelná, protože on, který má statisíce měsíčně, a podle toho, co jsem četl v médiích, jeho manželka, na kterou převedl své zemědělské podnikání, tak ještě inkasuje milionové dotace z Evropské unie, takže oni, kteří disponují miliony, tak ještě arogantně řekne, že protože on nepotřebuje slevu na dopravu pro své děti, takže vlastně se to má zrušit všem! To je neuvěřitelné, co tady - tu aroganci, kterou předvádí v podstatě vládní pětikoalice Petra Fialy!

Takže vy na jednu stranu chcete vašim politickým spolustraníkům dát tyhlety trafiky za stamiliony korun, ale dále navrhujete například také zvyšování daní. Vy mluvíte o zvyšování daní pracujícím lidem. To znamená, proto, aby byly peníze pro ty vaše politické trafikanty, tak chcete plošně potrestat občany a zvýšit daně, snížit důchody, snížit slevy na jízdném, omezit podporu stavebního spoření. Vy prostě jedete zavádět dvojí standard zdravotní péče, jak jsme také zaslechli od pana ministra Válka, ministra zdravotnictví a vicepremiéra za TOP 09, to znamená, dvojí standard zdravotní péče, neboli horší péče pro chudé a lepší pro bohatší. To je také nepřijatelný návrh pro nás.

No a samozřejmě absolutním vrcholem bylo vystoupení předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Pekarové Adamové v Partii na Primě předevčírem, kdy poté, co byla paní předsedkyni Sněmovny Pekarové Adamové z TOP 09 odvysílána reportáž o 82leté seniorce, která celý život pracovala jako účetní, a nyní jí přišly zálohy 19 000 na energie a sama má důchod 13 000, tak odpověď paní Pekarové Adamové, rada na dotaz moderátorky paní Tománkové, byla, že si 82letá zoufalá seniorka má jít zažádat o dávky a o revizi záloh! (Řečník zvyšuje hlas.) Osmdesátidvouletá paní! To je neskutečná arogance! Já se stydím za to, že je tady takováhle předsedkyně Sněmovny. Já prostě s vámi nechci mít vůbec nic společného, s takhle asociálním člověkem, který takhle mluví o lidech, kteří si odpracovali celý život! (Potlesk v levé části jednacího sálu.) To je nevídané, ta vaše arogance, opravdu. Také to má oprávněné ohlasy na sociálních sítích, když jsem to viděl. Tohleto vaše video s tím vaším vyjádřením si přehrály už miliony lidí. Ostatně jenom na mých sociálních sítích je to ve statisících, když jsem to viděl. Takže - a ty komentáře, měla byste si je přečíst, abyste se začala chovat normálně, paní předsedkyně. Ale to je ta vaše arogance, to je ta vaše vláda. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP