(14.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Nezisková organizace. No tak jestli tam pomáhá nezisková organizace, tak vaše vláda už není potřeba! Protože evidentně vláda není schopná pomoct, tak už jsou tady jiní. Položte to!

Další věc. Vy vůbec nevíte, že Česká republika má kvůli vaší vládě nejvyšší nárůst cen energií v Evropě - 60 %! Vy to nevíte? Vždyť vy jste nejhorší. Dokonce i Poláci při tom meziročním srovnání, Maďaři mají pokles cen energií.

Rozdělení společnosti? To, jak vaše vláda rozdělila společnost za tento rok, to je bezprecedentní a je to největší rozdělení společnosti vůbec za dobu samostatné České republiky! A tím hlavním, tím hlavním viníkem toho rozdělení jste právě vy, paní předsedkyně Pekarová Adamová, vaše nehorázné výroky, vaším prostřednictvím.

A co se týče té arogance, ano, to, že já tady hájím zoufalý občany, že tady hájím statisíce občanů, kteří jsou v zoufalé finanční a sociální situaci, a vy nazvete arogancí to, že je tady hájím, to už jenom dokresluje vaše chování a váš přístup. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak já ještě znovu poprosím o vystřídání při řízení schůze.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Dobré odpoledne. Paní předsedkyně Pekarová se přihlásila s faktickou poznámkou. Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Ty to vidíš. To je neskutečný, co vy tady předvádíte. Prostřednictvím předsedající, pane Okamuro, prosím vás, to systémové řešení je právě to, že sociální systém je tady připravený pomoci lidem, kteří to potřebují. Je tady samozřejmě nikoliv jenom pro jednu paní z reportáže, ale vy jste ji sám zmínil jako příklad toho, jak to tato vláda dělá špatně a tak dál. Všichni tu vaši písničku a kolovrátek, který tady opakujete každý týden při každém jednání, moc dobře známe, občas ten svůj projev trochu něčím naředíte novým, ale je to jak přes kopírák totéž, neskutečně pořád opakujete totéž. Tak jsem vám reagovala na tento konkrétní příklad, který je jeden za všechny. Myslím si, že je i nefér, a to říkám směrem k takovýmto reportážím obecně, že se v nich právě uvádí vždycky jenom ta katastrofická část, ale o tom, že stát pomohl, už se z ní nikdo nedozví. Tak se to snažím aspoň tady z tohoto místa, když mohu, napravit, aby pak všichni nepodléhali tomu, o co vy se tak systematicky dlouhodobě se svými kolegy snažíte - totiž tomu strachu. Tomu strachu, který tady zaséváte proto, aby všichni se hroutili už jenom z té představy, že jim přijde taky taková faktura, i když se tak vůbec nestalo, aby měli strach z toho si vůbec jít o nějakou pomoc říct. To je to, co vy tady předvádíte. Myslím si, že pokud by nám skutečně šlo o občany všem, a nejenom některým z nás, tak byste tady takováto svá představení nepředváděl, protože byste právě lidi vyzval k tomu, aby ve chvíli, kdy to potřebují, se nebáli obrátit na stát. Ale to jste byli vždycky vy, kteří tady mluvili o nepřizpůsobivých, o příživnících, slušných lidech a podobných věcech. To je váš slovník. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Další s faktickou poznámkou se hlásí pan předseda Tomio Okamura. Pane předsedo, vaše dvě minuty, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ano, tak teďka to vystoupení paní předsedkyně Pekarové Adamové, to byla opět perla, protože paní předsedkyně Pekarová Adamová, jeden z nejvyšších lidí vlády Petra Fialy, to bych znova zdůraznil, vládní TOP-09, potvrdila, že vládní řešení drahých energií je posílat lidi na sociální dávky! No tak to je vrchol teda, tohleto, co jste teďka řekla. Takže vaším řešením je posílat lidi, kteří pracujou celej život, nebo dokonce už mají odpracováno, na sociální dávky! Položte to! Podejte demisi! To je přece neuvěřitelný, co vy tady říkáte. Ano, premiér Petr Fiala se taky tuhle v televizi chlubil, hned jsem to zkritizoval. On se chlubil v tom svém projevu, jestli pamatujete, tím, že stoupá počet lidí, kteří dostávají sociální dávky. Vy jste se zbláznili. Vy se chlubíte tím, že stoupají lidi, kteří dostávají sociální dávky. Vy byste se přece měli chlubit, každá vláda, tím, že snižujete počet lidí na dávkách, že nebudou slušní a pracující lidi na sociálních dávkách. Vy jste úplně jak z Marsu, vy vůbec nevíte, která bije. Čím se to tady chlubíte? Jako jestli je vaším řešením posílat lidi na sociální dávky, seniory, co mají odpracováno, běžte pryč! Přece tím řešením musí být právě to, aby lidi na dávkách nebyli.

Co se týče strachu. To, že vy teďka říkáte, že lidi, když mají strach o svoje živobytí, jako jste arogantně říkali o těch demonstrantech, kteří tamhle demonstrují, já nemluvím o organizátorech, mluvím o demonstrantech, o těch lidech, co mají strach, že nemají na zálohy... Vy jste vytvořili tu atmosféru strachu. Oni mají strach díky vaší nečinnosti, kvůli tomu, že jste nekompetentní. Oni mají strach o každodenní živobytí, že prostě nemají peníze, paní Pekarová Adamová, vaším prostřednictvím. Oni nemají ty statisíce měsíčně a bavorák sedmičkový řady státem placený, jako máte vy. Oni prostě nemají peníze, jsou zoufalí. A vy říkáte, že tady někdo vytváří strach. To je přece úplně neuvěřitelný. Vám nejde o občany. Vy jste říkala, že vaše vláda tady není pro lidi, to je váš citát televize Prima, všichni jsme ho viděli. Vám nejde o občany a je to strašná ostuda. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášen s faktickou poznámkou pan poslanec Michal Kučera. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý den. Děkuju za slovo. Vážený pane poslanče Okamuro, prostřednictvím paní předsedající, to, že nerozumíte psanému textu, to už jsem se přesvědčil, ale vy nerozumíte ani mluvenému slovu. To je velmi asi obtížné s vámi hovořit. Vy jste totiž takový obchodník se strachem. Obchodník se strachem, který si na tom založil politický byznys. Já myslím, asi to vynáší. Ten váš minulý poslanecký klub, ten zkrachoval, tuším se jmenoval Úsvit přímé demokracie, tamhle seděl, jako sedíme my. Tak ten zkrachoval a vás odtamtud vyhnali.

Ale já chci říct jinou věc. Vezměte si, že tady se jednoznačně ukázala jedna věc, kterou vy tady popíráte, že každému, každému v tomto státě bude pomoženo. A nepotřebuje se upínat na extremisty typu Tomia Okamury. (Potlesk zprava.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak nyní se vracíme k dalším přihlášeným. Pan místopředseda Havlíček je přihlášen s přednostním právem. Prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení páni a paní ministryně. Neostýchejte se, jsem zde zaslechl, neváhejte, nebojte se požádat si o sociální podporu. Stačilo už jenom dodat - my vám půjdeme příkladem. Tak se pojďme vrátit k tomu zákonu o státní službě a zrekapitulovat si vaše sliby, vážení členové pětikoalice.

Vzpomínáte si, jak jste před volbami, ale dokonce ještě předtím, než jste začali vládnout, když už jste vyhráli volby, slibovali takzvanou profesionalizaci státní sféry, jak jste slibovali zeštíhlování státní sféry? Čím jste zahájili? Zahájili jste tím, že jste symbolicky, ale nejenom symbolicky, fakticky přidali tři ministerské pozice. Ale nejenom ministerské pozice. K tomu jste přidali celou řadu politických náměstků, téměř třicet nakonec. Vytvořili jste nové úřady, zbytečné úřady, pro výzkum, vývoj a inovace, který vykonával předtím svoji aktivitu úplně jinak, než jak je to dnes nadesignováno vámi. Stejně tak pro Evropskou unii. Máme ministra zahraničních věcí, máme premiéra, ale máme dneska ještě ministra pro evropské záležitosti, máme ministra pro legislativu. Nic z toho jsme neměli. Já vím, že řeknete, to jsou desítky milionů korun, jde o symboliku, nic více, nic méně, v době, kdy se má šetřit a kdy nám všem říkáte, a proto jsem tím zahájil, že se nemáme ostýchat, ne my, ale ti, kteří mají problém, chodit na úřady práce. Kdybych to měl vztáhnout ke svojí osobě, tak moji práci dnes dělají tři ministři a ti si k sobě vzali šest nových politických náměstků. Neměl jsem ani jednoho. Ano, můžete říct, že jsem exot, že to není normální, že jsem zastával vícero úřadů, a do značné míry máte možná pravdu. Ale není normální rovněž to, že práci jednoho ministra dneska dělá devět dalších. Spočtěme si to, kolik to dělá peněz a zdrojů v horizontu třeba jednoho roku nebo doby, dokdy zde budete, protože nepochybuji, že se to poté opět musí zredukovat.

Současně jste začali pod ideologickým pojmem deagrofertizace vyměňovat systematicky lidi ve státních organizacích, ale nejenom ve státních organizacích, ale i na jednotlivých ministerstvech. Já bych bral - a máte na to právo, kdybyste přišli a řekli, tady mám lepšího člověka, dosadím si ho za člověka, který je prokazatelně horší. Ne, vy jste začali vyměňovat lidi, kteří byli pouze technicky spojeni s těmi, kteří tam byli před vámi a kteří byli z hnutí ANO, aniž byste si dívali na to, kdo je lepší a kdo je horší. A mohl bych vám ukázat jednotky, ne-li desítky případů lidí, kteří jsou kompetentně zcela mimo jenom proto, abyste vyměnili lidi, kteří tam byli deset, patnáct let, kteří se provinili nikoliv tím, že byli spojeni se společností Agrofert, ale tím, že byli našimi náměstky anebo že jsme je tam jmenovali my. Nedosadili jste tam v drtivé většině lepší lidi a ta hrstka těch, kteří za něco stojí, tak budiž vám ke cti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP